Ενόψει του γενικευμένου λοκντάουν, ο Γιώργος Χελάκης καταγράφει τα σημεία που η κυβέρνηση έκανε λάθη στην διαχείριση της κρίσης από τον Μάιο και μετά…
Nα ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένα… λυσάρι, ένα… σκονάκι στο οποίο να περιγράφονται όλα όσα θα πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε για την επιστημονική κοινότητα. Ολοι πηγαίνουν ψάχνοντας. Ερευνώντας, και διαπιστώνοντας. Πάνω-κάτω έτσι πάμε όλοι με αυτό το κακό που μας βρήκε. Εκτός από τους αρνητές της πανδημίας που θεωρούν ότι πρόκειται για μια γρίπη και τίποτα παραπάνω όλοι οι άλλοι ανοίγουν δρόμους που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν.
Τα σημειώνω όλα αυτά γιατί το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση και να της φορτώνεις ακέραια την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας. Δεν πάω στην άλλη πλευρά να ισχυριστώ πως όσα έκανε ήταν και είναι καλώς καμωμένα. Όχι. Παρατηρώ τι έκαναν και τι κάνουν οι άλλες κυβερνήσεις και δεν βλέπω κάποια που να έχει πετύχει ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού με εξαίρεση χώρες στην Νότια Ασία.
Η ισοπεδωτική κριτική δεν μπορεί να είναι οδηγός για να σταθούμε με ψυχραιμία απέναντι στα πράγματα. Υπάρχουν όμως κάποιες παρατηρήσεις που δεν γίνεται να μείνουν στην άκρη. Εδώ η κυβέρνηση έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει. Ο πρωθυπουργός σε ένα από τα διαγγέλματά του μας είχε πει, είχε παραδεχτεί ότι επείγει η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Λίγους μήνες μετά διαπιστώνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν αυξήθηκαν παρά μόνο κατά λίγες , μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού εκατοντάδες. Οι πολυδιαφημισμένες προλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού δεν έγιναν επί της ουσίας. Είναι ζήτημα να οι γιατροί που προσλήφθηκαν είναι -έστω και ελαφρά- περισσότεροι από εκείνους που αποχώρησαν κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ο κόσμος παστώνεται σαν σαρδέλα, έμειναν μόνο οι εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών κυρίου Καραμανλή ότι θα αυξηθεί δραστικά ο στόλος. Δεν έγινε τίποτα και ο κόσμος εξακολουθεί να στριμώχνεται ενώ οι εξαγγελίες για νέα λεωφορεία και τρόλεϊ επαναλαμβάνονται. Καμία ουσιαστική μέριμνα και έλεγχος για το να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλεια στα γηροκομεία εκεί που ο ιός θερίζει τους ηλικιωμένους. Γενικά καμία ιδιαίτερη μέριμνα και κανένα μέτρο εξειδικευμένο για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα και απολύτως μετρήσιμα. Εδώ η κυβέρνηση απέτυχε. Τώρα που οδηγούμαστε πάλι σε γενικό λοκντάουν θα ήταν χρήσιμο ο πρωθυπουργός να μας δώσει εξηγήσεις. Διότι καλά είναι να επιχαίρεις ότι τα κατάφερες καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας Όταν έχεις σοβαρά ελλείματα στη συνέχεια οφείλεις να το παραδέχεσαι. Και να παραδέχεσαι επίσης ότι όταν εξαγγέλλεις μέτρα που ισχύουν από την Τρίτη και την Πέμπτη εξαγγέλλεις άλλα (με δυο μέρες διαφορά) η εικόνα που δείχνεις δεν είναι σοβαρή….