Η ζωή έχει γίνει πλέον… πραγματικό Survivor για όλους τους ανθρώπους, όχι στην τηλεόραση, αλλά στην καθημερινότητα τους.
Πραγματικό survivor η ζωή μας πλέον και ειδικά ημών, στην Ελλάδα, που οι μισθοί για ένα μεγάλο μέρος των όσων έχουν εργασία, είναι μισθοί ανέχειας… Και πως να μην είναι όταν ξαφνικά η ζωή μας άλλαξε πριν δύο χρόνια με την εμφάνιση της πανδημίας και στη συνέχεια, πριν λίγους μήνες είχαμε τα απόνερα του κορωνοϊού. Με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ενέργειας, που έφερε και μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.
Για τον Ευρωπαίο πολίτη μπορεί να απορροφηθεί η μεγάλη αυτή αύξηση χωρίς να χάσει κάτι σημαντικό από την καθημερινότητά του. Για πολλούς Έλληνες όμως με τους χαμηλούς μισθούς και την ήδη ακριβή ζωή στην Ελλάδα, είναι ένα σοκ και ένας πραγματικός τρόμος να ανοίξουν έστω τον λογαριασμό του ρεύματος, του αερίου και όλα τα υπόλοιπα.
Κάθε μέρα άσχημες ειδήσεις και ένα κοκτέιλ θανάτου..
Μέσα σε όλα αυτά, κάθε μέρα άσχημες ειδήσεις. Δολοφονίες ακόμα και παιδιών, σεξουαλικά εγκλήματα, ανωμαλία, διαστροφή, παράνοια. Αυτοκτονίες ακόμα και νεαρών. Γιαγιάδες να μην έχουν τα βασικά και να αναγκάζονται να κλέψουν. Θάνατοι επειδή δεν υπάρχει θέρμανση, και καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια. Και τώρα κανονικός πόλεμος. Το είχαμε ξεχάσει αλλά ήρθε και ότι δεν θέλει κανένας άνθρωπος να βιώσει. Οι εποχές θυμίζουν το κοκτέιλ θανάτου της εποχής του ’20 με τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο τότε, με την εμφάνιση της ισπανικής γρίπης που είναι η μεγαλύτερη σύγχρονη πανδημία και είχε κοστίσει 50εκ ζωές και μετά ήρθε και το κραχ στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο. Λίγο διαφορετικά χρονικά (πανδημία πρώτα τώρα) και ευτυχώς προς το παρόν μεμονωμένα σχετικά πολεμικά, αλλά κάτι ανάλογο δεν σας θυμίζουν οι μέρες που ζούμε;
Το κερασάκι στην τούρτα…
Δυστυχώς η 24η Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε τους ειδικούς που μίλαγαν για ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία εδώ και χρόνια ετοίμαζε την πολεμική της μηχανή. Όλοι νομίζαμε ότι αυτό έχει να κάνει με την ετοιμότητα όλων των υπερδυνάμεων αλλά όχι με πραγματικά σχέδια επιχειρήσεων. Φευ όμως… Ο Πούτιν απασφάλισε και η Ρωσία ξεκίνησε γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και όχι απλά στις αμφιλεγόμενες περιοχές που είχαν έντονο ρωσικό στοιχείο και επεδίωκαν την ανεξαρτητοποίησή τους.
Η ένοπλη σύγκρουση στο Ντονμπάς μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με αναλυτές είχε ήδη κοστίσει πάνω από 15000 ζωές. Όμως ο Πούτιν προχωρά σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία γενικότερα και ευρύτερα, φέρνοντας παγκόσμια ανησυχία και πανικό στις χρηματαγορές και την τσέπη μας. Ήδη το πετρέλαιο που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει στην πανδημία προ διετίας, έφτασε τα 100 δολάρια και το κοκτέιλ για την τσέπη μας είναι χειρότερο από ποτέ για την ακρίβεια που ήρθε και μάλλον θα μείνει καιρό. Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται με ότι αυτό συνεπάγεται.
Φόβος και ανησυχία παντού
Η λέξη πόλεμος δεν αντηχεί ποτέ καλά και ας είναι μακριά μας. Ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη υφίσταται και ο ακόμα μεγαλύτερος φόβος για Παγκόσμια αναμέτρηση, και δη με χρήση πυρηνικών, προκαλεί ακραίο φόβο στην παγκόσμια κοινότητα. Ελπίζουμε να μην ξεφύγουν τα πράματα και να περιοριστούν. Άλλωστε κανέναν δεν συμφέρει ένας πόλεμος. Πολλοί αναλυτές πάντως εδώ και χρόνια έχουν εκφέρει ανησυχία για παγκόσμιο πόλεμο για οικονομικούς αλλά και άλλους λόγους.
Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας εδώ και χρόνια επανήλθε στις εποχές του “Ψυχρού Πολέμου” και έφερνε ανησυχία. Δυστυχώς σήμερα ξυπνήσαμε με αυτό που δε θέλαμε να συμβεί. Στην ερώτηση τι θέλει ο Πούτιν στην Ουκρανία, οι αναλυτές λένε ότι ουσιαστικά, η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για επιρροή και δύναμη.
Η ουκρανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζελένσκι, έχει στραφεί προς τη Δύση επιθυμώντας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από τη μετασοβιετική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Πούτιν επίσης θυμίζουμε ότι έχει αποκαλέσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως καταστροφή (μην ξεχνάμε τη μίνι επέμβαση στη Γεωργία και την προσάρτηση της Κριμαίας τα περασμένα χρόνια).
Θέλει να αναβιώσει την παλιά Σοβιετική Ένωση; Είναι μια κίνηση για να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία; Με τη λογική συνομιλιών για την αποτροπή γενικευμένης σύρραξης; Όπως και να έχει η Ρωσία μπαίνει σε απομόνωση αλλά φλερτάρει με την Κίνα ποικιλοτρόπως.
Μια άσχημη μέρα που ελπίζουμε να μην φέρει ακόμα χειρότερες.