Η Στέλα Γουόλς δεν έχει σημασία τι φύλο είχε. Πάνω από όλα, ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Γράφει η Έλενα Φάκου.
Η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1911 αλλά μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στις ΗΠΑ σε ηλικία μόλις ενός έτους. Έζησε στο Κλίβελαντ και συγκεκριμένα σε μια συνοικία που λέγεται «Σλαβικό Χωριό». Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1947 σε ηλικία 36 ετών, όταν η Πολωνία έγινε κομμουνιστική χώρα. Παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν και έτσι, με το όνομα Στέλα Γουόλς Όλσεν έγραψε ιστορία στα αθλητικά δρώμενα του στίβου. Υπολογίζεται ότι νίκησε σε παραπάνω από 5.000 αγώνες που έδωσε, ενώ έχει να επιδείξει και 20 παγκόσμια ρεκόρ.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με τα χρώματα της Πολωνίας αφού ακόμα δεν είχε λάβει την αμερικανική υπηκοότητα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο και αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά όταν ανέβηκε στο βάθρο. Η Στέλα ήταν διάσημη και εξαιρετικά αγαπητή στις ΗΠΑ. Κανείς όμως δεν γνώριζε ότι η Στέλα Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη μέχρι την δολοφονία της, όπου και δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του γιατρού η οποία συμπεριλάμβανε τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 λοιπόν η πρωταθλήτρια του στίβου είχε τελειώσει τα ψώνια της – πιο συγκεκριμένα είχε αγοράσει κορδέλες που σχεδίαζε να δώσει στην εθνική Γυναικών της πατρίδας της, της Πολωνίας, πριν από ένα φιλικό ματς με το Πανεπιστήμιο του Κεντ και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της. Τότε την πλησίασαν δυο άνδρες με σκοπό να την ληστέψουν. Εκείνη αντιστάθηκε και δεν ήταν η πρώτη φορά που θα έπεφτε θύμα ληστείας, είχε άλλωστε αντισταθεί όλες τις προηγούμενες. Αυτή τη φορά όμως, ο ληστής Ντόναλντ Κάσιντι την απείλησε με όπλο, εκείνη του έπιασε το χέρι αλλά το πιστόλι εκπυρσοκρότησε και μια σφαίρα τη βρήκε στο στήθος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μπήκε στο χειρουργείο όμως η καρδιά της δεν άντεξε και πέθανε σε ηλικία 69 ετών.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν μόλις εννέα εβδομάδες μετά το θάνατό της συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Πιο συγκεκριμένα κυκλοφόρησε η αναφορά του γιατρού, η οποία συμπεριλάμβανε τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων και έλεγε ότι: “Η πλειοψηφία των εξετασθέντων κυττάρων είχε ένα κανονικό χρωμόσωμα Χ και Υ και μια μειοψηφία των κυττάρων της περιείχε ένα μόνο χρωμόσωμα Χ και κανένα χρωμόσωμα Υ. Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δεν θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται σύνδρομο Turner”.
Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα του δόκτορος Γκέρμπερ που είχε αναλάβει την υπόθεση, η Στέλα ήταν ερμαφρόδιτη. Ο Γκέρμπερ πρόσθεσε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία. Μετά από αυτή την αποκάλυψη η κοινή γνώμη εκτός από σοκαρισμένη προσπάθησε και να αποδώσει σε αυτή της την ιδιαιτερότητα τις εξαιρετικά καλές επιδόσεις της στον αθλητισμό, αφού υποστήριζαν πως παραήταν δυνατή για γυναίκα. Αυτό όμως δεν ήταν η αλήθεια, καθώς ασχέτως με την γενετική αυτή ιδιαιτερότητά της η Γουολς δεν έζησε σαν άνδρας αλλά σαν γυναίκα: σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και ο γενετιστής Γκέρμπερ στην αναφορά του. Για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή δεν της αφαίρεσε τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στον γυναικείο αθλητισμό.