Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα και πολλές οι σκέψεις μας επ’ αυτού.
Η Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τα Δικαιώματα των Ζώων (ISAR).
Μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Αυγούστου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Και είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει φαντάζομαι στα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί οι ψυχούλες που κυκλοφορούν αναμεσά μας σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται στο θάνατο. Και μάλιστα σε κάποιες χώρες θανατώνονται με εντολή κρατική για να μην αυξάνεται και άλλο ο πληθυσμός τους.
Σε άλλες χώρες έχουμε την λεγόμενη ευθανασία σε όχι τόσο μεγάλο βαθμό βέβαια. Σε άλλες πολλές χώρες έχουμε επίσης δράσεις για να προστατευθούν τα αδέσποτα ζώα της λεγόμενης συντροφιάς (δηλαδή βασικά γάτες, σκύλοι κλπ).
Στην χώρα μας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο ή και οργανωμένο επ αυτού. Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό ποσοστό ανθρώπων(;) που τα κυνηγάνε, τα βασανίζουν, τα σκοτώνουν. Ο νόμος έχει γίνει αυστηρός και πρέπει να τηρηθεί απαραίτητα.
Ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινό ζήτημα ανησυχίας για τους οργανισμούς προστασίας των ζώων. Η ISAR τονίζει τη σημασία της στείρωσης ζώων για να τα αποτρέψει από την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή και υποστηρίζει την δημιουργία καταφυγίων ζώων.
Γίνονται ενέργειες
Και ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες. Με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα χάθηκαν χιλιάδες αδέσποτα που δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν ,που να πάνε. Ευτυχώς πολλοί πολίτες και οργανώσεις φιλοζωικές έσωσαν και χιλιάδες ζωάκια μικρά ή μεγάλα. Όπως και να έχει με αφορμή την μέρα έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αγαπήσεις τα αδέσποτα. Μην τα πειράζεις στην τελική. Αν μπορείς τους προσφέρεις λίγο νεράκι ή τροφή . Αν έχεις χώρο, χρόνο και διάθεση ,πάρε ένα αδέσποτο.
Υπάρχουν τόσες χιλιάδες ζωάκια που περιμένουν ένα σπίτι, τον άνθρωπό τους που θα τα αγαπήσει και θα τον αγαπήσουν, στις φιλοζωικές, στους δήμους και γενικά σε άλλες οργανώσεις για τα αδέσποτα.
Αν θέλεις να πάρεις ένα ζωάκι, θα κάνεις διπλό καλό με ένα αδέσποτο. Πολλές φορές το αδέσποτο θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο την θαλπωρή που θα του προσφέρεις έχοντας περάσει κακουχίες.
Και θα κάνεις και ένα μεγαλύτερο καλό. Ασφαλώς όμως για να πάρεις ένα ζωάκι θα πρέπει να το αγαπάς και να έχεις διάθεση και χρόνο να το φροντίζεις.
Όπως και να έχει με γνώμονα και την διεθνή μέρα για τα αδέσποτα, αγάπησέ τα, φρόντισέ τα αν μπορείς (μπορείς κάλλιστα όταν βρεις ειδικά ένα μικρό εγκαταλελειμμένο γατάκι ή σκυλάκι πχ να ειδοποιήσεις τις φιλοζωικές) και αν θέλεις πάρε και σπίτι σου ένα. Θα σώσεις μια ζωούλα, θα την κάνεις χαρούμενη την ψυχούλα αυτή και θα εισπράξεις πολύ θετική ενέργεια γιατί τα ζώα εκτιμάνε συνήθως περισσότερο από τους ανθρώπους!