Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας τους θα πρέπει να παρουσιαστούν στις 08:00 το πρωί στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευθεί αναμένεται να παρουσιαστούν σε Ερυθρό Σταυρό και Σισμανόγλειο όπου παρουσιάζονται και οι περισσότερες ελλείψεις.
Πώς έγινε η επιλογή των γιατρών
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, η επιλογή των 206 γιατρών έγινε κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Ολοι τους είναι κάτω των 60 ετών και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική:
78 στον τομέα Αθηνών,
36 στον Πειραιά,
30 στη νοτιανατολική Αττική,
36 στη βορειανατολική Αττική
26 στη Δυτική Αττική.
Η διάρκεια της επιστράτευσης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Οι γιατροί που επιτάχθηκαν θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
Οι αμοιβές
Οικονομικό κίνητρο προβλέπεται για εκείνους που εμφανίστηκαν οικειοθελώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, ωστόσο άλλη αμοιβή θα λάβουν όσοι θα εμφανιστούν με τη διαδικασία της επιστράτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.000 ευρώ καθαρά θα είναι οι αμοιβές όσων προσήλθαν οικειοθελώς, συν 1.000 ευρώ για τις εφημερίες τους.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Mega, 1.200 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι γιατροί επιτάχτηκαν, ενώ όσοι αρνηθούν να παρουσιαστούν κινδυνεύουν με φυλάκιση από 3 μήνες.
Γιατί έφτασε στην επιστράτευση των γιατρών το υπουργείο
Με ένα ερωτηματολόγιο εξήγησε τους λόγους που οδηγήθηκε στην απόφαση για επιστράτευση το Υπουργείο Υγείας. Με 16 ερωτησεις και απάντησεις επιχείρησε να λύσει όλες τις απορίες για την απόφαση αυτή, τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στην επιστράτευση, αλλά και τα κριτήρια επιλογής των 206 που πήραν τα φύλλα πορείας για σήμερα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το υπουργείο προχώρησε στην επίταξη καθώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους γιατρούς, ο αριθμός που ανταποκρίθηκε ήταν πολύ μικρός (61 στους 200 που ζητούσε το υπουργείο) και με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής να είναι ασφυκτική, έκρινε πως ήταν αναγκαία η απόφαση για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, ενώ τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.
Κικίλιας: Δεν γίναμε Μπέργκαμο
Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 για τους λόγους της επίταξης, είπε πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Για τους γιατρούς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνον 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν, για να τους ευχαριστήσω».
Ακόμη, ο υπουργός εξήγησε πως η κίνηση αυτή έγινε γιατί «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην ‘αγορά’ και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κικίλιας απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» και ότι δεν θα επιτρέψει να σπείρει κανείς τον πανικό.
Η απόφαση για επίταξη πάντως προκάλεσε διχασμό στον ιατρικό κλάδο, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να έχει ενστάσεις με την απόφαση του υπουργείου. Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Παύλος Καψαμπέλης, χαρακτήρισε «λανθασμένη» και «αχρείαστη» την απόφαση του υπουργείου, τονίζοντας πως η έκκληση για επιστράτευση έγινε την τελευταία στιγμή. Είπε μάλιστα πως οι γιατροί θα πάνε στα νοσοκομεία για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, αλλά αυτό, σημείωσε, δεν μπορεί να συμβεί για περισσότερο από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες.