Στο τουρνουά του Μιλάνου εφαρμόστηκαν αλλαγές που αναμένεται να δούμε στα μεγάλα τουρνουά του τένις.
Ο διευθυντής του τουρνουά, Ρος Χάτσινς, δήλωσε «Αυτή η διοργάνωση ήταν πάντα για την υπέρβαση των ορίων και τη δοκιμή νέων ιδεών. Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εμπειρία για τους θαυμαστές μας».
Οι άνθρωποι στο χώρο του τένις θέλουν να εξελίξουν και να βελτιώσουν το άθλημα προσελκύοντας περισσότερο κοινό. Στο Next Gen έγινα αρκετοί πειραματισμοί. Ορισμένες αλλαγές εφαρμόστηκαν στο τουρνουά του Μιλάνου όπου ο Ισπανός Κάρλος Άλκαραθ κέρδισε τον τίτλο.
Τένις: Οι αλλαγές στο τουρνουά του Μιλάνου
Οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν ήταν οι εξής:
- Σύντομη προθέρμανση: Μειώθηκε από τέσσερα λεπτά σε ένα
- Προπόνηση στο γήπεδο: Οι παίκτες επιτρέπεται να λαμβάνουν προφορική καθοδήγηση από την πλευρά του γηπέδου
- Περιορισμένα ιατρικά τάιμ άουτ: Σε κάθε παίκτης επιτρεπόταν μόνο ένα ανά αγώνα
- Προγραμματισμένα toilet breaks: Όχι περισσότερα από τρία λεπτά (επιπλέον δύο λεπτά για αλλαγή κιτ)
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ο πόντος που κρίνεται στο 40-40. Πλέον χρειάζεται ένα πόντος και όχι δύο καθαροί πόντοι. Αυτό που δεν έχει εξεταστεί ακόμη είναι η συντόμευση των σετ.
Οι αλλαγές αυτές που έγιναν στο Μιλάνο είχαν θετική έκβαση. Ωστόσο ο φιναλίστ του αγώνα, ο Αμερικανός Σεμπάστιαν Κόρντα, παραδέχτηκε πως ήταν λίγο δύσκολο να τις συνηθίσει.
Ο άλλος Αμερικανός Μπράντον Νακασίμα που έχασε από τον Κόρντα δήλωσε πως η προθέρμανση του ενός λεπτού ήταν λίγο σκληρή. Μαζί του συμφώνησε και ο Αργεντινός Χουάν Μανουέλ Σεροντόλο λέγοντας πως άφησε τους τενίστες να ξεκινήσουν λίγο εκτός ρυθμού.
Επίσης η καθοδήγηση του προπονητή από το γήπεδο αν και δίχασε απέσπασε θετικές κριτικές με τον Ιταλό Λορέντσο Μουσέτι να δηλώνει: «Νομίζω ότι είναι μια καλή λύση. Μου αρέσει αυτό και θα πιέσω να το βάλω στο ATP Tour».
Ακόμη το σύστημα ηλεκτρονικής κλήσης γραμμής που αντικαθιστά τους κριτές γραμμής δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στους τελικούς του 2017 και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη φέτος, στον τελικό του US Open. Μια κόμη τεχνολογική καινοτομία είναι το ρολόι των 25 δευτερολέπτων το οποίο έχει σκοπό να κάνει τους αθλητές να επιταχύνουν στο μεσοδιάστημα των πόντων. Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Rafael Nadal μεταξύ άλλων, έχει γίνει αποδεκτός κανόνας και χρησιμοποιήθηκε σε όλο το περσινό Wimbledon.
Τένις: Το άθλημα αλλάζει
Η αυστηροποίηση των κανόνων όσον αφορά τα ιατρικά ταίμ αοτ και τα toilet breaks αναμένεται να εισαχθούν στα ανδρικά τουρνουά από το 2022. Αρκετοί τενίστες είχαν επικριθεί ότι τα χρησιμοποιούσαν τακτικά για να κερδίζουν χρόνο και να χαλάνε το ρυθμό του αντίπαλου.
Ο Άντι Μάρεϊ ήταν ένας από αυτούς που έδειξε έντονα τον εκνευρισμό του με τα toilet breaks του Στέφανου Τσιτσιπά στο US Open τον περασμένο Αύγουστο. Ο Σκωτσέζος με ανάρτησή του σχολίασε με καυστικό τρόπο το γεγονός:
«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χρειάζεται διπλάσιο χρόνο για να πάει στην τουαλέτα απ’ ό,τι ο Τζεφ Μπέζος για να πετάξει στο Διάστημα. Ενδιαφέρον».
Εκτός από αυτές τις καινοτόμες αλλαγές, αλλάζει και η εμπειρία των θεατών. Το κοινό στους τελικούς του Next Gen είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια της δράσης. Αυτό επιτρέπει στους αργοπορημένους να εισέρχονται στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να περιμένουν μέχρι την αλλαγή. Οι θεατές στο Allianz Cloud του Μιλάνου φάνηκαν να απολαμβάνουν την εμπειρία. Η ζωντανή ατμόσφαιρα και η μουσική με dj προσέλκυσαν περισσότερο νεανικό κοινό κάτι το οποίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.
«Το να μπουν οι οπαδοί στο 1-0 ήταν πρόβλημα σε τακτικά γεγονότα. Μερικές φορές πρέπει να περιμένουν 20-25 λεπτά για αυτά τα τρία παιχνίδια», δήλωσε ο Βρετανός πρώην τενίστας Αρβίντ Πάρμαρ.