Όταν οι ρωσικές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Ουκρανία και ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξασφαλίσει την παραίτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, φαίνεται πως σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, έχει έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση που δεν είναι άλλη από την επαναφορά του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Όπως γράφουν και τα dikaiologitika.gr, την είδηση δημοσίευσε πρώτη η Ukrayinska Pravda, μια διαδικτυακή ουκρανική εφημερίδα. Ο Γιανουκόβιτς ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Ρωσία από όταν εγκατέλειψε την χώρα του το 2014, ενώ αυτές τις ώρες βρίσκεται στη Λευκορωσία στα σύνορα της οποίας με την Πολωνία αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Ποιος είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς
Ο 72χρονος Γιανουκόβιτς ήταν πρόεδρος της της Ουκρανίας από το 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2014 όταν και ανατράπηκε εξαιτίας της φιλορωσικής γραμμής του που ήθελε να κρατήσει τη χώρα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα συμφώνησε για οικονομική βοήθεια με τη Ρωσία, κάτι που έδενε τη χώρα ακόμα πιο στενά στο άρμα της Μόσχας.
Ο Γιανουκόβιτς κατηγορούνταν συχνά για διαφθορά, έχει μια τεράστια περιουσία και πολύ στενές σχέσεις με την ελίτ της χώρας. Παρά το γεγονός πως στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπήρξε μεσαίο στέλεχος επιχειρήσεις ο Γιανουκόβιτς ζει – σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα- μια πλουσιοπάροχη ζωή. Η βίλα του στα περίχωρα του Κιέβο λέγεται ότι περιλαμβάνει ακόμα ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, υπόγειο σκοπευτήριο, γήπεδα τένις, πίστα μπόουλινγκ αλλά και ένα γήπεδο γκολφ.
Γεννημένος στο Ντονετσκ και σε φτωχή οικογένεια έγινε πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 2002. Εθεωρείτο φιλορώσος, παρά το γεγονός πως είχε δηλώσει δημόσια τη θέση του για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η κυβέρνησή του συμφώνησε να στείλει Ουκρανούς στρατιώτες στο Ιράκ πλάι στους Αμερικανούς, όμως είχε ξεκάθαρη θέση ενάντια της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το 2003 κατέβηκε για πρόεδρος, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος της στήριξής του από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες παραδοσιακά έχουν καλύτερη σχέση με το ρωσικό στοιχείο. Οι εκλογές καταγγέλθηκαν για νοθεία και ακολούθησαν τα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως Πορτοκαλί Επανάσταση στη χώρα. Οι εκλογές ξαναέγιναν και νικητής αναδείχτηκε ο αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, Βίκτορ Γιουτσένκο.
Στις εκλογές του 2010 όμως ο Γιανουκόβιτς κέρδισε την Τιμοσένκο και έγινε τελικά πρόεδρος. Ο νέος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ έτρεξε και πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης της χώρας. Ακόμα ανανέωσε τις συμβάσεις της χώρας του με τη Ρωσία για την ενοικίαση του λιμανιού της Κριμαίας, που έληγε το 2017 για ακόμα 25 χρόνια και σε αντάλλαγμα πήρε για τη χώρα του έκπτωση στο ρωσικό φυσικό αέριο.