ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πυρετός» στη Βουλή: Μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες για 6+1 νομοσχέδια

Μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες αναμένονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή, καθώς τα νομοσχέδια που επίκεινται και είναι προ των πυλών θα δυναμιτίσουν αναμφίβολα το πολιτικό κλίμα.

15.05.2021 | 13:43

Το πυκνό νομοθετικό έργο που προγραμματίζεται σε συνδυασμό με την απόφαση να μην λειτουργήσουν φέτος θερινά τμήματα στη Βουλή εντείνει τις συζητήσεις γύρω από του τι μπορεί να σημαίνει η επίσπευση του κυβερνητικού έργου σε επίπεδο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Νομοσχέδια που ψηφίζονται

Ψήφος αποδήμων

Αυτή την εβδομάδα επανεκκινεί η συζήτηση της ψήφου των αποδήμων που είχε προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και προ των διακοπών του Πάσχα, συγκεντρώνοντας τρία ναι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση και τρία όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25.

Το νομοσχέδιο, προς ώρας, δείχνει να μην συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την εφαρμογή του και το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ενδεχόμενη αλλαγή της τελευταίας στιγμής από πλευράς του Μάκη Βορίδη για να επιτευχθεί ο κοινοβουλευτικός στόχος.

Κατάργηση απλής αναλογικής

Συναφές νομοσχέδιο η κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή και συγκεντρώνει επίσης τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ψηφίσει τον προηγούμενο νόμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει πως το νομοσχέδιο έχει στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Συνεπιμέλεια και φαρμακευτική κάνναβη

Νομοσχέδιο με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο και μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικτύου που περιλαμβάνει την συνεπιμέλεια.

Κοινοβουλευτικά ο νέος νόμος δεν κατάφερε να προκαλέσει συνθέσεις, ενώ υπήρξαν και εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ από την Μ. Γιαννάκου και την Ο. Κεφαλογιάννη που κατέθεσαν τροπολογίες που θίγουν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί για δύο ημέρες στην Ολομέλεια και μένει να φανεί αν ο Κ. Τσιάρας θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Στον αντίποδα το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης οδήγησε σε κοινό δρόμο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι συνέχεια του προηγούμενου νομοσχεδίου του 2018, που δεν είχε ψηφίσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Εργασιακό

Αναμφίβολα το νομοσχέδιο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες πολιτικές αντιδράσεις, όπως φάνηκε και στην φάση της διαβούλευσης.

ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΚΚΕ φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν τη «μάχη» εντός της Βουλής αλλά και μετρώντας τις δυνάμεις τους στις πολιτικές συγκεντρώσεις.

Αντίθετο με το νομοσχέδιο είναι και το ΚΙΝΑΛ, που μιλά για ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ.

Νομοσχέδιο για λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης το νομοσχέδιο «προωθεί τον εκσυγχρονισμό στην διαδικασία αδειοδότησης, στην δραστηριοποίηση και προώθηση των προϊόντων στις υπαίθριες αγορές, καθώς και την επαγγελματοποίηση του κλάδου».

Η αντιπολίτευση ωστόσο δε φαίνεται να συμφωνεί, με την Κουμουνδούρου να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων του λιανεμπορίου, αλλάζοντας άρδην τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών.

Η δε Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή.

Σώμα φύλαξης επισήμων

Με αιχμή την υπόθεση Φουρθιώτη, προ του Πάσχα, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε προαναγγείλει μιλώντας στη Βουλή νομοσχέδιο για την φύλαξη ευπαθών στόχων, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες security καθώς και σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών.

Το νομοσχέδιο στοχεύει να βάλει πλαφον στο ανώτατο όριο των δικαιούχων που χρήζουν αστυνομικής προστασίας και αναμένεται να προκαλέσει νέα πολιτική αντιπαράθεση.

Μνημόνια συνεργασίας με τη Βορεια Μακεδονία

pΤο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμη μπει σε κοινοβουλευτική τροχιά για άγνωστους λόγους.

Περιλαμβάνει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις «κακές γλώσσες» να λένε ότι η ΝΔ αποφεύγει την ψήφιση του λόγω διαφωνιών πολλών βουλευτών της από τη Β. Ελλάδα και του Α. Σαμαρά.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται έντονα πληροφορίες περί «κοινοβουλευτικής απόψυξης» του νομοσχεδίου, αλλά μέχρι στιγμής ουδέν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή