Ο αθλητικός ψυχολόγος, Δημήτρης Πετρούνιας, μίλησε στην εκπομπή Cover page του Over FM 104.9 με την Λένα Καραλή και τον Αλέξανδρο Σόμογλου, για την ψυχολογία των αθλητών εν καιρό πανδημίας.
Για το αυστηρό πρόγραμμα που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι αθλητές, ανέφερε:
«Το πρώτο πράγμα που θέτουμε στα παιδιά και στους αθλητές είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα. Η αλλαγή ρουτίνας τους αναστατώνει και τους βγάζει εκτός ελέγχου. Επομένως, στο κομμάτι του αθλητισμού πρέπει να βρούμε κάποιες διεξόδους, ώστε ο αθλητής να βρίσκει παραπάνω νοσταλγία. Όσοι αθλητές εντοπίζουν παραπάνω προβλήματα είναι αυτοί, που έχουν πάρα πολλή μεγάλη σωματική εκτόνωση στο προηγούμενο διάστημα. Γι’αυτό το πρόγραμμα του κάθε αθλητή πρέπει να περιέχει σοβαρότητα και ας μην έχει ξεκινήσει το άθλημα του».
Όσον αφορά, τους αθλητές που είναι ανενεργοί απο τις προπονήσεις, δήλωσε:
«Οι αθλητές που δεν προπονούνται έχουν περισσότερο εκνευρισμό, διότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να βγει έξω και αυτό χαλαρώνει τον οργανισμό. Όμως, οι αθλητές που δεν προπονούνται έχουν παραπάνω προβλήματα, όπως οι κολυμβητές. Ο αθλητής χάνει το σημείο επαφής και τον ρυθμό του, όταν δεν προπονείται. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία προλυμπιακή χρονιά και γι άυτό πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολλές εκπλήξεις. Υπάρχουν κορυφαίοι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και έχουν επηρεαστεί ελάχιστα, αλλά μπορεί αυτό το ελάχιστα να είναι σημαντικό για τις τελικές τους επιδώσεις».
Κλείνοντας, τόνισε για την ψυχολογία των αθλητών που βρίσκονται σε τρυφερή ηλικία:
«Πρώτα, πρέπει να χωρίσουμε το κομμάτι του πρωταθλητισμού από το υπόλοιπο πλαίσιο του αθλητισμού. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί ένα πρόγραμμα πάρα πολύ αυστηρό και μία πειθαρχεία, η οποία είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι φανταζόμαστε. Στον πρωταθλητισμό οι ευαίσθητες ηλικίες έχουν μία ευαλωτότητα. Επίσης, κάποια δεν αντέχουν και αποσύρονται νωρίς από τον αθλητισμό. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο παίζει και το σχολείο που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ψυχολογία ενός έφηβου αθλητή».