«Για μια εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στο ιό να μας ξεγελάσει, ας μην μολυνθούμε και ας μην διασπείρουμε τον ιό». Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε όλους απόψε, ιδίως τους νέους και τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς φαίνεται ότι μόνο αυτός ο τρόπος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε.
Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Όπως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.
Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία».
Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι πλέον 2.250.
Επίσης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% την τελευταία εβδομάδα και παρότι καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, υπάρχουν άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη που εξακολουθούν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα.
Η ίδια τόνισε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς. Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική. Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη πρόγνωση.
Μίλησε ξανά για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Αναφέρθηκε, τέλος, στη ψυχική κόπωση, που – όπως είπε – απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς, όπως επισήμανε, για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.
«Δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.
Μετά τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων θα μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες με πολλά τεστ, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί, να γίνεται ιχνηλάτηση και διακοπή της μετάδοσης» είπε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι καθώς οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες θα προχωρούν, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες και σε αυτό θα βοηθήσει και ο καλός καιρός που επικρατεί συνήθως από εδώ και στο εξής στη χώρα μας.