Σύμφωνα με σχέδιο της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας, με τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα αναμένεται να γίνει εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου.
Ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ φέρνει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν που έχει στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια νοικοκυριών και κομβικών δημόσιων υπηρεσιών.
Η Κομισιόν, βλέποντας την δραματική κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τα ενεργειακά αποθέματα και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Aλλά και το ντόμινο που έχει προκαλέσει στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ. Έχει ήδη ετοιμάσει ένα «εναλλακτικό» σχέδιο για την αποφυγή ενός ενεργειακού “blackout”.
Αύξηση της τηλεργασίας, μείωση των ορίων ταχυτήτων και carpooling, περιορισμό στη χρήση κλιματιστικών. Eίναι μόνο λίγα από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να μειωθεί η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου στις αναπτυγμένες οικονομίες σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στις ρωσικές εισαγωγές.
Συγκεκριμένα
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «el Pais», η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.
Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017. Mπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.
Οι δράσεις που εξετάζονται:
1. Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
2. Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
3. Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
4. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).
Επαναφορά της τηλεργασίας;
Όπως είδαμε παραπάνω ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η επαναφορά της τηλεργασίας την οποία οριστικά αποχαιρετίσαμε πρόσφατα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ από 18 Απριλίου έπαυσε η τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέa. Oι εργαζόμενοι πλέον έχουν επιστρέψει κανονικά στις θέσεις τους. Kαταργώντας το ποσοστό τηλεργασίας που μέχρι και πρότινος ορίζονταν στο 20% λαμβάνοντας υπόψιν τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα η τηλεργασία ενδεχομένως τελικά να επιστρέψει και αυτή τη φορά όχι λόγω κορονοϊού αλλά σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας καθώς επαναφορά της έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύοντας από το σπίτι δεν θα χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο
Τα μέτρα σε άλλες χώρες
Κάποιες χώρες άλλωστε ήδη έχουν λάβει σχετικά μέτρα εξοικονόμησης όπως για παράδειγμα στη Γερμανία η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί των αυτοκινήτων τους.
Στην Ιταλία, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι η «Επιχείρηση Θερμοστάτης». Με την οποία ελπίζει να εξοικονομήσει 2.000 – 4.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Στη Γαλλία, τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατεβάζοντας τους θερμοστάτες στα σπίτια κατά έναν βαθμό – «αυτό ισοδυναμεί με 12-15 λιγότερα τάνκερ μεθανίου στα γαλλικά λιμάνια» είχε δηλώσει τότε η CEO του ενεργειακού ομίλου της Engie.