Γκαραγκάνης

Παναθηναϊκός: Η ΑΕΠ Ελαιώνα τι λέει για τον Βοτανικό;

Παναθηναϊκός – Βοτανικός: Το 2022 είναι κρίσιμο για τη στέγαση της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη. Ποια η στάση της ΑΕΠ Ελαιώνα, που περιμένει τις εξελίξεις.

05.01.2022 | 13:50

Παναθηναϊκός και Βοτανικός. Το νέο έτος και ειδικά οι πρώτοι μήνες του αποτελούν το κρισιμότερο διάστημα στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου για τη μελλοντική στέγασή του στον Βοτανικό. Όχι σαν τις… επόμενες δύο εβδομάδες με τον Covid. Πραγματικά και ρεαλιστικά. Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα θα ξεκαθαρίσου. Για το αν το Τριφύλλι θα αδράξει την ευκαιρία ή θα εγκλωβιστεί σε ένα νέο φαύλο κύκλο στασιμότητας, ο οποίος μοιραία θα το φέρει πιο κοντά στο ΟΑΚΑ.

Για όλους τους εμπλεκόμενους της Διπλής Ανάπλασης είναι από λίγο έως πολύ γνωστό τι επιζητούν. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τηρεί σιγή ιχθύος. Έχει υπογράψει όπως όλοι το Μνημόνιο, όμως ούτε επικοινωνιακά πιέζει, ούτε τηρεί αποτρεπτική στάση. Ουδετερότητα πλήρης. Αν και είναι νωπές οι μνήμες από τη στάση του μεγαλομετόχου Γιάννη Αλαφούζου περί σκουπιδότοπου στον Ελαιώνα όπου ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα λόγο να πάει. Αυτά είναι, επισήμως, ειπωμένα στην αρχή της θητείας του, λίγο μετά την περιβόητη εκπομπή στον ΣΚΑΪ με τον τότε Δήμαρχο Καμίνη.

Παναθηναϊκός – Βοτανικός: Έρχεται ανακαίνιση Λεωφόρου

Μετά την επιστροφή στο ιστορικό «Απόστολος Νικολαΐδης», η διοίκηση της ΠΑΕ έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για βελτίωση του αγωνιστικού χώρου και καλύτερη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, θα γνωστοποιηθεί νέα βαρβάτη ανακαίνιση της Λεωφόρου. Έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να δώσει ο Παναθηναϊκός τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της επόμενης σεζόν, εφόσον βγει στο Europa Conference League. Με κεφάλαια της ΠΑΕ, εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θετική αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ.

Για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, η διοίκησή του φαίνεται να είναι θετική προς το πλάνο. Αν και εντός (στη νομική επιτροπή και στον περίγυρο) υπάρχουν έντονες φωνές για το αντίθετο. Η Γενική Συνέλευση θα βγάλει το δικό της πόρισμα στα τέλη Φεβρουαρίου. Με το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ αντίστοιχα να δρομολογεί διαφορετικές ΗΧΗΡΕΣ εξελίξεις. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αρχίσει ήδη τις μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων και δημοπράτησης και είναι άκρως θετικός για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης. Το κεντρικό κράτος αναμένεται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα (τα σημαντικά νέα τον Μάρτιο του 2022). Επομένως, μένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Η στάση των Τραπεζών (ΑΕΠ Ελαιώνα)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank και εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα (αποτελείται από την προαναφερθείσα τράπεζα και την Πειραιώς, η οποία κατέχει ελάσσον ποσοστό), κ. Βασίλης Ψάλτης, υπέγραψε το Μνημόνιο του Νοεμβρίου 2020 όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Έκτοτε από την πλευρά των ιδιοκτητών του εμπορικού κέντρου του Βωβού επικρατεί νεκρική σιγή για οποιαδήποτε εξέλιξη. Και σε επίπεδο δηλώσεων και, στο σημαντικότερο, επίπεδο πράξεων.

Η ζημιά από την καθυστέρηση των γεγονότων στην περιοχή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τα τραπεζικά ιδρύματα. Το 2019 προσπάθησαν να απεμπλέξουν την ιδιοκτησία τους εμπορικό (από τη Διπλή Ανάπλαση), κάτι που απαιτεί αντικατάσταση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος από το 2013. Για τις τράπεζες, μετά και τη μη υλοποίηση του MoU με τη Hines (του οποίου η τύχη και η ισχύς αγνοείται), είναι βέβαιο ότι όποια ενέργεια εκεί θεωρείται ασύμφορη. Ο αείμνηστος Γεώργιος Αρώνης, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρξε επί χρόνια ο άνθρωπος ο οποίος προσπαθούσε να γεφυρώσει το χάσμα των εμπλεκόμενων πλευρών. Επιζητώντας να δώσει σάρκα και οστά στο γήπεδο, στις εγκαταστάσεις του ΑΟ και το εμπορικό.

Ο τότε Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, κορυφαίος τραπεζίτης και μετέπειτα Πρόεδρος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέβαλλε γιγάντιες προσπάθειες για να μην τελματώσει η νομοθεσία. Ωστόσο, βούληση δεν υπήρχε επί των ημερών του από καμία πλευρά. Αποτέλεσμα τούτου, να μεγαλώσει η υπάρχουσα ζημιά για τις τράπεζες, οι οποίες ζητούσαν (μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου) μετ’ επιτάσεως (για όσους γνωρίζουν καλά το οικονομικό ρεπορτάζ) απεμπλοκή από τη Διπλή Ανάπλαση.

Παναθηναϊκός – Βοτανικός: Θεωρούν «καπέλο» τα χρήματα για τον ΑΟ

Τα χρόνια πριν την ενεργοποίηση του Βοτανικού το 2019, η σειρά επαφών ανάμεσα στην ΑΕΠ Ελαιώνα, τον σύλλογο (και τον Ερασιτέχνη, την εποχή Μπαλτάκου για του Γουδή) και το κράτος ήταν συνεχείς. Κάθε φορά, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέληγαν στη σύνδεση βάσει νόμου ποδοσφαιρικού γηπέδου, εμπορικού και δικής τους υποχρέωσης να χρηματοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου. Θεωρώντας ασύμφορη την καταβολή έξτρα 13-15 εκατ. ευρώ, πέραν της χασούρας που ήδη είχαν.

Η πανίσχυρη νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης, δικλείδα συμφερόντων του Τριφυλλιού, δεν επέτρεψε ποτέ την απεμπλοκή τους. Καλλιεργώντας, μάλιστα, τεχνηέντως παραμύθια περί συμφέροντα των τραπεζών στον Βοτανικό. Αν ήταν, πράγματι, μπίζνα, οι τράπεζες θα είχαν εμπλακεί τόσα χρόνια με κάποια μορφής χρηματοδότησης στα έργα που δρομολογούνται. Έχοντας βάλει το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι, το οποίο φαίνεται γεμάτο. Αυτό που τις ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι η ελαχιστοποίηση της χασούρας και θα αποτελούσε ευχής έργον, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές επί των οικονομικών ζητημάτων, να μην έβαζαν το χέρι στην τσέπη για τις εγκαταστάσεις του ΑΟ.

Αλήθεια, «καίγονται»;

Για μερίδα κόσμου του Παναθηναϊκού, τα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα φαίνεται πως «καίγονται» να υλοποιηθεί το πλάνο. «Καίγονται», αλήθεια; Και αν ναι, γιατί δεν χρηματοδοτούν εν μέρει το γήπεδο ποδοσφαίρου; Με κόστος στα 115 εκατ. ευρώ πλέον και επιτόκιο 4% για δανεισμό ενός μέρος, έστω, του ποσού, θα μπορούσαν μόνο από τους τόκους να εισπράττουν εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Καλύπτοντας ζημιές. Και λεφτά σίγουρα, αφού θα αποπλήρωνε τον δανεισμό ο Δήμος Αθηναίων.

Πόσο είναι διατεθειμένες ακόμη να περιμένουν οι τράπεζες, που παρουσιάζονται απόλυτοι προωθητικοί παίκτες στο εγχείρημα; Μήπως, ακόμα και τώρα, κύριος στόχος είναι άλλος; Η κατάργηση της κείμενης νομοθεσίας; Να πάψει να ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα του 2013, να απεμπλακεί το εμπορικό από τη Λεωφόρο; Να υλοποιηθεί η συμφωνία με τη Hines ή κάποια άλλη, να τελειώνει το Mall και να πωληθεί; Αφορά, πλέον, τις τράπεζες τι θα γίνει δίπλα; Αν θα είναι γήπεδο, ξενοδοχείο ή μητροπολιτικό πάρκο;

Συνεχίζουν οι τράπεζες να θεωρούν δύσκολα βιώσιμη, για τις ίδιες, τη Διπλή Ανάπλαση; Περιμένουν ένα ΟΧΙ από τη Γενική Συνέλευση, που ενδεχομένως να απλουστεύσει τα πράγματα για τις ίδιες; Η αλήθεια προσεχώς στις οθόνες σας…

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή