Η υψηλή γαστρονομία εδώ δεν είναι απειλητική, είναι ενσωματωμένη σε κατανοητές συνταγές και οικείες παρουσιάσεις πιάτων.
Παρασκευή βράδυ περπατούσα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και σα να πείνασα. Βρέθηκα μπροστά από το Zurbaran και είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές αλλά δεν είχα κάνει κράτηση. Σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου λοιπόν άνευ και η ευχάριστη έκπληξη ήρθε: υπήρχε τραπέζι. Κάθισα στο εσωτερικό του, σκάναραν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου και ήμουν έτοιμη να παραγγείλω το πιάτο μου.
Ο χώρος με είχε ήδη κερδίσει, καθώς η διακόσμηση είναι μίνιμαλ, σε industrial στυλ με πινελιές μοντέρνας τέχνης και ηλεκτρονική μουσική να ακούγεται από τα ηχεία -ιδανική για να σε κρατάει με ανεβασμένη διάθεση και σε σωστή ένταση για να μπορείς να συζητήσεις. Αρκετές επιλογές στο μενού κάλυπταν μια ευρεία γκάμα προτιμήσεων και εξίσου ενδιαφέροντα τα κοκτέιλ και τα κρασιά. Το Zurbaran τηρούσε τα πρωτόκολλα ενός εστιατορίου της κλάσης του χωρίς να είναι βαρετό. Δύσκολη ισορροπία ομολογουμένως.
Επέλεξα ένα σνίτσελ και ομολογώ πως είχα να δοκιμάσω τόσο καλομαγειρεμένο χοιρινό από τότε που το έτρωγα στην Βιέννη. Σπουδαίο ήταν και το burger με black angus απο το οποίο έκλεψα μια μπουκιά και ύμνησα το ψωμάκι του που έμοιαζε με αφρό κι έλιωνε στο στόμα. Το φρουτώδες κρασί μου επίσης ικανοποιητικό. Οι επιλογές μας δεν ήταν εξεζητημένες, ήταν απλές, όμως τιμούσαν το όνομα του restaurant καθώς πρόκειτο για αναβαθμισμένες εκδοχές των συγκεκριμένων κατά τα άλλα mainstream πιάτων που μπορείς να βρεις σχεδόν παντού.
Όσοι ακούτε τέτοια βαριά ονόματα και φοβάστε ότι το ‘gourmet’ θα σας εκδικηθεί, θα αλλάξετε γνώμη όταν επισκεφθείτε το Zurbaran. Η υψηλή γαστρονομία εδώ δεν είναι απειλητική, είναι ενσωματωμένη σε κατανοητές συνταγές και οικείες παρουσιάσεις πιάτων.
Αυτό που εκτίμησα ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι πως παρόλο που μπαίνεις σε ένα εστιατόριο από το οποίο οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, δεν υπάρχει κάτι στημένο και ψυχρό. Το προσωπικό είναι ευγενέστατο, ο κόσμος καλός, η ενέργεια της μοντέρνας τέχνης διάχυτη, τα πιάτα value for money και στο τέλος του φαγητού έχεις χορτάσει ικανοποιημένος. Οι σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος ξέρουν καλά τι χρειάζεται για να προσφέρουν γευστικά πιάτα και στυλάτο περιβάλλον στο κοινό και το κατάφεραν.
Οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές, ξέρεις που μπαίνεις, τι θα φας και πόσο θα το πληρώσεις. Τα πιάτα και η εμπειρία αξίζουν τα λεφτά τους. Ο χώρος σέβεται τον πελάτη. Κλασσικά οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά που περιμένεις από ένα εστιατόριο αυτής της κατηγορίας. Αγαπώ τα προϊόντα Molton Brown στο μπάνιο, τις υπογραφές στις πετσέτες, την pop art εικόνα που έχουν οι πίνακες και τα έργα τέχνης στον τοίχο και στο χώρο. Άνετα θα μπορούσε το συγκεκριμένο εστιατόριο να βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης. Αν δεν έχεις πάει στο Zurbaran, να το κάνεις. Αν έχεις πάει, τότε ξέρω ότι θα το ξαναπροτιμήσεις. Αν θέλεις να πιεις μόνο ποτό μπορείς. Αν θες να φας, θα το κάνεις καλά.