Δημοψήφισμα για την ένωση της Ζαπορίζια με τη Ρωσία σχεδιάζει η διοίκηση που εγκατέστησε η Μόσχα στην πόλη της Ουκρανίας.
«Ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής της Ζαπορίζια», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Η διοίκηση που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχεδιάζει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος αργότερα εντός του έτους για την ένωση της με τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, δηλώνοντας ότι οι ντόπιοι κάτοικοι δεν θα ψηφίσουν ποτέ για την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία.
Τα δύο τρίτα υπό ρωσική κατοχή
Όπως αναφέρουν τα Dnews, περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό των έλεγχο της Ρωσίας, μέρος ενός τμήματος της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της γειτονικής επαρχίας Χερσώνα, όπου οι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί από τους Ρώσους, έχουν επίσης συζητήσει σχέδια για δημοψήφισμα.
Ο Ρόγκοφ δήλωσε ότι η διοίκηση θα καταρτίσει σχέδια για το πώς θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ακόμη και αν η Ρωσία δεν μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Η πόλη Ζαπορίζια, που είναι το κύριο αστικό κέντρο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Στην περιοχή ζούσαν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι προτάσεις για την ενσωμάτωση της Χερσώνας ή της Ζαπορίζια στη Ρωσία έρχονται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της εισβολής ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικό έδαφος.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στις περιοχές αυτές να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα διεξαχθεί υπό ρωσική κατοχή θα είναι παράνομο και τα αποτελέσματα του πλαστά. Η Μόσχα μαζί με τους συνεργάτες της, είχαν διοργανώσει το 2014 δημοψήφισμα στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε και τα τμήματα των δύο ανατολικών επαρχιών ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
«Προπαγάνδα πολέμου»
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, πόλη της περιοχής Ζαπορίζια περιφρόνησε το τελευταίο σχέδιο δημοψηφίσματος.
«Άρχισαν να λένε ανοιχτά ότι ετοιμάζονται να διοργανώσουν δημοψήφισμα στην πόλη μας και στα κατεχόμενη εδάφη της περιοχής Ζαπορίζια. Αλλά σήμερα έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσουν ακόμη και με τα όπλα να συγκεντρώσουν τον κόσμο για να ψηφίσει» δήλωσε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φιόντοροφ.
«Τώρα αρχίζουν μια προπαγάνδα πολέμου, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν την υποστήριξη, και ότι είναι ασαφές πότε θα υπάρξει. Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξει ποτέ» δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Φιόντοροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Ο Ρόγκοφ αξιωματούχος που τοποθετήθηκε από τους Ρώσους, δήλωσε επίσης ότι τα πρώτα φορτία σιτηρών θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε τέτοια φορτία από τα κατεχόμενα λιμάνια θα ισοδυναμούσαν με παράνομη λεηλασία. Ο αποκλεισμός των εξαγωγών από την Ουκρανία – έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο – έχει οδηγήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές και έχει προκαλέσει φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο και τις δυτικές κυρώσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.