Ο Παναθηναϊκός και ο προπονητής του έχασαν στο Φάληρο, όχι ο Σωκράτης Διούδης που κρατάει το Τριφύλλι εδώ και 3 χρόνια όρθιο. Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης.
Η θέση του τερματοφύλακα και η μοίρα του είναι μοναχική. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι τερματοφύλακες. Έτσι λέει ο κόσμος. Όταν, όμως, τα λάθη τους φαίνονται είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι σε ομαδικό σπορ. Δεν είναι έτσι, ο Παναθηναϊκός έχασε με 3-1 από τον Ολυμπιακό. Όχι ο Σωκράτης Διούδης και ας βρέθηκε στη χειρότερη βραδιά του από την ημέρα που φόρεσε το Τριφύλλι.
Ο Διούδης στα τελευταία παιχνίδια δεν είναι καλά και αυτό είναι από τη μία φυσιολογικό, από την άλλη έχει εξήγηση όταν τον τελευταίο χρόνο έχει δουλέψει με 3 διαφορετικούς προπονητές τερματοφυλάκων. Με την εμφάνισή του, το κακό είναι πώς, μακίγιαρε τα λάθη του Μπόλονι. Επίσης, δεν θα αναδειχθεί η χρησιμότητα του VAR όπως θα έπρεπε σε ένα ματς που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σεμινάρια διαιτητών. Για το πώς ένας κακός διαιτητής (ο Μπέμπεκ, που είχε διαλύσει φέτος και το Άρης – ΑΕΚ 0-1 τον Ιανουάριο) βρίσκει σωσίβιο στην τεχνολογία.
Παναθηναϊκός: Ο Μπόλονι χάλασε την 11άδα που διέλυσε τον ΠΑΟΚ
O Παναθηναϊκός για το παιχνίδι στο Φάληρο είχε 3 διαθέσιμους στόπερ (Βέλεθ, Σένκεφελντ, Πούγγουρας). Όλοι βρέθηκαν στην 11άδα, όχι σε σύστημα με 3 στόπερ. Στον πάγκο, για ακόμα μία φορά, δεν υπήρχε κεντρικός αμυντικός (προφανώς με την προοπτική ότι αν χρειαστεί θα γυρίσει ο Νιάς). Είναι κάτι που επαναλαμβανόμενα συμβαίνει και ήταν δεδομένο πώς θα κοστίσει, ειδικά σε ακραίες συνθήκες. Ο Σένκεφελντ ένιωσε ενοχλήσεις στο ημίχρονο και για να αποφευχθεί ο μυικός τραυματισμός ορθώς αντικαταστάθηκε.
Ο Πούγγουρας αποβλήθηκε στο 65’ για ένα μαρκάρισμα που έγινε καμιά 10αριά φορές στο «Γ. Καραϊσκάκης», από παίκτες και των δύο ομάδων, αλλά μόνο αυτός πήρε κίτρινη (τη 2η) από τον Κροάτη ρέφερι. Έτσι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να παίζει με 1 καθαρό στόπερ στην… 10άδα από το 65’ και μετά, με την έκταση του σκορ να κρίνεται φυσιολογική. Ο Μπόλονι επέλεξε να χαλάσει την 11άδα που διέλυσε τον ΠΑΟΚ, αφήνοντας στον πάγκο τον Αλεξανδρόπουλο και τοποθετώντας στη θέση του έναν παίκτη που δεν ήρθε στο Τριφύλλι για «6» και προερχόταν από τραυματισμό.
Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από τον VAR
Πριν καμιά 10αριά χρόνια, το κοντέρ σε τέτοιο ματς θα είχε γράψει πολλά! Θα είχε μετρήσει το γκολ οφσάιντ του Ελ Αραμπί στο 12’, που Μπέμπεκ και βοηθός γραμμής δεν είδαν. Θα είχε παρατηρηθεί με κίτρινη ο Μακέντα στο 28’, όπως έγινε, και δεν θα έμπαινε ποτέ μπροστά στο σκορ ο Παναθηναϊκός. Στο 61’ θα είχε γίνει το 2-0, ανεξάρτητα και αν ο Χασάν Κόκα έστειλε με… μανσέτα βόλεϊ την μπάλα στον σκόρερ Ελ Αραμπί.
Στο 65’ θα είχε μείνει το Τριφύλλι με 10 παίκτες, όπως συνέβη γιατί εδώ δεν μπορεί να παρέμβει ο VΑR, και στη συνέχεια θα ίσχυε το απόφθεγμα «φτιάξτε ομάδα να κερδίζετε και τους διαιτητές». Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από τον VAR από μία συντριβή άνευ προηγουμένου και ας ήταν καλύτερος στο 11 vs. 11 από τον αντίπαλό του.
Το γκολ στο… empty net και ο Βοτανικός
Για τους λάτρεις του χόκεϊ επί πάγου, το γκολ του Μπρούμα θύμισε empty net. Πολύ συνηθισμένη τακτική στο λαοφιλές σπορ σε ΗΠΑ και Καναδά, όταν μία ομάδα θέλει να ισοφαρίσει. Βάζει infielder παίκτη και πηγαίνει στον πάγκο τον goaltender, ώστε να παίξει με παίκτη παραπάνω μπας και ισοφαρίσει. Όταν η τακτική αυτή αποτυγχάνει, δέχεται τέρμα σε κενή εστία αφού δεν υπάρχει τερματοφύλακας. Στο ποδόσφαιρο δεν υφίσταται αντίστοιχη ορολογία, γιατί είναι κάτι όχι τόσο συνηθισμένο να γίνεται. Και όμως, η «κατάρα» που κυνηγάει αυτήν την ομάδα τής το επεφύλασσε και τούτο φέτος. Μετά το 2-2 του… γκολκίπερ Παπαδόπουλου στην Τρίπολη, «έφαγε» και γκολ από empty net! Nα δούμε τι άλλο μένει έως το τέλος των play off.
Το ματς στο Φάληρο είναι αρκετά σημαντικό και για μία ακόμα, εξωαγωνιστική αυτή τη φορά, παράμετρο. Για πρώτη φορά οργανωμένοι του Ολυμπιακού τοποθετήθηκαν για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού. «Ένωση της Θύρας 13, η πίτα του Βοτανικού σάς έδωσε ουσία». Ζωγραφισμένα πράσινα ευρώ «κοσμούσαν» την έμπνευση της Θύρας 7. Που δεν είναι ακριβής, γιατί τα εσωτερικά θέματα των οργανωμένων του Τριφυλλιού λύθηκαν πριν τροχοδρομηθεί ο Βοτανικός.
Ωστόσο, το λεκτικό σκέλος «η πίτα του Βοτανικού» δεν είναι άγνωστος όρος στη γηπεδική εξέλιξη. Χρησιμοποιείται από Παναθηναϊκούς (!!!), όπως και άλλες έννοιες (Δημοτικό Γήπεδο Ελαιώνα, Γήπεδο – μπίζνα για τα συμφέροντα των Τραπεζών κτλ). Το πανό που αναρτήθηκε στο Φάληρο, στο ντέρμπι των play off, ας είναι η αρχή για να καταλάβουν άπαντες στον οργανισμό των Πράσινων ότι το νέο γήπεδο στον Βοτανικό είναι μονόδρομος εξέλιξης και προόδου και πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος εκ των έσω στο κομμάτι αυτό.