Viral

Πόλεμος στην Ουκρανία – 1 εκατ. πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα

Στο ξενοδοχείο όπου υπεγράφη η διάλυση της ΕΣΣΔ, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

03.03.2022 | 11:39

Μόλις χθες δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως τα στρατεύματα του εχθρού απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πόλη. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο δήμαρχος της Χερσώνας, Ιγκόρ Κολιχάγεφ επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη.

Η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω. Οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας ωστόσο χθες, όταν ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε και εκτός απροόπτου θα συναντηθούν σήμερα το πρωί.

Στο ξενοδοχείο που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας

Η τοποθεσία κρύβει πίσω της μια ιστορία και αρκετούς συμβολισμούς. Καθώς στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», η οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Το Belovezhskaya Pushcha είναι το δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τόπος όπου οι Ρομανόφ συνήθιζαν να κυνηγούν. Το κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες, στη δυτική Λευκορωσία, έχει ονομαστεί το «Σπίτι του Κυνηγού» και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha.

 

Ο συμβολισμός

Αναμφίβολα, η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δώσει έναν (ακόμη) συμβολισμό στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Είναι άλλωστε η ρωσική πλευρά που επέλεξε που θα γίνει και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών. Και επέλεξε τον χώρο όπου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, όπου στις 26 Δεκεμβρίου ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τη διάλυσή της.

 

Λίγες μέρες πριν, στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, ο Μπόρις Γέλτσιν από πλευράς της Ρωσίας και οι ηγέτες της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ και της Λευκορωσίας Στανισλάβ Σούσκεβιτς είχαν συναντηθεί μυστικά και αποφάσισαν το τέλος της ΕΣΣΔ και την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Ακολούθησε η παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Επί τσάρων, η Belavezha ήταν το «Σπίτι του Κυνηγού». Επί Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια πολυτελής κατοικία, προορισμένη να υποδέχεται ανώτατους Σοβιετικούς αξιωματούχους.

Συγκροτώντας έτσι μια χαλαρότερη ένωση, οι τρείς ηγέτες ανακοίνωναν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.

Καθοδόν οι Ουκρανοί

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία. Ο [ρωσικός] στρατός μας έχει εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους [της ουκρανικής αντιπροσωπείας] μέσω της Ουκρανίας» είπε ο Μεντίνσκι και συνέχισε να ευχαριστεί τη Λευκορωσία για τη φιλοξενία των δύο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες θα εκπροσωπηθούν από τα μέλη που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Τα βλέμματα όλων λοιπόν σήμερα στρέφονται στη σημερινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Όσο περνούν οι μέρες και συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, τόσο μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, μεταξύ αυτών και πολλών ουκρανών αμάχων.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί επιτακτικά και από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προκειμένου να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το σφυροκόπημα που δέχεται η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είχε πει την Τρίτη, θέτοντας ουσιαστικά τους όρους για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία.

1 εκατ. πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα

Και ενώ όλοι περιμένουν με αγωνία τις συνομιλίες τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή. Ο ΟΗΕ να προειδοποιεί για τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα».

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Γιανγκ-α Γκεντίνι Γουίλιαμς αναφέρει:

«Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι έχουμε περάσει το όριο του ενός εκατομμυρίου». Τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης βάσει των μετρήσεων που συλλέξαμε από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φϊλιπο Γκράντι έγραψε στο Twitter:

«Σε μόλις επτά μέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες».

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNHCR, από τους 934.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία νωρίς σήμερα, πάνω από τους μισούς κατέφυγαν στη γειτονική Πολωνία – πάνω από 505.000 – και άνω των 116.000 πήγαν στην Ουγγαρία. Η Μολδαβία υποδέχθηκε πάνω από 79.000 και άλλοι 71.200 πρόσφυγες πήγαν στη Σλοβακία.

Σήμερα Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. «Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται οτι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ της Λευκορωσίας στις 28 Φεβρουαρίου διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες στο διάλογο κατάφεραν να βρουν ορισμένα σημεία. Βάσει των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθούν κοινές θέσεις, που μέρος τους δεν αποκλείεται να διατυπωθεί δημόσια τις επόμενες μέρες.

πηγή: dikaiologitika

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή