Η ΑΕΚ έκανε μια απολύτως ορθολογική ενίσχυση. Ίσως πιο ορθολογική ακόμα και από το καλοκαίρι του 2018. Το αν είναι πλήρης θα φανεί στο γήπεδο.
Πάμε λίγο πίσω. Στο περυσινό φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, η ΑΕΚ είχε ήδη προλάβει να αποκλειστεί από την Ευρώπη και να χάσει και το πρώτο ματς πρωταθλήματος, εντός έδρας από την Ξάνθη. Δεν είχε καιρό να ασχοληθεί με μεταγραφική ενίσχυση, διότι έπρεπε να αλλάξει τεχνικό διευθυντή και αν βρει και τον άνθρωπο που θα καθίσει στον πάγκο για να συμμαζέψει το μπάχαλο που άφηνε πίσω του φεύγοντας ο Καρντόσο. Η συνέχεια στη σεζόν, γνωστή.
Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου του 2018, η ΑΕΚ είχε προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τεράστια επιτυχία, αλλά η εικόνα της ομάδας «φώναζε» για την ανάγκη απόκτησης ενός χαφ και ενός εξτρέμ. Για την θέση του εξτρέμ ήρθε ο Γιαννιώτας και για την θέση του χαφ δεν ήρθε τελικά ουδείς, διότι η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κλείσει ούτε την μεταγραφή του Κρίστιτσιτς, ούτε του Ραντόγια. Και εδώ η συνέχεια γνωστή. Η ΑΕΚ πλήρωσε πανάκριβα το γεγονός πως ο Γιαννιώτας πέρασε και δεν ακούμπησε και κυρίως την απουσία ενός ποιοτικού χαφ. Ακόμα και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε παραδεχθεί δημοσίως, πως ήταν λάθος το γεγονός πως δεν είχε γίνει η μεταγραφή μέσου.
Πάμε και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου του 2017. Η ΑΕΚ είχε προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, είχε ολοκληρώσει το 80% των μεταγραφών της στις αρχές του Ιούλη και στο φινάλε πρόσθεσε τον Αραούχο και τον Κονέ. Η συνέχεια στη σεζόν είχε κατάκτηση του πρωταθλήματος, πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα, παρουσία στον τελικό του κυπέλλου και όλα αυτά μ’ ένα ρόστερ ισορροπημένο και δομημένο με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό, στα χέρια του Χιμένεθ.
Να έρθουμε τώρα και στο φετινό φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Σημειωτέον, πως πρόκειται για την παράξενη μεταγραφική περίοδο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Άνοιξε αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε αρχές Οκτώβρη, με κάποιους παίκτες να παίζουν ματς της περσινής σεζόν μέχρι και τις… 12 Σεπτέμβρη. Πως έκλεισε λοιπόν η ΑΕΚ αυτή την μεταγραφική περίοδο; Με αποθέωση του ποδοσφαιρικού ορθολογισμού.
Έφερε στόπερ, καθώς το κέντρο της άμυνας αν είχε φωνή, θα ούρλιαζε για ενίσχυση. Και μάλιστα δεν έφερε απλώς έναν ακόμα στόπερ, αλλά έναν κεντρικό αμυντικό με τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο Καρέρα, δηλαδή ψηλό και καλό με την μπάλα στα πόδια, που να μπορεί να πάρει θέση βασικού. Επίσης έφερε έναν εξτρέμ, καθώς κυρίως ο τραυματισμός του Λιβάι, έβγαλε ανάγκη για μια ακόμα λύση. Και όχι απλώς απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή για την μεσοεπιθετική γραμμή, αλλά πήρε έναν παίκτη με εντυπωσιακά νούμερα στην περσινή και την τρέχουσα σεζόν, τον οποίο κυνηγούσε από πέρυσι τον Σεπτέμβρη.
Ενώ κάπου ανάμεσα στις δυο μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, έστειλε από εκεί που ήρθε και τον τρελό – Ενομπακάρε. Θυμίζω πως πρόκειται για μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού και κυρίως για μεταγραφή του προπονητή. Αντί να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, αποφάσισε να το λύσει δραστικά. Και έβγαλε μέσα από την ομάδα, έναν ποδοσφαιριστή που δεδομένα θα αποτελούσε με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του εστία τριβών και ζητημάτων.
Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΑΕΚ αυτή την περίεργη μεταγραφική περίοδο, ήταν και ο ίδιος μ’ αυτόν που κινήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της. Με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό. Δεν κοίταξε να πάρει καλούς παίκτες. Παρότι πήρε καλούς παίκτες. Δεν κοίταξε καν να πάρει ακριβούς παίκτες. Παρότι επίσης πήρε ακριβούς παίκτες, καθώς με τον Λιβάι έκανε ρεκόρ σε ποσό που ξόδεψε για μεταγραφές. Αυτό που πρωτίστως έκανε η ΑΕΚ σ’ αυτή την μεταγραφική περίοδο, ήταν να πάρει τους παίκτες που είχε ανάγκη, στις θέσεις που είχε ανάγκη και με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που είχε ανάγκη για να φτιάξει την αγωνιστική της εικόνα.
Δείτε κάτι. Από την ΑΕΚ έλλειπε δυναμισμός κυρίως στην άμυνα. Κοιτάξτε τα χαρακτηριστικά του Ινσούα, του Χνιντ, ακόμα και του Νεντελτσεάρου. Το πρώτο τους γνώρισμα, είναι το aggressiveπαιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν από τις πιο κοντές ομάδες του πρωταθλήματος και ήθελε ύψος. Χνιντ, Νεντελτσεάρου και Σάκχοφ, είναι ψηλά κορμιά. Η ΑΕΚ χρειαζόταν χαφ που να πατάει περιοχή και να μπορεί να φτιάχνει και το παιχνίδι. Δηλαδή ότι κάνει ο Σάκχοφ. Επίσης η ΑΕΚ είχε ανάγκη να βάλει μεγαλύτερη ταχύτητα στην επιθετική της λειτουργία και επιτέλους χρειαζόταν παίκτες στα άκρα που να μπορούν να πάνε σε επιθέσεις ένας εναντίον ενός. Και πήρε όχι έναν, αλλά δυο τέτοιους παίκτες και μάλιστα ποιοτικούς. Λιβάι αλλά και Τάνκοβιτς.
Υπάρχει και κάτι ακόμα. Σ’ αυτό το περίεργο καλοκαίρι, η ΑΕΚ χρειαζόταν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ρίσκου, στις κινήσεις που έκανε. Ήθελε παίκτες που να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα, που να ξέρουν τι τους γίνεται γύρω τους και που η ΑΕΚ να ξέρει τι μπορεί να περιμένει απ’ αυτούς μέσα στο γήπεδο. Εξ ου και πήρε τον Ινσούα, που τον ήξερε από τον ΠΑΟ, τον Καρίμ, που τον γνώριζε από τον Ολυμπιακό και τον Σάκχοφ, που τον ήξερε από τον ΠΑΟΚ. Όλες οι κινήσεις, με συγκεκριμένη στόχευση, καθώς μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι, το γεγονός πως η ΑΕΚ πήρε τρεις παίκτες με πέρασμα από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ έκανε μια απολύτως ορθολογική ενίσχυση. Ίσως πιο ορθολογική ακόμα και από το καλοκαίρι του 2018. Το αν είναι πλήρης η ΑΕΚ, θα φανεί στο γήπεδο. Σίγουρα όμως, έχει κτιστεί ορθολογικά. Και προφανώς τα creditγι αυτό πάνε και στον προπονητή Καρέρα αλλά κυρίως στον τεχνικό διευθυντή Ιβιτς για τον τρόπο που κινήθηκε. Βεβαίως πάντα στον οργανισμό ΑΕΚ, το πόσο αλλά ακόμα και το πως θα λειτουργήσει κάθε φορά στην μεταγραφική αγορά, αρχίζει και τελειώνει στον Μελισσανίδη.
Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ έχασε με πώληση τον Μπάρκα. Από εκεί και πέρα έφτασε πολύ κοντά στο να χάσει και τον Μάνταλο. Ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και για τον Λιβάγια και για τον Ολιβέιρα και για τον Μπακάκη. Όμως πέφτοντας η αυλαία της μεταγραφικής περιόδου, όλοι τους έμειναν κάτοικοι Σπάτων. Και η μοναδική απώλεια από πώληση, ήταν αυτή του Μπάρκα. Με τον Τσιντώτα να έχει προλάβει σε λιγότερο από έναν μήνα, να αποδείξει μέσα στο γήπεδο, πως η ΑΕΚ απ’ αυτή την πώληση βγήκε κερδισμένη και οικονομικά και αγωνιστικά. Όλα αυτά, τόσο στο ταμείο της υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού, όσο και στην οικονομία της σεζόν, θα παίξουν τον ρόλο τους.