RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Σταραμόπουλος | Στο στόχαστρο της Ιταλικής δικαιοσύνης και η Νάπολι αλλά για τον Οσιμέν…

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το σοβαρό πρόβλημα που πιθανόν να φέρει σε δύσκολη θέση την πρωτοπόρο Νάπολι η οποία μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν αφήνει αντίπαλο για αντίπαλο , αλλά εκτός…

Η Νάπολι, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αφού ξεπέρασε το θέμα της υπεραξίας μεταγραφών  (που τιμωρήθηκε με -15 βαθμούς η Γιουβέντους) , η ομάδα του Ντε Λαουρέντις έχει πρόβλημα με την  υπόθεση της μεταγραφής του Βίκτορ Οσιμέν από την Λιλ, το 2020. Η έρευνα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται, εντός των ημερών να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

Η Γιουβέντους  δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα που… απασχόλησε την FIGC (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γείτονας χώρας) , αφού  η Εισαγγελία της Νάπολης, ζήτησε 6μηνη παράταση για την διερεύνηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περίοδο 2020-2021 του συλλόγου της Καμπανίας, σχετικά με την μεταγραφή του Βίκτορ Οσιμέν.

Η Ιταλική Δικαιοσύνη, ενημέρωσε πρόσφατα όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης για την επέκτασης των ερευνών, προκειμένου να επικεντρωθεί σε μια σειρά πτυχών που σχετίζονται με το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Νιγηριανός σέντερ φορ , αλλά και άλλοι πρώην ποδοσφαιριστές  που εντάχθηκαν στους «παρτενοπέϊ» αυτήν την περίοδο.

Μάλιστα ο Εισαγγελέας της Νάπολης , Φραντσέσκο Ντε Φάλκο με  σχετική επιστολή του,  απευθύνθηκε στην διοίκηση του ναπολιτάνικου συλλόγου που εμπλέκεται στις έρευνες για την αγορά του ποδοσφαιριστή από την γαλλική Λιλ.

Η επίσημη συμφωνία υπολογίσθηκε, τουλάχιστον «στα χαρτιά», στα 71 εκατομμύρια ευρώ (52 εκατομμύρια σε μετρητά και την  πώληση του Ελληνα τερματοφύλακα, Ορέστη Καρνέζη και τριών ποδοσφαιριστών  της Primavera), για την οποία στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές αναλύσεις και άλλες διασταυρώσεις από την Guardia di Finanza (Σώμα Δίωξης Οικονομικών εγκλημάτων)  στην Νάπολη, αλλά και από την αντίστοιχη γαλλική μονάδα έρευνας που ερευνά τους λογαριασμούς των «Λιλουά». Τεχνικά, η εισαγγελία της Νάπολης θα μπορούσε να κλείσει την έρευνα την ερχόμενη άνοιξη, ενώ, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αλληλογραφίας με τους Γάλλους, θα μπορούσε να αναδείξει την «εγκληματική ενέργεια», με σκοπό την έναρξη της δίκης.

Στο επίκεντρο της έρευνας, βρέθηκαν email και συμβόλαια που αφορούσαν στην αγορά του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή, αλλά και άλλα στοιχεία, που σχετίζονται κυρίως με την μεταγραφή από την Νάπολι στην Λιλ, του Καρνέζη (σ.σ. ο οποίος έπαιξε μόνο ένα ματς σε δύο σεζόν στην Λιλ πριν λύσει το συμβόλαιό του το περασμένο καλοκαίρι) και τρεις ποδοσφαιριστές  από την ομάδα Primavera της εποχής, οι οποίοι μάλιστα, δεν υπέγραψαν ποτέ συμβόλαιο με τον γαλλικό σύλλογο. Πρόκειται για τον Λουίτζι Λιγκουόρι (παίζει στο περιφερειακό πρωτάθλημα με την Καζόρια), τον Κλαούντιο Μάντσι (παίζει στην Τούρις στη Serie C) και τον Τσίρο Παλμιέρι (παίζει στην Νόλα στη Serie D), με προϋπολογισμό 21,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα, η αξία των τεσσάρων ποδοσφαιριστών , είναι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα η πορεία της καριέρας τους, καθώς  αναδεικνύει μια πολύ διαφορετική οικονομική πραγματικότητα. Πρόκειται δηλαδή, για υπερτιμολόγηση που θα επηρέαζε τον καθορισμό των προϋπολογισμών των δύο συλλόγων που συμμετέχουν στην συμφωνία.

Ενα στοιχείο προστιθέμενης αξίας, που ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας είχε θεωρήσει πολύ ύποπτο, καθώς δυσκόλευε η πραγματική πιθανότητα διαπίστωσης της αντικειμενικής αξίας ενός ποδοσφαιριστή. Μαζί με το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης στις οικονομικές καταστάσεις, εικάζονται και δόλιες δηλώσεις, αδίκημα που αφορά τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, για μέρος του ποσού που καταβλήθηκε στην Λιλ, δηλαδή λίγο πάνω από 21 εκατ. ευρώ, επί του οποίου καταβλήθηκαν 4,6 εκατ. ως φόρος προστιθέμενης αξίας.

Το έργο των Γάλλων δικαστών, σε συνδυασμό με την καταγγελία των νέων διοικούντων την Λιλ για ορισμένες πράξεις των προκατόχων τους, κατέστησαν δυνατή την συμπλήρωση του φακέλου.

Όμως , από εδώ και πέρα αναμένονται ποινικοί και πειθαρχικοί έλεγχοι, ακόμη κι εάν αυτό, σημαίνει συγκρίσεις με την κατάσταση της Γιουβέντους, ως υπερασπιστική γραμμή. Ωστόσο, προς το παρόν, για την υπόθεση Οσιμέν, δεν εχουν εντοπισθεί τηλεφωνικές υποκλοπές από τις οποίες θα προέκυπτε η υποτιθέμενη μέθοδος που χρησιμοποιούσε ο σύλλογος της Γιουβέντους για την κατασκευή αμφίβολων ισολογισμών.

Πρόκειται για μια λεπτομέρεια, που πιθανώς θα κάνει την διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων, αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι «παρτενοπέϊ», την ώρα που η FIGC περιμένει υπομονετικά τους εισαγγελείς για να παραλάβει τα σχετικά έγγραφα, όπως συνέβη και με τον φάκελο των «μπιανκονέρι».

Υπενθυμίζεται, ότι η Νάπολι έχει αποσπασθεί 12 βαθμούς από τις διώκτριες της (Μίλαν 38)  στην «μάχη» του τίτλου, ενώ μετά την ποινή που δέχθηκε, η Γιουβέντους υποχώρησε στην 10η θέση της βαθμολογίας.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς Ποδοσφαίρου και Υποθέσεων
Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου AIPS και  IFFHS
Chief editor:Discoveryfootball.comSportpress24.com
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Mundo Deportivo

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS