Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η δεύτερη μακροβιότερη στην παγκόσμια ιστορία πέθανε σήμερα, σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 χρόνια στο βρετανικό θρόνο.
Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε 1,5 περίπου χρόνο μετά τον θάνατο του 99χρονου συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, περικυκλωμένη από την οικογένειά της στη θερινή κατοικία της, στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Με το που μαθεύτηκαν τα νέα για την επιδείνωση της υγείας της και τα τέσσερα παιδιά της, καθώς και ο εγγονός της Ουίλιαμ βρίσκονταν στο πλευρό της.
Η Ελισάβετ αντιπροσώπευε τόσο την πολιτική όσο και τη θρησκευτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και 15 ακόμα κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά, κάτι που σημαίνει ότι το τέλος της δεύτερης ελισαβετιανής εποχής αποτελεί μία σημαντική τομή στην παγκόσμια ιστορία.
Στα 70 περίπου χρόνια που η Ελισάβετ παρέμεινε στο θρόνο, οι αλλαγές ήταν πολλές. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, στη Βρετανία ήλθαν και παρήλθαν 15 πρωθυπουργοί, με την ίδια να ήταν η μοναδική σταθερά, ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, σε ένα τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.
Αν και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες, από το 2016 οπότε και είχε αρχίσει να αναθέτει στους διαδόχους της μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της, η ίδια κατόρθωσε να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στο βρετανικό λαό -και στην Κοινοπολιτεία των Εθνών-, πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα βασιλικά της καθήκοντα, την ημέρα που έκλεινε τα 21 της χρόνια.
Τότε, στις 21 Απριλίου του 1947, η βρετανίδα γαλαζοαίματη είχε ορκιστεί στα πλήθη που την άκουγαν:
«Δηλώνω μπροστά σε όλους πως ολόκληρη η ζωή μου -μακρόχρονη ή σύντομη- θα είναι αφιερωμένη στο να υπηρετώ εσάς και τη μεγάλη αυτοκρατορική οικογένειά μας, στην οποία όλη ανήκουμε». Και, πράγματι, τήρησε το λόγο της.