Η Φώφη Γεννηματά είχε εισαχθεί στις 11 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με ειλεό και κατέληξε στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας προκαλώντας θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του θανάτου το σύνολο των πολιτικών είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τη σπουδαία γυναίκα που έδωσε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.
Το «βαρύ» επώνυμο
Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964 και ήταν κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιας από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρεόυ, κατά τη δεκαετία του ’80.
Όπως αναφέρουν και τα dikaiologitika.gr, φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, από όπου συνταξιοδτήθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Η σύνταξη αυτή ήταν σε αναστολή γιατί ως σήμερα κατείχε την ιδιότητα της βουλευτή.
Είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο κ. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.
Η διαδρομή της στην πολιτική
- Η Φώφη Γεννηματά, το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.
- Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012.
- Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών.
- Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.
- Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.
- Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.
- Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.
- Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.
- Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
- Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
- Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
- Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
- Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.
- Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.
- Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε η μετονομασία του ΠΑΣΟ σε Κίνημα Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.
Η μάχη με τον καρκίνο
Το 2008 ο καρκίνος «χτύπησε» την πόρτα της Φώφης Γεννηματά, καθώς τότε έμαθε ότι έχει κακοήθεια στον μαστό.
Σε μια συγκλονιστική εξομολόγησή της, στην τηλεόραση του Alpha η Φώφη Γεννηματά είχε πει τα εξής, σχετικά με τη μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου».
«Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει.
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε αφηγηθεί η Φώφη Γεννηματά.
Αναφορικά με τον πατέρα της και τον λόγο που η ίδια δεν ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε δηλώσει: «Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Και πέρα από το τι θα σκεφτόταν ο καθένας και η ίδια δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;».
Οι γονείς της «έφυγαν» με επτά μήνες διαφορά
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η αείμνηστη πλέον Φώφη Γεννηματά, έδινε τη μάχη με τη νόσο, καθώς απο μικρή έμαθε να πολεμάει τον καρκίνο στο πλευρό των γονιών της.
Ήταν το 1994, όταν ο Γιώργος Γεννηματάς έφευγε από τη ζωή, χτυπημένος και αυτός από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε χάσει τη μάχη και η μητέρα της Κάκια σε ηλικία 54 ετών. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλευε με τον καρκίνο δύο χρόνια, ενώ η μητέρα της δέκα.
«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει σε συνέντευξη της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα».
«Στίγμα για όλη την οικογένεια»
«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις.
Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια», είχε αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.
Όταν μιλούσε για τον καρκίνο ο Γιώργος Γεννηματάς
Τον Μάρτιο του 1992, λίγες ημέρες αφού είχε μάθει για το πρόβλημα της υγείας του, ο Γιώργος Γεννηματάς είχε μιλήσει ανοιχτά για τον καρκίνο και τη στάση που κράτησε απέναντι στο πρόβλημα υγείας του, που αποτελούσε ακόμη τότε στην Ελλάδα ένα θέμα «ταμπού»:
Έχω κάνει πολλές φορές αυτοκριτική και έχω κάνει και λάθη, αλλά δεν είχα σκοπό και δεν έχω σκοπό όσο ξετυλίγεται το νήμα της ζωής μου να διαπράξω το λάθος της απόκρυψης καν της αλήθειας. Δεν έχω μάθει να ζω με αυταπάτες ή με ψευδαισθήσεις. Και δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις στη σχέση που συνδέει πολιτικούς και πολίτες. Νομίζω ότι όφειλα να κάνω αυτό που έκανα ανεξάρτητα κόστους ή όχι… Δεν νομίζω ότι ήταν γενναία στάση, είναι στάση ζωής. Ήταν και ένα μήνυμα σε κάποιους ανθρώπους που συμπάσχουν με το ίδιο πρόβλημα μαζί μου, τον καρκίνο για να το πούμε ανοιχτά. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βουλιάξουν στην ηττοπάθεια, υπάρχει δυνατότητα αγώνα και σ’ αυτό το σημείο» είχε πει τότε ο αείμνηστος πατέρας της Φώφης Γεννηματά.
Συγκίνηση στη Βουλή
Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εξόχως συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στη Βουλή αμέσως μετά την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.
Σοκαρισμένοι βουλευτές από όλα τα κόμματα παρηγορούσαν ο ένας τον άλλο, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που δάκρυσαν απαρηγόρητοι.
Εμφανώς συγκινημένοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης στάθηκαν όρθιοι στο πρώτο έδρανο, όπου καθόταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του σώματος Κώστας Τασούλας είχε αφήσει μια ανθοδέσμη.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξέσπασε σε δάκρυα και ο Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, έσπευσε να τον παρηγορήσει.
Απαρηγόρητη, δεν έκρυψε τα δάκρυά της και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή.
Η Σία Αναγνωστοπούλου αγκάλιασε την Νάντια Γιαννακοπούλου που δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή της.
Το τελευταίο tweet της Φώφης Γεννηματά
Στην τελευταία της ανάρτηση στο Twitter, η Φώφη Γεννηματά, αναφερόταν στα 40 χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1981, με το συντριπτικό ποσοστό του 48,07%. Για την συμπλήρωση 40 ετών από τη τότε μεγάλη νίκη η Γεννηματά δήλωνε «Σαν σήμερα ο ελληνικός λαός σφράγισε το Συμβόλαιο με την Αλλαγή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία, ήταν το σύνθημα της εποχής. Σύνθημα που μέσα του σπαρταρούσε το αίτημα για δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική περηφάνια.
Στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο.
Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή».
Βαρύ το πένθος στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ
Αμέσως μετά την αναγγελία της θλιβερής είδησης ένα βαρύ πέπλο πένθους έχει σκεπάσει τα γραφεία του Κινήματος, καθώς στελέχη και μέλη του κόμματος ήταν συντετριμμένα από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.
Στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, σπεύδουν στελέχη του κόμματος.
Η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια στα γραφεία του κόμματος από νωρίς το μεσημέρι ενώ στην πρόσοψη του κτηρίου έχει απλωθεί μια μαύρη λωρίδα, δέκα μέτρων, ως ένδειξη πένθους.
Επίσης, το κλίμα οδύνης είναι έντονο και από την είσοδο των γραφείων. Εκεί όπου στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν αφήσει λουλούδια στη μνήμη της προέδρου του κόμματος ενώ μια μεγάλη φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά είναι επάνω στο γραφείο της εισόδου.
«Χάθηκε ένας μοναδικός άνθρωπος»
Συντετριμμένος εμφανίστηκε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος. «Χάθηκε ένας μοναδικός άνθρωπος ο οποίος πρόσφερε στην παράταξη και στην πατρίδα με την εντιμότητα του την ευαισθησία την αγάπη που έχτισε με το λαϊκό κόσμο και θεωρώ ότι είναι μονόδρομος πλεον για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το έργο της», τόνισε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή. «Είναι δύσκολες στιγμές για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη αποτελούσε πρότυπο αγώνα και ήθους και αφήνει πίσω της μια παρακαταθήκη ανθρωπιάς. Πι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για όλους», ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη
Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά στα 56 της χρόνια, θα πραγματοποιηθεί, μεθαύρο, Τετάρτη, 27 Οκτωβρ΄ίου.
Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 το πρωί την Τετάρτη στη Μητρόπολη. Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία.
Αμέσως μετά θα ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού
Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Λογαριασμοί:
EUROBANK : 0026 0178 870100 872073 IBAN : GR3702601780000870100872073
SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:GR3801720230005023032595870
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242
ALPHA BANK : 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534
XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963
Τράπεζες Αριθμός Λογαριασμού IBAN – SWIFT BIC
ALPHA BANK 144-00-2001-000011 GR4601401440144002001000011 (BIC) CRBAGRAA
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 116/296076-12 GR8101101160000011629607612 (BIC) ETHNGRAA
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5233-003309-251 GR3301722330005233003309251 (BIC) PIRBGRAA
EUROBANK- ERGASIAS 0026-0201-91-0100432797 GR5802602010000910100432797 (BIC) ERBKGRAA
ΑΤΤΙΚΗΣ 46 464 401 GR8001600690000000046464401 (BIC) ATTIGRAA
Κλειστή όλη την εβδομάδα η Βουλή σε ένδειξη πένθους
Κλειστή μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μείνει η Βουλή έπειτα από συνεννόηση των κομμάτων σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος δήλωσε πως έχει την έγκριση του πρωθυπουργού.
Όπως ανέφερε: «Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει και τελειώνει υπό την καταθλιπτική σκιά, της εκδημίας της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ και διακεκριμένης κοινοβουλευτικού. Η θλίψη και η συντριβή, αντιπροσωπεύοντας πιστά είμαι βέβαιος σύσσωμο τον ελληνικό λαό, μας επιβάλλει να αποφασίσουμε στοιχειωδώς τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για αυτή την εβδομάδα. Συμφωνήσαμε να παγώσει το έργο αυτή την εβδομάδα.
Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε να παγώσει το νομοθετικό έργο και μετα λοιπά κόμματα συμφωνήσαμε. Θα συνεννοηθούμε για την επόμενη εβδομάδα. Η Βουλή γίνεται κοινωνός του τραγικού νέου. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τιμήσουμε τη μνήμη μιας σημαντικής πολιτικού, άξιας γυναίκας, αφοσιωμένης μητέρας, αγαπητής συναδέλφου. Μιας πολιτικού που παρά την τεράστια δοκιμασία μέχρι την τελευταία στιγμή στα μάτια όλων και δεν είναι οξύμωρο, ήταν φέρελπις».
Στη μνήμη της κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στο έδρανό της ο πρόεδρος της Βουλής άφησε λουλούδια στη μνήμη της.
Εθνικό πένθος την ημέρα της κηδείας
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Φώφης Γεννηματά που άφησε την τελευταία της πνοή στον Ευαγγελισμό στις 12:04 της Δευτέρας.
Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 το πρωί την Τετάρτη στη Μητρόπολη. Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία.
Αμέσως μετά θα ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Τι είναι το Εθνικό Πένθος
Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών. Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.
Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου.