Τι ισχύει με τις εμπορικές χρήσεις στον Βοτανικό σε συνδυασμό με την κυριότητα των εγκαταστάσεων από τον Ερασιτέχνη και το status της ΠΑΕ.
Είναι το θέμα των ημερών, ίσως και της δεκαετίας για το Τριφύλλι στην περίπτωση που υλοποιηθεί όπως συμφωνήθηκε την ιστορική 20ή Νοεμβρίου 2020. Με την υπογραφή του MoU ανάμεσα στους φορείς του έργου αποκαταστάθηκε ένα σημείο τριβής στον Παναθηναϊκό, εδώ και χρόνια. Το ενοίκιο στον Δήμο Αθηναίων, υπό τη σκέπη του επιχειρήματος ότι «ο Παναθηναϊκός δίνει την περιουσία του στη Λεωφόρο» ώστε να πάει στο νοίκι στον Βοτανικό.
Είναι, πλέον, ηλίου φαεινότερο ότι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός διατηρεί τα ίδια δικαιώματα όπως στο «Απόστολος Νικολαΐδης» βρισκόμενος εμπρός από την πλήρη αλλαγή επιπέδου σε οικονομικό επίπεδο και ισχύ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των νέων του ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Η ΠΑΕ, σύμφωνα με το ΜοU που υπεγράφη, θα διατηρηθεί στο υπάρχον status που προβλέπει ενοικίαση του ποδοσφαιρικού γηπέδου από τον Αθλητικό Όμιλο όπως συνέβαινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ουσιαστικά, οι Πράσινοι μετακομίζουν σε νέες, πολυτελείς, εγκαταστάσεις δίχως να απεμπολήσουν ούτε ένα δικαίωμα συγκριτικά με το υπάρχον καθεστώς.
Στο κομμάτι των εμπορικών χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων και το ελληνικό Δημόσιο τις επωφελούνται ως αντίμετρο από τη μη είσπραξη ενοικίου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πρόκειται για ένα όφελος που θα είχε το Τριφύλλι από τον Βοτανικό, το οποίο ωστόσο δεν έπειθε έως την περασμένη Παρασκευή ως δέλεαρ για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης. Διότι, σε εποχή οικονομικής και υγειονομικής κρίσης για τη χώρα, ήταν απροσδιόριστοι οι πόροι που θα έμπαιναν στα ταμεία του συλλόγου. Υπό αυτήν την έννοια, η διαφοροποίηση στη συμφωνία κρίνεται συμφέρουσα. Εδώ μπαίνουν ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία θα απαντηθούν εν καιρώ.
Με αντικείμενο το καθεστώς των εμπορικών χρήσεων εντός του γηπέδου, στο κέλυφος της δομημένης επιφάνειας, που αντιστοιχούν στο 17.5% του κτίσματος (πλην του αγωνιστικού χώρου, που θεωρείται χώρος πράσινου). Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα οι μισές εμπορικές χρήσεις του γηπέδου θα μεταφερθούν στο εμπορικό κέντρο, οπότε από τα 6.000 τμ μένει να αποσαφηνιστεί πώς ορίζεται το «εκτός γηπέδου». Επί συνόλου ή εξ αυτών που έχουν μεταφερθεί στο εμπορικό. Σε κάθε περίπτωση, ένα επιχείρημα ετών στη μοναδική λύση στέγασης του σωματείου ότι «ο Παναθηναϊκός πηγαίνει νοικάρης στον Βοτανικό» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Διότι στο οικόπεδο της Διπλής Ανάπλασης θα δημιουργηθεί μία νέα Λεωφόρος μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη και πιο κερδοφόρα για το Τριφύλλι για τα επόμενα 99 χρόνια.
Μπακογιάννης: «Αρχίζουν τα έργα στο τέλος του 2021»
Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης. Η τοποθέτηση του Κώστα Μπακογιάννη: «Υπογράψαμε όλοι μαζί ένα μνημόνιο συνεργασίας. Μέχρι το τέλος του 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα. Κλείνουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Κρίνεται σημαντικό το έργο για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, πρόκειται για μία αστική παρέμβαση που έχει μεγάλη σημασία για την Αθήνα».