Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, μίλησε στον Over FM και την εκπομπή Overage με τον Γιώργο Χελάκη για την πανδημία, την πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους και τον Ολυμπιακό.
Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, μίλησε στον Over FM και την εκπομπή Overage με τον Γιώργο Χελάκη για την πανδημία, την πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους και τον Ολυμπιακό.
Γιατί ένας νέος άνθρωπος με σπουδές να ασχοληθεί με την πολιτική:
«Η πολιτική είναι κάτι που αφορά την καθημερινότητάς μας. Δεν προέρχομαι από κάποια οικογένεια που ασχολείται με την πολιτική, δεν είχε στόχο να κάνει κάποιον πολιτικό. Μ’ άρεσε και πίστευα πάντα στις ομάδες, και γι’ αυτό μου αρέσει πολύ κι ο αθλητισμός. Οι αποφασισμένες ομάδες είναι που μπορούν να κάνουν εκπλήξεις και να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών».
Γιατί επέλεξε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ:
«Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές το 80′ και το 90′. Έχει τεράστια παρακαταθήκη. Άλλαξε τη ζωή του Έλληνα στον οποίο δεν μέτρησε ούτε που γεννήθηκε, ούτε το φύλο του, ούτε σε ποια μεριά της ιστορίας στάθηκαν οι πρόγονοί του. Αυτό που έπαιξε τον κρισιμότερο ρόλο ήταν η κοινωνική κινητικότητα. Έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξει ο άνθρωπος τη ζωή του. Στην πατρίδα μας χρειάζεται κάποιος που δεν λέει μόνο “τι καλά έγιναν τα πράγματα”, αλλά και “τι καλά μπορούν να γίνουν”. Κι ο πολιτικός χώρος μπορεί να το φέρει εις πέρας. Και γι αυτό εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ».
Για τη συγκέντρωση των ντελιβεράδων έξω από τη Βουλή:
«Άμα το ήξερα θα πήγαινα και με το ρόλο που έχω τώρα. Όταν είδα την εικόνα με όλους αυτούς τους ανθρώπους συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά το μεγαλείο του ανθρώπου αυτού και της οικογένειάς του, που δώρισε τα όργανα κατευθείαν. Είναι μια συγκλονιστική εικόνα. Και είναι μια υπόθεση που πρέπει να χυθεί άπλετο φως γιατί έχει απόλυτη αδικία μέσα της. Πρέπει να υπάρχει η απόλυτη αλήθεια στο προσκήνιο. Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Η ευθύνη είναι μας είναι πολύ μεγαλύτερη. Κι επειδή την έχασε έξω από τη βουλή πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει γρήγορα τη δουλειά της. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν πολύ γρήγορα τη δουλειά τους».
Για την πορεία της πανδημίας:
«Το ερώτημα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες είναι πολύ λογικό. Όταν μας κλείνουν με 2.200 κρούσματα, πως μας ανοίγουν με 3.400; Ή αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση το Νοέμβριο ήταν λάθος, ή τώρα είναι λάθος. Η δικιά μας αντίληψη πάει λίγο το χρόνο πίσω. Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπισης της πρώτης φάσης, είδαμε πολλά λάθη. Από το Σεπτέμβρη και μετά η Ελλάδα έχει τις τελευταίες θέσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να έχουμε απελευθερώσει περιοχές με αυτό που ονομάσαμε “ασφαλές άνοιγμα”. Ό,τι έκαναν οι νησιωτικές χώρες στον υπόλοιπο πλανήτη. Να έμπαιναν συνεργεία του ΕΟΔΥ, να έκαναν τεστ, να απομόνωναν τα κρούσματα και να μην άφηναν κόσμο να μπαίνει απ’ έξω. Αυτό θα δημιουργούσε ντε φάκτο covid-free περιοχές. Θα μπορούσαν τα νησιά μας να δουλεύουν κανονικά, να πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να έχουμε οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν σε καραντίνα περιοχές που έχουν δύο κρούσματα και περιοχές που έχουν χίλια κρούσματα τη μέρα. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε περάσει το κόκκινο».
Για τη δήλωση του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών:
«Δεν χωρά μπροστά στη διάσωση της υγείας έστω ενός ανθρώπου οποιαδήποτε συζήτηση περί κόστους. Η κυβέρνηση όπου θέλει να μοιράσει λεφτά το έχει κάνει ως τώρα. Το κρίσιμο είναι να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Να μεταφερθούν εκεί κάποιοι άνθρωποι που νοσηλεύονται για άλλους λόγους. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Έστω και τώρα, όμως, είναι πολύ κρίσιμο να γίνει με όποιο κόστος».
Για τη φετινή πορεία του μπασκετικού Ολυμπιακού:
«Πίστευα ότι ο Ολυμπιακός φέτος έχει ομάδα για να πάει ίσως και Final Four. Το είχα πιστέψει. Θεωρώ ότι ο Σπανούλης θα τελειώσει την καριέρα του έτσι όπως του αξίζει. Εκτιμώ ότι θα παίξει και μια χρονιά ακόμα και θα δούμε πολύ ωραία πράγματα στο μπάσκετ του χρόνου. Επί Μπαρτζώκα την προηγούμενα φορά έπαιξε πολύ ωραίο μπάσκετ ο Ολυμπιακός. Πιστεύουμε σε αυτή την ομάδα. Την αγαπάμε όπως και την ποδοσφαιρική».
Για τις επιλογές του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τις Ομοσπονδίες:
«Εμείς θέλουμε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Με τη συμμετοχή όλων όσων έχουν τις δυνατότητες αν συμμετέχουν χωρίς παρεμβάσεις, οι οποίες προσβάλλουν και το αυτοδιοίκητο του αθλητισμού. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί διαρκώς να βάλει το χέρι της στον τρόπο που λειτουργεί ο ελληνικός αθλητισμός. Ο κ. Αυγενάκης θα έπρεπε να κοιτάει πολύ διαφορετικά έναν χώρο όπως του αθλητισμού, που έδωσε πολλές χαρές στους Έλληνες. Πέρα από κόμματα, ανταγωνιζόμαστε άλλα κράτη και ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρές ομοσπονδίες που βοηθούν το κάθε άθλημα να κάνει βήματα μπροστά. Έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κάνουμε κριτική εκεί που είναι να κάνουμε κριτική».
Για τα δύο “χέρια” που… απλώνονται στο ΚΙΝΑΛ:
«Την έχουμε απορρίψει καιρό τώρα αυτή την πρόσκληση. Το 2015-19 μας έλεγαν ότι θα γίνουμε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, το 2019-21 μας λένε ότι θα γίνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας αφορά αυτό. Είμαστε εδώ για να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Να ξαναδούμε τον ήλιο να σηκώνεται πάνω από την πατρίδα μας. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι για μας μια μάχη με ποιον θα τα βρούμε. Είμαστε εδώ για να χαράξουμε δρόμο και να τον διαβούμε».
Για την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ:
«Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια μια ροή στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, παλιοί αθλητές να αναλαμβάνουν πόστα σε ομοσπονδίες. Αυτό έχει ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε και πλαίσιο. Και αυτό πρέπει να έχει προτάσεις, όραμα και να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε με τον αθλητισμό, τα σωματεία, όλες αυτές τις χιλιάδες παιδιά που έχουν όραμα να πρωταγωνιστήσουν. Αυτό δεν το έχουμε δει ως τώρα».
Για την πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους:
«Για μένα ο αθλητισμός είναι συστατικό της καλής ζωής κάθε ανθρώπου. Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά γράμματα, πρέπει να τα μαθαίνουμε και να αθλούνται, να εντάσσονται σε ομάδες, σε συλλογικότητες που βάζουν το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Είναι σπουδαίο πράγμα για την εξέλιξη κάθε νέου ανθρώπου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μόνο για κάποιους. Το ότι σήμερα δεν έχουμε ελεύθερους χώρους άθλησης και έχουμε χώρους που κάποιοι πληρώνουν για να αθληθούν είναι προβληματικό. Σχετίζεται και με την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου και με προγράμματα που πρέπει να εντάξουν οι δήμοι για τους δημότες τους, ώστε να τους παρέχουν δωρεάν αθλητισμό».
Για το πως σκέφτεται το μέλλον του σε 10-15 χρόνια:
«Όταν μπήκα στην πολιτική ήξερα τι θέλω να κάνω χωρίς να έχω το στόχο του τι θέλω να γίνω. Ήξερα με τι θέλω να ασχοληθώ, με ποιους ανθρώπους ήθελα να συζητάω. Δεν είχα βάλει ποτέ προσωπική ατζέντα».