Ο επισιτιστικός κίνδυνος και οι πιθανές ελλείψεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συζητηθούν στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Την μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο και άλλα βασικά είδη διατροφής εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος η κίνηση αυτή να αποτελέσει ανάχωμα για την ανοδική κούρσα των τιμών, καθώς οι τιμές αυξάνωνται σχεδόν καθημερινά. Ενώ ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου η πορεία τους έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ανησυχούν για τις συνέπειες στα νοικοκυριά και συνολικά στην οικονομία.
Τι θα προταθεί στη σύσκεψη ;
Στην επίσημη ατζέντα της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το θέμα να είναι η επάρκεια τροφίμων λόγω του πολέμου. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκράτηση των τιμών. Ωστόσο φαίνεται πως αυτή την στιγμή προκρίνεται η πρόταση για μετάταξη βασικών τροφίμων στο 6%, που είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Ανάμεσα στις προτάσεις, υπάρχει η σκέψη ακόμα και για προσωρινό μηδενισμό του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. Βέβαια προς το παρόν δεν μοιάζει να είναι προτεραιότητα η εφαρμογή ενος τέτοιου μέτρου.
Οι προβληματισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν εκφραστεί πολλές φορές. Αρμόδιοι υπουργοί έχουν εκφράσει βέβαια τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή και αν το μέτρο θα βοηθήσει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Παρότι αυτό το μέτρο μπορεί να κοστίσει ακριβά στον προϋπολογισμό, όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση προχώρησε σε στοχευμένα μέτρα φέρνοντας την «επιταγή ακρίβειας», σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.
Τι μειώσεις εξετάζονται ;
Ωστόσο, η ασταμάτητη ανοδική κούρσα των τιμών οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάσει τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ. Ειδικά σε βασικά είδη ανάγκης όπως τα άλευρα και το ηλιέλαιο. Τα οποία εξαιτίας και των ελλείψεων οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί. Αποτέλεσμα είναι να έχουν συμπαρασύρει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής όπως είναι το ψωμί, συνέπεια η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ με τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών, να αναζητούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να «ζυγίσουν» τις αντοχές του προϋπολογισμού. Αντιδράσεις από τους εταίρους εκτιμάται
ότι δεν θα υπάρξουν.
Καθώς η επιχειρηματολογία έχει διανθιστεί από τη θετική επίπτωση που θα έχει το μέτρο στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού. Επίσης το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν ήδη έχει ανάψει το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη για μειώσεις
ΦΠΑ σε τρόφιμα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.
Στις 13:00 το μεσημέρι η σύσκεψη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στις 13:00 στην κυβερνητική σύσκεψη με θέμα τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση. Αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».
«Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» τoνίζουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνοντας επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.
H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.
Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το Δεύτερο εξίσου και εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων. Αφού από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας
στη σελίδα μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο Youtube, στο TikTok