Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ βγάζουν τα αθλητικά τους και παίρνουν θέση βασικού στον κοινωνικό αγώνα. Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη.
Το 2020 έφτασε – ευτυχώς – στο τέλος του, διδάσκοντάς μας αρκετά μαθήματα. Ένα από αυτά είναι πιθανότατα το πόσο σημαντικό είναι να συμπονάς και ίσως να προστατεύεις τους γύρω σου. Αυτό είναι κάτι που ο ΟΦΗ βέβαια, γνωρίζει αρκετά καλά…
Από τη στιγμή της ανόδου του το 2018 μέχρι και σήμερα, ο ΟΦΗ δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου! Λαμβάνοντας υπόψιν το αγωνιστικό κομμάτι η προσπάθεια των Κρητικών είναι αρκετά εντυπωσιακή, καταφέρνοντας να φέρουν μια ομάδα από τη Γ’ Εθνική στο επίπεδο των προκριματικών του Europa League σε περίπου 5 χρόνια!
Βέβαια το εκτός γηπέδων πρόσωπο, ή καλύτερα το «κοινωνικό πρόσωπο», που δείχνει ο ΟΦΗ είναι κάτι το οποίο δεν μετριέται σε αποτελέσματα ή προκρίσεις και αποτελεί σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση.
Στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού…
«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σχετιζόμενου με καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των γυναικών ξεπερνά το 1.600.000 ετησίως».
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Ο ΟΦΗ θέλοντας να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτήν την μάχη, διοργανώνει σε ετήσια βάση ορισμένες δράσεις.
Το 2019 και στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής κόντρα στον Πανιώνιο, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κατά την άφιξή τους στον αγωνιστικό χώρο φορούσαν μπλουζάκια, με τη ροζ κορδέλα και το μήνυμα «Είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα» να είναι γραμμένο πάνω του.
Δύο αγωνιστικές αργότερα, στο ματς με την Ξάνθη, η ΠΑΕ κάλεσε τις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τη θύρα 1 του «Θεόδωρος Βαρδινογάννης», με το κόστος του εισιτηρίου να ανέρχεται στα 2 ευρώ και τα έσοδα να πηγαίνουν σε πανελλήνια εταιρία με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτώβρη πολλές ακόμα δράσεις με τον ίδιο σκοπό έλαβαν χώρα. Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε γυναίκες και φορέθηκαν για ακόμη μία φορά μπλουζάκια με το μήνυμα «We care» στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα τραβήχτηκε βίντεο με πρωταγωνίστριες τις συζύγους κάποιων ποδοσφαιριστών και το σλόγκαν «Join the fight», έχοντας πάντα στόχο την ευαισθητοποίηση.
… κατά του AIDS
«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 18.574περιστατικά AIDSστην Ελλάδα, με το 82,61% να αφορά άνδρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3.078».
Όσον αφορά στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νόσο του AIDS οι παίκτες της ομάδας φόρεσαν, στο ματς της 10ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, στις φανέλες τους το κόκκινο κορδελάκι, το οποίο χρησιμοποιείται ως διεθνές σύμβολο των εκστρατειών κατά του ιού. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και συλλεκτικό μπλουζάκι με το μήνυμα «SAY NO TO AIDS» το οποίο τέθηκε προς πώληση, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Στη στήριξη της τρίτης ηλικίας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ΠΑΕ πραγματοποίησε μια εκστρατεία για την προσφορά και τη φροντίδα στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια συλλέχθηκαν, από τον κόσμο με παράκληση της ΠΑΕ, και προσφέρθηκαν σε μονάδα φροντίδας του νησιού για να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Στους… δρόμους
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη σωστή οδιγική συμπεριφορά, οι ποδοσφαιριστές βγήκαν πέρσι στους δρόμους του Ηρακλείου, μοιράζοντας φυλλάδια στους περαστικούς οδηγούς για την ασφαλή πορεία. Επιπλέον, έπιασαν οι ίδιοι το τιμόνι και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ασφάλεια στον δρόμο.
Στις κακοκαιρίες
Η κακοκαιρία που επέπληξε την Κρήτη κατά τη διάρκεια του περασμένου Νοέμβρη είχε καταστροφικές συνέπειες σε κάποιες περιοχές του νησιού, μεταξύ αυτών και της Χερσονήσου. Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας αρχικά ανέλαβε το πλύσιμο των ρούχων που συλλέχθηκαν, με σκοπό να παραδοθούν καθαρά στους πληγέντες κατοίκους. Έπειτα οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές και συνέβαλαν και εκείνοι στον καθαρισμό τους.
* Η ομάδα παρέχει και δικό της εθελοντικό πρόγραμμα που είναι ανοιχτό στο κοινό.
Ο στόχος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα είναι πιο βαθύς απ’ όσο φαντάζει. Σίγουρα τα θετικά αποτελέσματα, οι προκρίσεις και τα τρόπαια είναι κάτι που θέλει η κάθε ομάδα και ο κάθε φίλαθλος, όμως στο τέλος της ημέρας σημασία έχει ο άνθρωπος. Οι κοινωνικές δράσεις του ΟΦΗ είναι ένα project το οποίο βοηθάει έμπρακτα αυτούς που το έχουν ανάγκη και είναι ικανό να δώσει την ώθηση στον καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.