Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς, στα βόρεια της πόλης, καθώς η εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζεται για 23η μέρα.
Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σημειώθηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.
Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό πέντε κοινότητες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ σε 24 ώρες
Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, είπε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Δεκαοκτώ σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα, πρόσθεσε.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Νέο διάγγελμα Ζελένσκι
Σε μια προσπάθεια εκ νέου να αναπτερώσει το ηθικό των συμπατριωτών του, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν όλες τις στρατηγικής σημασίας περιοχές δήλωσε:
«Η Μαριούπολη μας, το Χάρκοβο μας, το Τσερνίχιβ μας, η περιοχή του Κιέβου, το Ιζιούμ και όλες οι πόλεις των ηρώων μας, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση… Κάνουμε τα πάντα. Όλοι μας. Ο στρατός μας, η αστυνομία, οι ανθρωπιστικές συνοδείες, η εκκλησία… Όλος ο λαός μας. Δεν θα σας αφήσουμε. Και δεν θα τους συγχωρήσουμε. Θα είστε ελεύθεροι. Οπωσδήποτε. Το ξέρω. Όπως όλοι μας στη γη μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι
«Έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός στρατολογεί μισθοφόρους από άλλες χώρες. Προσπαθεί να εξαπατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους εντός των στρατιωτικών του υπηρεσιών. Όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται να επιστρέψουν στη Ρωσία. Υπάρχουν πολλοί που δεν μιλούν καν στη Ρωσία, που δεν τους παίρνουν πίσω.
Οι οικογένειες ορισμένων στρατιωτών έχουν πεθάνει, παρότι είναι αιχμάλωτοι και ζωντανοί».
Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Θέλουμε μόνο ειρήνη»
Προειδοποιώντας παράλληλα όσους θα ενταχθούν στα ρωσικά στρατεύματα, ο Ζελένσκι υποστήριξε: «Θα είναι η χειρότερη απόφαση της ζωής σας. Η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι καλύτερη από τα χρήματα που σας προσφέρουν για μία πολύ σύντομη ζωή».
«Κάθε μητέρα που γνωρίζει ότι ο γιος της στάλθηκε στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πρέπει να ελέγξει πού βρίσκεται ο γιος της. Ιδιαίτερα, όσοι δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, στους οποίους είπαν ότι τα παιδιά τους πέθαναν, αλλά δεν παρέλαβαν τα σώματά τους. Υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνου στο διαδίκτυο που μπορείτε να καλέσετε και να μάθετε τι συμβαίνει με τα παιδιά σας. Δεν σχεδιάζαμε να πάρουμε χιλιάδες αιχμαλώτους. Δεν χρειαζόμαστε 13.000 ή περισσότερους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Δεν θέλαμε αυτόν τον πόλεμο. Θέλουμε μόνο ειρήνη. Και θέλουμε να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από όσο φοβάστε την κυβέρνησή σας», δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στις Ρωσίδες μητέρες.
Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.
Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».
Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.
Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.
Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος
Στο μεταξύ, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.
Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.
Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.
Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς, στα βόρεια της πόλης, καθώς η εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζεται για 23η μέρα.
Ο Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
«Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.
Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».
Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζίτομιρ και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ , στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ.
Η έκκληση Ζελένσκι στο γερμανικό κοινοβούλιο
«Απευθύνθηκα στο κοινοβούλιο της Γερμανίας. Μίας από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, στην Ευρώπη, ενός από τους φυσικούς ηγέτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μίλησα όχι μόνο ως πρόεδρος, αλλά και ως Ουκρανός, ως πολίτης, ως Ευρωπαίος, ως κάποιος που ένιωθε εδώ και πολλά χρόνια ότι το γερμανικό κράτος βρίσκεται πίσω από έναν τοίχο, έναν αόρατο αλλά ισχυρό τοίχο που μας χωρίζει. Είδαμε πώς, για δεκαετίες, η Γερμανία πάλεψε για την οικονομία της. Για νέους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου και παλιά ευρωπαϊκά όνειρα. Ονειρεύεται κάποια συνεργασία που η Ρωσία δεν παίρνει στα σοβαρά για πολύ καιρό», επισήμανε ο Ζελένσκι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι απόψεις των Γερμανών αλλάζουν.
«Βλέπουμε ότι η Γερμανία αναζητά έναν νέο τρόπο. Βλέπουμε πόσο ειλικρινά υποστηρίζει η πλειοψηφία των Γερμανών την αναθεώρηση της παλιάς πολιτικής. Βλέπουμε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη αποστολή να δώσει στη Γερμανία ανανεωμένη ηγεσία. Δώστε ειρήνη στην Ευρώπη. Μακροχρόνια και, κυρίως, ειλικρινή».
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι αισθάνεται πως πλέον «καταλαβαίνουν την Ουκρανία», μετά τις συνομιλίες του με τους Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, αλλά και την παρουσία του στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Νιώθω ότι μας καταλαβαίνουν καλύτερα. Στην Ευρώπη, στον κόσμο, σε διάφορες χώρες. Και μας δίνουν όλο και περισσότερη υποστήριξη. Αυτή που ζητούσαμε».
Ζελένσκι σε Ρωσία: Είμαστε διαφορετικοί τώρα, όχι σαν το 2014…
«Είμαστε διαφορετικοί τώρα», διατράνωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη Ρωσία.
«Οι εισβολείς νόμιζαν ότι πήγαιναν στην Ουκρανία που είχαν ξαναδεί το 2014-2015, την οποία διέφθειραν και δεν την φοβήθηκαν. Αλλά τώρα είμαστε διαφορετικοί…», υποστήριξε.
«Και αυτό μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας 22 ημερών. Ολα όσα κάναμε εδώ και πολλά χρόνια για την άμυνά μας, για τις τακτικές μας, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη».
«Είναι καλύτερο να εργάζεσαι σιωπηλά παρά στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το Facebook», είπε με νόημα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ανταλλαγή «πυρών» Μόσχας – Ουάσιγκτον
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε χθες, για δεύτερη ημέρα να χαρακτηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο, δικτάτορα και κακοποιό» και να τον κατηγορεί ότι «διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας». Προχθές τον είχε αποκαλέσει «εγκληματία πολέμου», ενώ και ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία. «Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επιπλήττουν τη Ρωσία διότι έχουν εμπλακεί οι ίδιες σε πολλές συγκρούσεις.
Αυτού του είδους η ένταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα θεωρείται ότι φανερώνει τη διάθεση της αμερικανικής πλευράς να κυνηγήσει «μέχρι τέλους» τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο.
Ένταση τώρα και μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας
Και ενώ γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί μία ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία και να μειωθεί η παγκόσμια αναταραχή, που έχει προκύψει σε όλα τα επίπεδα, η Ουάσιγκτον επιτέθηκε χθες βράδυ στην Κίνα, αν και σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε, με δηλώσεις της εκπροσώπου του Τζεν Ψάκι, τη «μεγάλη ανησυχία» ότι η Κίνα μπορεί να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία. Διαμήνυσε δε ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του για την στάση του Πεκίνου στο θέμα. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίκεν διαμήνυσε ότι εάν η Κίνα στηρίξει τη Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις.
Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσουν στις 15:00 για την Ουκρανία και τον διμερή οικονομικό ανταγωνισμό
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει συνδιάλεξη με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 09:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ· στις 15:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συνομιλία των δύο ηγετών εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού» των κρατών τους. Επίσης, για «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», καθώς και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το κείμενο.