Ατομικά ρεκόρ, χαμόγελα και εντυπώσεις είχαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στο ΣΕΦ.
Ο “showman” Τεντόγλου
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου ήταν το πρόσωπο που όλοι περίμεναν να δουν. Η πρώτη εμφάνισή του μπροστά στο ελληνικό κοινό -μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο Τόκιο- έγινε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι άρχισε και τελείωσε τον αγώνα του με μια βαθιά υπόκλιση προς όλους όσοι βρισκόταν στις κερκίδες του ΣΕΦ. Το κοινό του στίβου επέστρεψε στα στάδια και δεν σταμάτησε να χειροκροτά τον ευδιάθετο αθλητή του ΓΣ Κηφισιάς. Ήταν το “ευχαριστούμε Μίλτο” που περίμεναν να του πουν από κοντά.
Ο 24χρονος ήθελε να τους το ανταποδώσει με μια καλή επίδοση και δεν έμεινε στις τρεις προσπάθειες που είχε συμφωνήσει με τον προπονητή του. Ήθελε κάτι περισσότερο από το 8,13 μ. της δεύτερης προσπάθειάς του, στην τρίτη έβγαλε ένα μεγάλο αλλά άκυρο άλμα και στάθηκε στο διάδρομο των αλμάτων για τέταρτη φορά. Το 8,20 μ. που πέτυχε ήταν αρκετά ικανοποιητικό και μπορούσε να το συνοδεύσει με την υπόκλιση που επιθυμούσε.
“Ένιωθα καλά αλλά δεν μπορούσα να το βρω. Αρχικά είχαμε πει να κάνω τρία άλματα, αλλά συνέχισα και στο τέταρτο, καθώς ήξερα πως μπορώ να βρω ένα καλύτερο άλμα. Το 8,20 μ. είναι μια καλή επίδοση, αλλά σήμερα θα μπορούσα να κάνω και καλύτερη“. Ο Μίλτος δεν έχει μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και θέλει να πολύ το προσθέσει στο σετ των διακρίσεών του. Γι’ αυτό μελετάει κάθε λεπτομέρεια του αγώνα που θα δώσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, το οποίο θα αρχίσει ανήμερα των γενεθλίων του, στις 18 Μαρτίου.
“Φοβάμαι λίγο για το Βελιγράδι. Με ανησυχεί ο αγωνιστικός χώρος. Γενικά δεν με βοηθάει το ξύλο. Θα έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ νωρίτερα στο μίτινγκ του Βελιγραδίου στο ίδιο στάδιο όπου θα γίνει το Παγκόσμιο και θα έχω καλύτερη άποψη για τον αγωνιστικό χώρο“.
Η προσπάθεια για νέο ρεκόρ από τον Καραλή
Την πρώτη μέρα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου αγωνίστηκε ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής. Ο Μανόλο που ευχαριστήθηκε τον αγώνα και ιδιαίτερα την παρουσία του κόσμου στις κερκίδες πέρασε τα 5,73 μ. και νίκησε στο αγώνισμα. Έπειτα, ανέβασε τον πήχη στα 5,86μ. και δοκίμασε να σημειώσει νέο πανελλήνιο ρεκόρ υπό τους ήχους του “Ζορμπά” και τα χειροκροτήματα του κοινού που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να αποκτήσει ρυθμό.
“Το ρεκόρ δεν ήρθε, ωστόσο είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος το ευχαριστήθηκε όσο και εγώ. Συνεχίζω τις σταθερές εμφανίσεις που είναι το ζητούμενο για εμένα στη φετινή σεζόν. Με τον προπονητή μου έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές τόσο στην φόρα όσο και στα κοντάρια. Θα επιχειρήσουμε κι άλλες ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου στο μίτινγκ του Βελιγραδίου στις 7 Μαρτίου κι έπειτα θα πάω για το Παγκόσμιο. Εκεί, πλέον δεν θα έχει τόσο σημασία το ρεκόρ, όσο το να βρεθώ όσο ψηλότερα μπορώ στην τελική κατάταξη“.
Στο επί κοντώ των γυναικών φαβορί ήταν η Ελένη Κλαούντια Πόλακ. Μπήκε τελευταία στον αγώνα στα 4,15μ., αφήνοντας τα μικρότερα ύψη. Ωστόσο, είχε τρεις άκυρες προσπάθειες και έτσι έμεινε εκτός κατάταξης. Το πρώτο άλμα της ήταν αρκετά μεγάλο και καθαρό, όμως το κοντάρι της παρέσυρε τον πήχη. Μετά το τέλος του αγώνα γελούσε, μην πιστεύοντας τι της συνέβη.
Νίκησε η 18χρονη Αλίνα- Αμαλία Φλώρου Δημητριάδου με 3,95 μ. . Στην ερώτηση ποια αθλήτρια είναι το πρότυπό της απάντησε “η κυρία Κατερίνα Στεφανίδη“, προκαλώντας χαμόγελα σε όσους προσπάθησαν να φανταστούν την αντίδραση της 32χρονης Κατερίνας στο άκουσμα της ευγενικής δήλωσης της νεαρής αθλήτριας.
Από το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς πανελληνιονίκης στα 200μ.
Ο Σωτήρης Γκαραγκάνης ήταν ο συνοδός του Νάσου Γκαβέλα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μαζί κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. της κατηγορίας Τ11 και πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 10.82. Ο Γκαβέλας στην ηλικία των 10 ετών διεγνώσθη με τη γονιδιακή νόσος του Stargardt και σταδιακά άρχισε να χάνει την όρασή του. Αθλητές όπως ο Νάσος τρέχουν με συνοδό στους αγώνες και για το Τόκιο είχε επιλέξει να συνεργαστεί με τον Σωτήρη, ο οποίος στέφθηκε πανελληνιονίκης στα 200 μ.. Κατέγραψε και νέο ατομικό ρεκόρ με 21.37.
Μια ακόμη αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι ήταν η νικήτρια στα 200μ. των γυναικών. Η Άρτεμις Αναστασίου έγινε η έβδομη Ελληνίδα που καταφέρνει να σπάσει το “φράγμα” των 24.00. Η αθλήτρια του Παναθηναϊκού τερμάτισε σε 23.96.
Η επτάδα των Ελληνίδων με επιδόσεις κάτω των 24άρων δευτερολέπτων
Κατερίνα Κόφφα 22.71
Μαρία Μπελιμπασάκη 23.02
Ειρήνη Βασιλείου 23.51
Μαρίνα Βασαρμίδου 23.65
Μαρίνα Σκορδή 23.79
Ανδριάνα Φέρρα 23.89
Άρτεμις Αναστασίου 23.96
Τα 200 μ. των γυναικών είχαν και ένα πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων από την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, η οποία με χρόνο 24.42 κατέρριψε το 24.52 της Όλγας Καϊδαντζή (15/2/1998).