Τι είναι το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και πόσο κινδυνεύουν οι μικροί ασθενείς, που νοσούν από τον κορονοϊό
Μεγάλη έκταση έχει λάβει στα παιδιά το σοβαρό πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C εξαιτίας της CoViD.
Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C.
Από αυτά, 50 είχαν το σύνδρομο και άλλα 50 φλεγμονώδη νοσήματα που ομοιάζουν με αυτό. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, από όσα γνωρίζουμε, σημείωσε, με αφορμή τον 11χρονο που διακομίστηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία».
Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν σοκ, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών.
Η κλινική τους εικόνα μοιάζει με εκείνη της νόσου Kawasaki. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βαριά συμπτωματολογία: πυρετό διάρκειας άνω των 3 – 5 ημερών και με τη συμμετοχή διαφόρων συστημάτων (γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, δέρμα, αίμα, σπανιότερα αναπνευστικό).
Η νόσος εκδηλώνεται κατά κανόνα 4 εβδομάδες μετά την COVID-19. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, ο θάνατος σε παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο είναι ασυνήθιστος παρά τους σημαντικά αυξημένους δείκτες φλεγμονής και τη συμμετοχή πολλών συστημάτων.
Εμβολιασμός
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για επέκταση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών.
Για τους εμβολιασμούς παιδιών, υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5 – 12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης.
Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Μελέτη στο Ισραήλ δείχνει πως ο εμβολιασμός γονέων μειώνει τη διασπορά στα νοικοκυριά και προστατεύει τα μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα.