Premier League

Πρέμιερ Λιγκ: Η ανάλυση του εντυπωσιακού ξεκινήματος

Το φετινό πρωτάθλημα στην Αγγλία είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά, αλλά και ταυτόχρονα απρόβλεπτα που έχουν παιχτεί ποτέ.

19.10.2020 | 19:00

Η φετινή σεζόν στη Πρεμιέρ Λιγκ, είναι μακράν μία από τις πιο συναρπαστικές, αμφίρροπες, αλλά και χορταστικές που έχουμε δει τα τελευταία – πολλά – χρόνια. Την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, σημειώθηκαν 44 τέρματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ενώ και την 4η αγωνιστική τα 41 γκολ που μπήκαν δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Μάλιστα, ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στα «τεφτέρια» μου, ο συνολικός αριθμός τερμάτων έπειτα από 5 αγωνιστικές είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιτευχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο καθώς όσο πιο πίσω γυρνάμε στον χρόνο τα στατιστικά χάνουν την αξιοπιστία τους, αυτό δεν είναι κάτι επιβεβαιωμένο. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πώς απειροελάχιστες φορές έχουμε δει κάτι αντιστοίχο να συμβαίνει.

Το γεγονός πώς η χθεσινή ανατροπή της Γουέστ Χαμ κόντρα στη Τότεναμ (3-0 στο 82’, 3-3 τελικό αποτέλεσμα), δεν αποτελεί ένα από τα 3-4 “highlights” της σεζόν λέει πολλά. Η πιο εντυπωσιακή, ανατρεπτική αλλά και συναρπαστική στιγμή της σεζόν είναι σίγουρα το 7-2 της Άστον Βίλα επί της Λίβερπουλ, ωστόσο ποιός μπορεί να ξεχάσει το 1-6 ή το 2-5 της Τότεναμ κόντρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σαουθάμπτον αντίστοιχα, αλλά και μερικά ακόμη φοβερά παιχνίδια, όπως το Γουέστ Μπρομ 3-3 Τσέλσι ή το Λίβερπουλ 4-3 Λίντς; Φυσικά, παρά το ότι έχουμε ολοκληρώσει μόλις 5 αγωνιστικές, η λίστα των εντυπωσιακών παιχνιδιών είναι τόσο μεγάλη, που δεν θα τελείωνα ποτέ άπαξ και τα έγραφα όλα.

Με το παραπάνω «χάος» να συμβαίνει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, θα προκαλούσε εντύπωση αν δεν γίνοτανε το αντίστοιχο και στον βαθμολογικό πίνακα. Στην κορυφή, αυτή τη στιγμή φιγουράρει η Έβερτον, ενώ πίσω της (με αγώνα λιγότερο) είναι η Άστον Βίλα (!) με το ιστορικό 4 στα 4 που έχει πραγματοποιήσει. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση για τις καίριες θέσεις της βαθμολογίας, οπότε λέω να επιχειρήσω την εντελώς…ρισκαδόρικη πρόβλεψη.

Η…«μάχη» του τίτλου:

Έπειτα από πολλά, πάρα πολλά, χρόνια φαίνεται πώς θα υπάρξει μάχη του Μέρσεϊσαϊντ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Βέβαια, στη μάχη θα είναι και η Μάντσεστερ Σίτι, με τους «πολίτες» να έχουν, κατ’εμέ τις περισσότερες πιθανότητες. Η Τσέλσι, έχει ήδη χάσει πολύτιμο έδαφος και δεν πείθει με την απόδοσή της πώς θα μπορέσει να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω, ενώ για την Τότεναμ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αμφιβάλλω ακόμα και αν θα τα καταφέρουν να μπουν στη 4αδα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία, δηλαδή την εξαιρετική Άστον Βίλα και την Λέστερ, οι πιθανότητες να κρατηθούν εκεί είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Μετά τον τραυματισμό του Φαν Ντάικ, την απώλεια του Άλισον για 4-5 αναμετρήσεις, αλλά και λόγω του σχετικά μικρού ρόστερ της ομάδας, θεωρώ πώς η Λίβερπουλ φέτος δεν είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Από την στιγμή που η Έβερτον, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημά της, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί φαβορί, η Μάντσεστερ Σίτι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πιθανοτήτων για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο, τόσο τα «ζαχαρωτά» του Αντσελότι, όσο και η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ του Κλοπ θα είναι πολύ κοντά σε αυτή τη μάχη, χωρίς να αποκλείεται να είναι μία από τις δύο ομάδες του Μέρσεϊσαϊντ αυτή που θα στεφθεί πρωταθλήτρια.

Τα Ευρωπαϊκά «εισιτήρια» :

Εάν λάβουμε ως δεδομένο πώς Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Έβερτον ( με οποιαδήποτε σειρά) θα είναι οι ομάδες που θα «καπαρώσουν» τις πρώτες 3 θέσεις, τότε μένει μόλις ένα ακόμη εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Βάσει ρόστερ, η Τσέλσι δείχνει να έχει το πάνω χέρι για την 4η θέση, αλλά δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά πώς οι «μπλε» θα κατορθώσουν να βρεθούν πάνω από Άρσεναλ, Τότεναμ ακόμη και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό, που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πώς οι παραπάνω ομάδες θα είναι εκείνες που θα λάβουν τις πρώτες 7 θέσεις της βαθμολογίας, εκ των οποίων οι πρώτες 4 οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, η 5η και η 6η στο Γιουρόπα Λιγκ, με την 7η, υπό συνθήκες, να οδηγεί και εκείνη στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Λέστερ έχει περιορισμένο ρόστερ και, σε συνδυασμό και με τις υποχρεώσεις της για το Γιουρόπα Λιγκ, δεν πιστεύω πώς θα καταφέρει να πάρει Ευρωπαϊκό εισιτήριο για του χρόνου μέσω του πρωταθλήματος, ενώ και η Άστον Βίλα έχω την αίσθηση πώς θα «ξεφουσκώσει» σύντομα. Η Γουλβς δεν πείθει για κάτι παραπάνω από ένα «mid-table finish», όπως ούτε και κάποια άλλη ομάδα. Τέλος, δεν θα μού έκανε καμία εντύπωση εάν η φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμενε εκτός 6αδας, αλλά ούτε και αν η Έβερτον δεν κατορθώσει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ τελικά.

Κάπου…στη μέση:

Η συγκεκριμένη κατηγορία, παρά το ότι είναι σχετικά αδιάφορη καθώς ούτε Ευρώπη εξασφαλίζει, αλλά ούτε και σε απειλεί με υποβιβασμό, είναι μία από τις αγαπημένες μου. Ο λόγος για αυτό, το γεγονός ότι πολύ συχνά βλέπουμε ομάδες να έχουν τελειώσει ισόβαθμες ή με 1-2 πόντους διαφορά και να βρίσκονται στην 10η και την 11η θέση για παράδειγμα, και για την μία ομάδα αυτό να είναι η απόλυτη επιτυχία, ενώ για την άλλη η απόλυτη αποτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τερματισμός της Σέφιλντ την περασμένη σεζόν στην 9η θέση με 54 βαθμούς, ο οποίος θεωρήθηκε μία τρομακτική επιτυχία, ενώ η 8η θέση της Άρσεναλ με 56 βαθμούς ήταν μία ντροπιαστική αποτυχία. Στις θέσεις 8-9, μπορώ, με σχετική ασφάλεια, να προβλέψω πώς θα είναι η Λέστερ και η Γούλβς ( ή η Μάντσεστερ Γιουναίτεντ), ενώ για τις θέσεις 10-13, με λιγότερη σιγουριά, μπορώ να δω την φοβερή Λιντς του «τρελομπιέλσα», την Άστον Βίλα που δείχνει ικανή και για το κάτι παραπάνω, αλλά και τις τιμιότατες Νιουκάστλ και Γουέστ Χαμ.

Αναφορικά με τα λίγο πιο χάμηλα στρώματα, τα οποία όμως δεν θα κινδυνεύσουν με υποβιβασμό, θεωρώ πώς θα τα «καταλάβουν» οι Κρίσταλ Πάλας – που δύσκολα θα κινδυνεύσει με τον πολύπειρο Χόντζον στο πάγκο – αλλά και  Σαουθάμπτον που φαίνεται να έχει βρει τα πατήματά της υπό τις οδηγίες του Χάζεχουντλ.

Η «ουρά» της βαθμολογίας:

Εδώ, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Η Γουέστ Μπρομ και η Φούλαμ θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία με σχετική άνεση, με το ενδεχόμενο να καταγράψουν κάποιο αρνητικό ρεκόρ, όπως την μικρότερη συγκομιδή βαθμών ή τις λιγότερες νίκες, να μην αποκλείεται. Από κει και πέρα, Μπράιτον, Σέφιλντ και Μπέρνλι θα μονομαχήσουν προκειμένου να αποφύγουν την τελευταία θέση που οδηγεί στην Τσάμπιονσιπ. Η Μπέρνλι, εδώ και χρόνια έχει τον «τρόπο» της να παραμένει στη κατηγορία, και συνήθως άνετα κιόλας, αλλά φέτος η εικόνα της είναι πολύ κακή. Ωστόσο, το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, μεταξύ των τριών τους, είναι η Σέφιλντ, η οποία παρά την εκπληκτική σεζόν που πραγματοποιήσε πέρυσι, φέτος δείχνει να έχει υποστεί τον «σύνδρομο» της δεύτερης χρονιάς στην μεγάλη κατηγορία, όντας αρκετά κακή, με φοβερό πρόβλημα στο σκοράρισμα.

Η Μπράιτον, με την εικόνα της, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πώς θα βρεθεί ακόμη και κοντά στην 10η θέση, όμως μέχρι στιγμής δεν τής βγαίνουν τα αποτελέσματα, κάτι που ίσως την βάλει σε μεγάλους μπελάδες. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πώς αυτό δεν θα συμβεί, αφού η ομάδα έχει πλάνο, ποιότητα και μεγάλη αυτοπέποιθεση στον τρόπο που αγωνίζεται.

Φυσικά, έτσι όπως πάει η φετινή σεζόν, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί στο τέλος. Για την ακρίβεια, δεν μπορούμε καν να προβλέψουμε τι θα γίνει την επόμενη αγωνιστική. Δεν θα προκαλούσε εντύπωση, για παράδειγμα, εάν η Άστον Βίλα βγει στην Ευρώπη και η Έβερτον τερματίσει κάπου στη μέση. Εμείς, αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε ασταμάτητα, είναι να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή