Νέα απάτη σε κινητά τηλέφωνα από «ελληνικούς» αριθμούς έχει προκαλέσει συναγερμό στην ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κάποιος απαντήσει στην κλήση θα ακούσει ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την ταυτότητα των υποψηφίων θυμάτων.
Στο μήνυμα οι επιτήδειοι καλούν τα θύματα να πατήσουν τον αριθμό 1, αν θέλουν να μιλήσουν με το αρμόδιο τμήμα.
Η ΕΛΑΣ διερευνά τη νέα αυτή απάτη, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών που πέφτουν θύματα απατεώνων.
Τι πρέπει να κάνετε για να αποφεύγετε τις απάτες
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες (χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων):
- Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.
- Να μην ανοίγουν e-mail s ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.
- Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
- Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick
- Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR