Από αύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, πέφτει στο 20% η τηλεργασία, όρθιοι στην εστίαση και 50% χωρητικότητα στα γήπεδα.
Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε προ ημερών να κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπούν και πάλι οι όρθιοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Παράλληλα, οι ειδικοί «άναψαν» το πράσινο φως για την επανέναρξη των σχολικών εκδρομών. Παράλληλα, η χωρητικότητα στα γήπεδα αυξάνεται από το 10% που ίσχυε έως σήμερα στο 50%.
Τέλος, η τηλεργασία και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα περιορίζεται από το 50% στο 20%.
Με δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή συνολικά την εισήγηση των επιστημόνων και έτσι αναμένεται η σχετική ΚΥΑ με τη διευκρίνιση των νέων μέτρων, αναφέρουν τα Dnews.
Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Πλεύρη
«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης. Εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».
Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
Χωρίς καμία αλλαγή στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων θα λειτουργήσουν εστίαση και διασκέδαση, μετά την άρση της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων. Παρά την αρχική σύγχυση που υπήρξε, είναι πλέον σαφές ότι η πληρότητα παραμένει στο 100%, με τους περιορισμούς που προβλέπει η άδεια της εκάστοτε επιχείρησης, ανεξάρτητα από την πανδημία του κορονοϊού.
«Για κάθε χώρο εστίασης, για κάθε κλειστό χώρο οπουδήποτε, υπάρχει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένας αριθμός ανθρώπων που μπαίνουν. Δε σημαίνει ότι επειδή θα έχουμε όρθιους θα έχουμε κάποια διαφοροποίηση σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Έτσι, από αύριο, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, η εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας. Όπως δηλαδή και πριν από την πανδημία, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.
Τι ισχύει με τις εκδρομές
Οι σχολικές εκδρομές επιτρέπονται εκ νέου από το Σάββατο (16/02). Ωστόσο, οι πολυήμερες μπορούν να γίνονται από την 1η Μαρτίου με συγκεκριμένα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές οι οποίες έχουν διανυκτέρευση. Πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους. Αυτό ισχύει τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. «Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί» επισημαίνει ακόμη το Υπουργείο Παιδείας.
Νέα μέτρα – Σχολικές εκδρομές: Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
«Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.
Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη. Θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ».
Πότε αφήνουμε πίσω όλα τα μέτρα
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης η λογική όλων των χωρών είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών, αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο.
Τι θα ισχύσει με μάσκες
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία είπε:
«Πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση. Χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.
Η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά «πρέπει να έχουμε το νου μας». Επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δεν θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο, όπως με τη γρίπη.