Αποστολή: Μασσαλία
Ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες δεκαετίες υποφέρει στην Ελλάδα. Από τη μία το καθεστώς της μίας ομάδας, το οποίο δεν τον άφησε να πάρει αναπνοή. Από την άλλη, οι επίδοξοι μιμητές του όπως πέρυσι. Μία τα εσωτερικά, διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία έφεραν τον σύλλογο στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα υπόβαθρο αραιής κατάκτησης τίτλων στην Ελλάδα, ακόμα και στα χρόνια που υπήρχε οικονομική ευημερία.
Το Τριφύλλι, όμως, υπήρξε και είναι ζηλευτό, διότι στην Ευρώπη έχει το ανάστημα, το βεληνεκές και το όνομα, που ουδείς άλλος εγχώριος αντίπαλός του διαθέτει. Αυτή η παράμετρος κράτησε το ενδιαφέρον των φιλάθλων αμείωτο και τώρα αναζωπυρώνει τη δίψα τους για νέες ευρωπαϊκές βραδιές και προκλήσεις. Μετά την Ντνίπρο και το 1-0 στη Λεωφόρο επί της Μαρσέιγ, ο πήχης ανεβαίνει. Παιχνίδι σαν τη ρεβάνς του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League, ο Παναθηναϊκός δεν έχει δώσει ξανά πρόσφατα. Ούτε επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ούτε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Παναθηναϊκός: Το δίλημμα για την τακτική του Ιβάν
Ο καθένας θα έδινε τον… θησαυρό του, ώστε να αντιληφθεί τι έχει στο μυαλό του ο προπονητής των Πράσινων. Θα ακολουθήσει το αγωνιστικό μοτίβο τού «Απόστολος Νικολαΐδης» ή θα παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό πιο συντηρητικό και κυνικό; Η αλήθεια είναι πως ο Γιοβάνοβιτς παρέδωσε μαθήματα προπονητικής και τακτικής στο 1-0. Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά σκεφτείτε ποιος ήταν ο αντίπαλος, το ρόστερ, το μπάτζετ του, ποιος καθόταν στον αντίπαλο πάγκο και αναλογιστείτε το μέγεθος της επιτυχίας για τα δεδομένα της εποχής.
Σε αυτό το ματς, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 67% κατοχή μπάλας και συμπλήρωσε τις διπλές επιτυχημένες πάσες από τη Μαρσέιγ (σε αυτό βοήθησε και η αποβολή του Κοντογκμπιά). Αλλάζοντας, μάλιστα, όλη τη δεξιά πλευρά, δίχως τον βασικό του στόπερ και με τον Βέρμπιτς (που πέρυσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα) βασικό. Μιλάμε για έπος… Αυτή η προσέγγιση είχε σκοπό, οι Πράσινοι να κρατήσουν την μπάλα. Αφού το πέτυχαν, αφαίρεσαν ένα μεγάλο αβαντάζ από τους Γάλλους. Ο Μαρθελίνο δεν έχει ετοιμάσει ακόμα τη νέα του ομάδα, οπότε όλα εξηγούνται κάπως έτσι.
Δεν αποκλείεται, ο Σέρβος κόουτς να αλλάξει λίγο την προσέγγιση. Το συγκεκριμένο σύνολο δεν έχει αγωνιστεί ξανά σε τέτοια έδρα, όπως το «Βελοντρόμ» στο οποίο δεν θα πέφτει καρφίτσα… Και αυτό θα παίξει ρόλο. Θα πρέπει να κρατήσει μπάλα για να αμυνθεί ταυτόχρονα ή να κλειστεί λίγο πιο πίσω ο Παναθηναϊκός, επιλέγοντας μία πιο συντηρητική τακτική. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερος χρόνος στον Τσέριν, που είναι καλά πλέον, και τον Κώτσιρα βασικό αντί του εξαιρετικού, στη Λεωφόρο, Βαγιαννίδη. Σκέψεις σκόρπιες είναι τούτες, όμως ό,τι και αν αποφασίσει ο κόουτς, σίγουρα θα είναι ορθώς δομημένο.
Ο Παναθηναϊκός «τρέφεται» από την Ευρώπη και έχει ανάγκη μία δυνατή επανεκκίνηση. Πρόκριση επί της Μαρσέιγ και μετά Μπράγκα, θα είναι μία τέτοια κατάσταση…