Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκύπτει σύνδεση των Πράσινων με αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αιτία η εκπεφρασμένη, από τον Σεπτέμβριο του 2018, πρόθεση του Γιάννη Αλαφούζου να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Άλλωστε, κατόπιν δήλωσης του ίδιου πρόσφατα, η ενασχόλησή του με το Τριφύλλι αποτελεί ατύχημα. Ατύχημα, το οποίο για τον σύλλογο οδεύει προς… δυστύχημα!
Από τον Καλτσίδη, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Παϊρόζ, μέχρι τον Δρακωτό το ενδιαφέρον ορισμένων υποψήφιων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Απαξιώθηκε μεν από Τύπο και κόσμο, ωστόσο υπήρξε. Όπως προέκυψαν και άλλες υποθέσεις ενδιαφέροντος και ενδεχόμενης ενασχόλησης με την ΠΑΕ που δεν είναι άξιες λόγου. Η πιο πρόσφατη, η παρασκηνιακή αναφορά σε έντυπο περί ενός κάποιου ενδιαφέροντος από Ισραηλινούς με τον Ζάχαβι να εμπλέκεται (ναι, τον γνωστό ατζέντη που είχε εμφανιστεί και στην υπόθεση Παϊρόζ).
Για πολλούς η ερώτηση του 1 εκατ. είναι «η ΠΑΕ πωλείται;». Ακόμα και σε υποθέσεις που προχώρησαν, όπως του Ταϊλανδού, κάτι συνέβαινε στο τέλος και η δουλειά κολλούσε. Το overfm.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένες καίριες ερωτήσεις που βρίσκονται καθημερινά στο εμπρός μέρος της γλώσσας του κόσμου του Τριφυλλιού…
Πωλείται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός;
Σαφέστατα πωλείται. Όλα έχουν την τιμή τους και ειδικά ένα τεράστιο brand name όπως ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να συγκεντρώνει ουρές επενδυτών. Έστω και με την υγειονομική κρίση που υπάρχει, έστω και με τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Απλώς, ότι έχει γίνει διοικητικά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε θέλει να βάλει έστω και 1 ευρώ στο κλαμπ!
Σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες του τόπου (Γιάννης Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νικόλας Πατέρας, Ανδρέας Βγενόπουλος, Γιάννης Αλαφούζος), ανάλογα με τις κινήσεις και την πολιτική που ακολούθησαν, δημιούργησαν αντιπάθειες μέσα στον οπαδικό και φίλαθλο πυρήνα των Πράσινων. Πρόκειται για οικονομικά μεγαθήρια και δεν αμφισβητείται αυτό. Όμως τούτο δεν στάθηκε αρκετό ώστε να μεγαλουργήσουν…
Πόσο πωλείται ο Παναθηναϊκός;
Αφήνοντας στην άκρη τον άκρατο ρομαντισμό, οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρείες και απόλυτο στόχο έχουν την επίτευξη κερδοφορίας. Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Σεβαστή η άποψη ότι δεν διατυπώνεται κάπου η πρόθεση του μεγαλομετόχου να πουλήσει, αλλά δεν είναι έτσι. Όλα έχουν τιμή… Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπήρξε ζημιογόνα έως το καλοκαίρι του 2018 σίγουρα, μέχρι που εξορθολόγισε τα οικονομικά της στοιχεία.
Οι ζημιές καλύφθηκαν από τον Γιάννη Αλαφούζο, μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου. Μπορεί τιμή εξαγοράς να μην έχει οριστεί δημόσια, αλλά είναι δεδομένο πώς για να αποχωρήσει από τη θέση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ο κ. Αλαφούζος δεδομένα επιζητά αντίτιμο. Όχι μέσω ΑΜΚ όπως φαίνεται να πρότεινε ο Μάρκος Δρακωτός, όχι χρήματα δηλαδή που θα μείνουν στην εταιρεία μα που θα καταλήξουν στον μεγαλομέτοχο.
Πώς μπορεί να οριστεί, με αντικειμενικούς όρους της αγοράς, αυτό το ποσό; Μόνο με αποτίμηση της ΠΑΕ, η οποία προσφάτως δεν έχει ακολουθηθεί ως διαδικασία. Είναι αρκετά τα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία διέρρευσε η πλευρά του κ. Δρακωτού, ότι πρόσφερε; Ακόμα και αν είχε διαθέσιμο αυτό το ποσό όχι προς κάλυψη ΑΜΚ αλλά για τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο, η απάντηση είναι «όχι»!
Γιατί ο Αλαφούζος καλύπτει συνεχόμενες ΑΜΚ;
Απομονώνοντας τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έχει ολοκληρώσει έως σήμερα ο Γιάννης Αλαφούζος, τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Καμία ελληνική ομάδα δεν έχει χρηματοδοτηθεί με τόσα λεφτά από το 2012 έως σήμερα καλύπτοντας αποκλειστικά το εταιρικό παθητικό της. Κοντά στα 80 εκατ. συνολικά, περίπου 44 εκατ. από το «κραχ» του 2018. Όχι για τρέχουσες χρήσεις, φυσικά, αλλά και προς την εξόφληση του παλαιού χρέους της εταιρείας.
Δίχως, επίσης, να υπολογίζονται τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στην ΠΑΕ αυτό το διάστημα από πωλήσεις παικτών, τηλεοπτικά, χορηγούς, εισιτήρια, συμφωνίες με εταιρείες ένδυσης κτλ. Αν οι ΑΜΚ αυτές δεν καλύπτονταν, ξεκάθαρα σήμερα δεν θα υπήρχε Παναθηναϊκός! Στον επαγγελματικό αθλητισμό τουλάχιστον… Αν, δηλαδή, η κατάσταση του διαστήματος Σεπτέμβριος 2018 – Μάιος 2019 συνεχιζόταν, με παύση χρηματοδότησης, δεν θα υπήρχε Τριφύλλι.
Το «γιατί πληρώνει;», πλέον, δεν μπορεί να έχει παρά μονάχα μία απάντηση: Ο Γιάννης Αλαφούζος αποτιμά την ΠΑΕ σε τιμή αρκετά υψηλότερη από όσες προτάσεις τού έχουν κατατεθεί. Χρηματοδοτεί, με λόγια απλά, αναμένοντας την κίνηση ή τον συνδυασμό κινήσεων που θα του αποφέρει την απόσβεση. Επιχειρηματίας είναι ο κ. Αλαφούζος και επιτυχημένος στα ναυτιλιακά και τα τηλεοπτικά του. Αν έβλεπε ότι ο Παναθηναϊκός, πλέον, είναι μία «τελειωμένη» επιχείρηση που δημιουργεί μόνο οικονομικές τρύπες θα ακολουθούσε πολιτική τύπου 2018. Θα απέσυρε τις μετοχές του στην άκρη, ώστε να βρεθεί επόμενος να αναλάβει. Δεν το κάνει… Γιατί; Γιατί, πολύ απλά και θεμιτά αν θέλετε, αποβλέπει σε πώληση της ΠΑΕ με κέρδος! Αυτό τώρα φαντάζει αδύνατο, είναι όμως αδύνατο;
Τι ρόλο παίζει το νέο γήπεδο, στο αν και πότε θα πουλήσει ο Αλαφούζος;
Εδώ δεν υπάρχει απάντηση, ειδικά στο μυαλό των περισσότερων φιλάθλων όπου επικρατεί μία συγκεχυμένη κατάσταση για το τι πρέπει να γίνει και τι ισχύει. Θα ακούσετε στην ίδια πρόταση το εξής: «Μεγάλη μπίζνα ο Βοτανικός, αν πάει εκεί ο Παναθηναϊκός θα καταστραφεί». Πώς γίνεται σε μεγάλες μπίζνες να καταστρέφεται ο άμεσα εμπλεκόμενος -είτε είναι φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία ή ποδοσφαιρική ομάδα ή οτιδήποτε- αποτελεί αίνιγμα δυνατό προς λύση! Πώς είναι μεγάλη μπίζνα μία μετεγκατάσταση στο ενοίκιο πάλι, αποτελεί μία δεύτερη δυνατή απορία.
Σκοπός δεν είναι να αναλυθούν εδώ τα benefits μετακόμισης από τη Λεωφόρο. Αλλά να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει προοπτική για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό, η οποία δημιουργεί συνάρτηση με το status Aλαφούζου στο κλαμπ… Φανατικός της Διπλής Ανάπλασης ποτέ δεν υπήρξε. Έχει μιλήσει στο παρελθόν με τα χειρότερα λόγια για το πλάνο αυτό. Ουδείς γνωρίζει, με ασφάλεια, αυτή τη στιγμή τι έχει στο μυαλό του να πράξει πέραν ορισμένων στοχευμένων διαρροών. Αν το γήπεδο ανεβάζει τη μεταπωλητική αξία του Τριφυλλιού; Σαφέστατα. Το γνωρίζει ο Αλαφούζος, ειδικά αν επιτύχει μία σύμβαση χρήσης με τον Δήμο Αθηναίων με ευνοϊκούς όρους. Παναθηναϊκός με καινούριο και μεγάλο, γήπεδο εναντίον Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο; Η απάντηση δική σας…
«Οι μετοχές της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη»… Γίνεται;
Ο Αθλητικός Όμιλος, με βάση το καταστατικό της ΠΑΕ, κατέχει το 10% των μετοχών. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, δίχως μετοχική σύνθεση, που αποτελείται από τα μέλη του. Εκπροσωπείται στην ΠΑΕ και διοικείται από τον εκάστοτε Πρόεδρό του που είτε διαχειρίζεται πόρους (όπως η παρούσα διοίκηση Μαλακατέ), είτε χρηματοδοτεί από δικές του εισφορές (διοίκηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου). Πρόσφατα, η Θύρα 13 ζήτησε αποπληρωμή χρέους από τον Γιάννη Αλαφούζο και παράδοση των μετοχών στον Ερασιτέχνη. Πάμε να δούμε αν γίνεται…
Νομικό πρόβλημα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τη διαδικασία την ακολούθησε ο Πανιώνιος το 2011. Τότε ο Κωνσταντίνος Τσακίρης παραχώρησε το 67% των μετοχών του, τον Ιανουάριο συγκεκριμένα, στον Πρόεδρο του Πανιώνιου ΓΣΣ, Γεράσιμο Βεντούρη. Αυτός διαχειρίστηκε την επόμενη ημέρα των «κυανέρυθρων». Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να περάσει ο ΑΟ, όχι το φυσικό πρόσωπο που τον διοικεί, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να κριθεί οργανισμός ικανός ώστε να διαχειριστεί το υπάρχον χρέος!
Το χρέος έχει πέσει κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ σίγουρα και ενδεχομένως να είναι κοντά στα 15 εκατ. Ο κάτοχος των μετοχών έχει υποχρέωση την πληρωμή εκκρεμοτήτων, κατάσταση που για τα δεδομένα του Ερασιτέχνη ακόμη και σε ενδεχόμενο μηδενικού χρέους είναι δυσβάσταχτη κατάσταση. Αρχικά, πάντως, θα πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Αθλητικός Όμιλος για την υποδοχή μετοχών, κάτι που δεν προκύπτει ως επιθυμία. Σε κάθε περίπτωση, για τέτοιο βήμα (πιθανότητες υλοποίησης: 1%), πρώτα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα. Έχει εικόνα κανείς ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στον σύλλογο; Κυρίως, ποιός θα πληρώσει τι;