Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς που μαίνεται από το πρωί της Παρασκευής στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου.
Οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές σε πολλά και διαφορετικά σημεία, κρατώντας σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης. Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν, όπως και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες έχουν εξολοθρεύσει.
Στο Ροδάκινο, όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από το μεσημέρι της Παρασκευής (15.07.2022), η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.
Στο μεταξύ οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει όπως αναφέρουν τα εξής: «Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)».
Κεφαλογιάννης: «Η κάλυψη των ζημιών»
Για τις επιπτώσεις της μεγάλης φωτιάς στο Ρέθυμνο ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμβολή των κοινοτικών ταμείων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλεί η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ρέθυμνο στην Κρήτη, τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες έχουν εκκενωθεί καθώς πυρκαγιές σαρώνουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν αποτεφρώσει και χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια. Για το λόγο αυτό ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει την Κρήτη για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και ποιες επιπρόσθετες μορφές βοήθειας θα μπορούσαν να παρασχεθούν για την αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη».