ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία – Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, εντείνεται το σφυροκόπημα του Πούτιν σε αστικά κέντρα

Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς νέες ισχυρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, τη νύχτα, «βροχή» από πυρά όλμων στο Χάρκοβο. Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις.

15.03.2022 | 09:20

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 20ή πλέον ημέρα (15.03.2022) και οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατοικημένων περιοχών, συνεχίζονται ανεξέλεγκτες.

Όπως αναφέρει τόσο το BBC, όσο και ο Guardian, γύρω στις 5:30 ακούστηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις στο Κίεβο. Με τους Ρώσους να συνεχίζουν τα χτυπήματα λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, όπως συνηθίζουν.

Το τοπικό Ukraine 24, από τη μεριά του, ανέφερε δύο ισχυρές εκρήξεις στα δυτικά προάστια της πόλης, στην περιοχή Μπορσκαγκόβκα του Κιέβου. Μάλιστα, το κανάλι υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσική πλευρά. Χωρίς να έχει επαληθευτεί από το BBC ο εν λόγω ισχυρισμός.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για τρείς δυνατές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται. Ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι εκρήξεις ενίοτε οφείλονται στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Συγκρότημα κατοικιών φέρεται να έχει παραδοθεί στις φλόγες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Από εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας.

Αεροπορικές επιδρομές και στην Οδησσό

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό σήμανε νέος «συναγερμός», αφού ακούστηκαν επίσης ισχυρές εκρήξεις από εναέριες επιθέσεις και ήχησαν εκ νέου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Πλην του Κιέβου και της Οδησσού, σύμφωνα με το BBC. Oι σειρήνες χτύπησαν και στο Ουμάν, στα κεντρικά, αλλά και στην περιοχή Χμελνίτσκι στα δυτικά.

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Ο νέος γύρος των συνομιλιών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, διακόπηκαν «για τεχνικούς λόγους». Θα συνεχιστούν σήμερα, με τον Ζελένσκι να δηλώνει αργά τη νύχτα της Δευτέρα ότι «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε». Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. O οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο και έχει επαφές και με τη Μόσχα, ενώ φέρεται να του έχει προτείνει να αποδεχθεί τους «ρωσικούς όρους».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να υπάρξει δίκαιη ειρήνη» σημείωσε ο Ζελένσκι που επιμένει στις διεθνείς προσπάθειές του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Την Τετάρτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία Μιχαήλο Ποντολιάκ, έκανε λόγο για «δύσκολες συνομιλίες». Έδειξε πάντως ότι γίνεται πλέον μία αναλυτική συζήτηση επί των θεμάτων, που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αναζήτηση μίας συμφωνίας.

«Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για να γίνει πρόσθετη εργασία στις υποομάδες και διευκρίνιση επιμέρους θεμάτων. Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη» είπε ο Ποντόλιακ.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχασε περισσότερα στην Ουκρανία απ’ ό,τι σε δυο πολέμου στην Τσετσενία

Ακόμη ένα διάγγελμα, τα ξημερώματα της Τρίτης (15.03.2022), έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Λέγοντας πως η Ουκρανία έχει καταστρέψει 80 αεροσκάφη και εκατοντάδες τανκς του στρατού της Ρωσίας, αναφέρουν τα Dnews.

Στο νέο του διάγγελμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι συμπατριώτες του έχουν αναγκάσει τους Ρώσους σε μεγάλες απώλειες, από την αρχή του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο νέο του διάγγελμα – μέσω Facebook – ο Ζελένσκι ανέφερε: «Οι γενναίοι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφικές απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα. Σύντομα ο αριθμός των κατεδαφισμένων ελικοπτέρων της Ρωσίας θα φτάσει τις εκατοντάδες μονάδες. Έχουν ήδη χάσει 80 πολεμικά αεροσκάφη. Εκατοντάδες τανκς και χιλιάδες άλλες μονάδες εξοπλισμού. Σε 19 ημέρες, ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερα στην Ουκρανία παρά σε δύο αιματηρούς και πολύχρονους πολέμους στην Τσετσενία».

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε, τα ξημερώματα, ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, απομακρύνονται άμαχοι

Πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Περίπου 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να βγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από ρωσικές και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμο.

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 αμάχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γεβνένικ Γενίν σήμερα το βράδυ.

«Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα συνεργεία διάσωσης έκτακτης ανάγκης μας παρακολούθησαν περισσότερες από 600 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250 σε σημεία ρωσικού βομβαρδισμού», είπε, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Χερσώνα και Μελιτόπολη παραμένουν στον έλεγχο των εισβολέων

Οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ακόμα πιο σφοδροί στη Μαριούπολη αλλά και το Κίεβο. Mε τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη να παραμένουν στον έλεγχο των εισβολέων της Μόσχας. Οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο. Ο ρωσικός στρατός «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων που είναι ήδη περικυκλωμένες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για την ουκρανική αντίσταση

«Η αρχική εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν να περικυκλωθούν μεν αλλά να μην υπάρξει κατάληψη μεγάλων πόλεων». Η στρατηγική αυτή του ρωσικού στρατού άλλαξε, λόγω της απροσδόκητης, για τους σχεδιασμούς του Πούτιν, ουκρανικής αντίστασης, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους εισβολείς, με αποτέλεσμα να εξαπολυθεί μία άγρια, σαρωτική επίθεση ακόμα και στους αστικούς ιστούς. Ο Πεσκόφ φέρεται να διαμηνύει πάντως ότι «η ρωσική επιχείρηση θα υλοποιηθεί όπως προβλεπόταν».

Νέο πακέτο κυρώσεων

Στο μεταξύ η Δύση συντονίζει κι άλλο τις κινήσεις, με την ΕΕ να αποφασίζει χθες Δευτέρα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κυρίως των Ολιγαρχών, που θεωρούνται στηρίγματα του Πούτιν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ευρώπη και ενδεχομένως να υπάρξει κοινή σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ παρόντος του αμερικανού προέδρου. Όπως διευκρίνισε χθες το Κρεμλίνο δεν συζητείται πάντως οποιαδήποτε επαφή Μπάιντεν – Πούτιν.

Σημειωτέον ότι το NATO βρίσκεται σε εγρήγορση, έστω κι αν έχει ξεκαθαριστεί από τη Δύση ότι δεν θα υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία. Πραγματοποιεί όμως από χθες, ίσως και ως επίδειξη δύναμης, μία τεράστια άσκηση με την ονομασία «ColdResponse22» στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών και 50 πλοίων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά το Κίεβο

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει. Θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

Ακόμη και ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες. Με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο. Κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία. Είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τη διαταγή να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο Youtube, στο TikTok.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή