Ένα χρόνο πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το Κατάρ συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, για τις κακές συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι κατασκευάζουν τα γήπεδα της διοργάνωσης. Σήμερα (Παρασκευή, 19/11), η Διεθνής Ένωση Εργασίας, αποκάλυψε ότι πενήντα μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του πλούσιου σε αέριο Εμιράτου, το 2020. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, 506 εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά πέρυσι.
Επιπλέον, άλλοι 37.600 τραυματίστηκαν ελαφρά ή λίγο πιο σοβαρά. Από την Οργάνωση Εργασίας δηλώνουν ότι έχουν έρθουν αντιμέτωποι με λανθασμένα δεδομένα που συλλέγονται και έχουν βασιστεί σε ιδρύματα που δεν κατηγοριοποιούν πάντα τους νεκρούς και τους τραυματίες στην εργασία με τον ίδιο τρόπο. Τα δεδομένα «δεν συλλέγονται συστηματικά», δήλωσε ο Μαξ Τούνον, επικεφαλής του γραφείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Κατάρ, στην έκθεση που ζητά τη δημιουργία μιας «εθνικής πλατφόρμας» που θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα.
«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, γιατί πίσω από κάθε φιγούρα υπάρχει ένας εργαζόμενος και η οικογένειά του», πρόσθεσε: « Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να διερευνηθούν καλύτερα τα αίτια θανάτου, που δεν κατηγοριοποιούνται ως σχετιζόμενα με την εργασία, αλλά θα μπορούσαν να είναι». Σε απάντηση στην έκθεση, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του μελέτησε τις συστάσεις και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Οργάνωση Εργασίας.
Η Ντόχα ισχυρίζεται ότι έχει κάνει πολλά για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργαζομένων, που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στη χώρα. Το Φεβρουάριο, το Κατάρ διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες του «Guardian» ότι οι θάνατοι ανέρχονταν σε περισσότερους από 6500 μετανάστες εργάτες, από το 2010 , αλλά εξακολουθεί να αρνείται να δημοσιοποιήσει τον ακριβή αριθμό των θανάτων.