Φάκου

Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας: Mε αφορμή τoν θάνατο του Φιλίππου ας θυμηθούμε ποια ήταν η μητέρα του

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς "The Crown" γίνεται ο γάμος της Βασίλισσας Ελισάβετ και οι κακές γλώσσες μιλούν για την μητέρα του Φιλίππου υποτιμητικά επειδή ήταν κωφή, είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια.

09.04.2021 | 16:13

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, γεννήθηκε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα: μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ η οποία μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Αγγλία επειδή ο πατέρας της ήταν ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού και η μητέρα της εγγονή της Βασίλισσας Βικτώριας.

Η Αλίκη σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακοή της και η τελική διάγνωση ήταν η κώφωση. Παρόλα αυτά, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα επικοινωνίας καθώς ήταν τόσο έξυπνη που μπορούσε να επικοινωνήσει με τους άλλους διαβάζοντας τα χείλη τους.

Aπό πολύ μικρή ηλικία η Αλίκη ξεχώριζε για την μοναδική ομορφιά της. Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1885 στο Ουίνσδορ και γνώρισε τον Ανδρέα, γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου του Α το 1902, στη στέψη του νέου Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Οι δυο τους ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και μετά το γάμο τους επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο γιος της Φίλιππος, γεννήθηκε στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και ήταν το πέμπτο της παιδί. Ο Φίλιππος ήταν ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρας του Καρόλου ο οποίος σήμερα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και τη Δίκη των Έξι, ο σύζυγος της Αλίκης, πρίγκιπας Ανδρέας κάθισε στο εδώλιο καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ήττα. Μάλιστα κατηγορήθηκε για ανυπακοή και δικάστηκε ξεχωριστά. Τον έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα η παρέμβαση των Βρετανών και συγκεκριμένα ο πλωτάρχης Τάλμποτ.

Λόγω αυτής της εξέλιξης, εξορίστηκε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά του. Όλα αυτά τα γεγονότα επηρέασαν την Αλίκη η οποία έγινε ξαφνικά θρήσκα, ισχυριζόταν πως μπορούσε να επικοινωνήσει με το Θεό και ότι ήταν ικανή να κάνει θαύματα.

Ο γάμος της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει σοβαρά προβλήματα και τόσο ο Πρίγκιπας όσο και η υπόλοιπη οικογένειά της ζήτησαν ψυχιατρική διάγνωση. Ο δόκτωρ Σίμμελ που την εξέτασε αποφάνθηκε ότι έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρότεινε τον εγκλεισμό της σε άσυλο της Ελβετίας. Έμεινε μέσα για δυόμισι χρόνια.

Όταν η κατάστασή της βελτιώθηκε, βγήκε και μετακόμισε στη Γερμανία όπου ζούσε κυρίως σε ξενοδοχεία. Χώρισε με το σύζυγό της χωρίς να βγει ποτέ επίσημα διαζύγιο. Εκείνος ζούσε κάπου στη Γαλλική Ριβιέρα και συναντήθηκαν πολλά χρόνια μετά στην κηδεία της κόρης τους Σεσίλια που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Λίγο πριν την Κατοχή, συγκεκριμένα το 1938 η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Ακόμα και όταν οι Έλληνες Βασιλείς εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του Πολέμου εκείνη αρνήθηκε να φύγει και μετακόμισε στην οδό Ακαδημίας.

Το 1993 της απονεμήθηκε ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» για το γεγονός ότι κινδύνευσε προκειμένου να σώσει τη ζωή Εβραίου, βραβείο το οποίο παρέλαβε ο Φίλιππος Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ μαζί με την αδερφή του Πριγκίπισσα Σοφία.

Το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, οικογένεια Ελλήνων εβραίων που δεν πρόλαβε να φύγει από τη χώρα για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί. Φιλοξένησε τη γυναίκα και τους τέσσερις γιους της στο σπίτι της μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Την ιστορία αυτή αποκάλυψε ο ίδιος ο Μικχαέλ Κοέν.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε και διένειμε συσσίτια με προμήθειες που τις έστελνε ο αδερφός της, Λόρδος Μάουντμπάτεν, και διαχειριζόταν τα ορφανοτροφεία της χώρας.

Μετά την απελευθέρωση έμενε πλέον στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και κυκλοφορούσε με μοναστηριακή περιβολή χωρίς όμως να είναι επίσημα καλόγρια. Πήγε στην Τήνο όπου και προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι ενώ γυρνούσε όλο τον κόσμο με σκοπό να κάνει φιλανθρωπίες.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο Φίλιππος, πατέρας του Καρόλου της ζήτησε να μετακομίσει στο Μπάκιγχαμ. Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1969 σε ηλικία 84 ετών.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή