«Να πάνε να το κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι έχουν ραντεβού. Αυτό εξελίσσεται σε άλλη μια γκάφα. Η υπεραντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε αδικαιολόγητη σύγχιση στον κόσμο. Οι επιστήμονες ανακοινώνουν όταν εντοπίζουν κάποιο μικροπρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει ότι συνδέεται με το εμβόλιο. Όλα αυτά είναι αναίτια. Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι αύριο θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε ο κ. Παυλάκης.
«Μπορεί να είναι και εμπορικός πόλεμος, δυστυχώς γίνονται και τέτοια. Η AstraZeneca είναι το κόκκινο πανί για κάποιους Ευρωπαίους πολιτικούς. Νομίζω υπήρχε υπεραντίδραση. Δημιούργησαν σύγχιση και χαίρομαι που αρχίζουν και το παίρνουν πίσω. Η Γαλλία έκανε δήλωση ότι θα αλλάξουν στάση», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει, τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στο τρίτο χειρότερο κύμα και δεν πρέπει να ρισκάρει ένα πιθανό άνοιγμα που θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για ημίμετρα και όχι για την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown τόσο καιρό, που μας οδήησε στη σημερινή κατάσταση.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», τόνισε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άνοιγμα της αγοράς στη χώρα.
«Διασωληνωμένοι και θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται»
Ο κ. Παυλάκης τόνισε οτι πρέπει να κάνουμε δυο με τρεις εβδομάδες ακόμα υπομονή προκειμένου να έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί καθότι όπως είπε χαρακτηριστικά ένα άνοιγμα τώρα ισοδυναμεί με αυτοκτονία καθώς δεν υπάρχουν έξυπνα μέτρα για να αποτ΄ρεψουν την εκτίναξη των κρουσμάτων με ανοιχτή αγορά.
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε για τις επόμενες εβδομάδες.
Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία
«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι», πρότεινε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.