Θ. Ρουσόπουλος εκλογές: Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ αντιτάχθηκε στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τη διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο αν έχουν προκαλέσει φθορά τα λάθη στην περίοδο της διακυβέρνησης, ενώ απάντησε και στο ερώτημα για το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές.
Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη έγινε πριν από την απόφαση για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Διαβάστε τι είπε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στον Δημήτρη Τάκη:
Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών:
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για το θέμα που έχει «σηκώσει» πολλή συζήτηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αρχικά, ο κ. Ρουσόπουλος θύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τον εμβολιασμό σε άλλες περιόδους και άλλες ασθένειες. Στην Ελλάδα, σημείωσε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός, έχει γίνει συζήτηση επί δεκαετίες για αυτό το θέμα, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, όχι μόνο για την Covid-19.
Έπειτα, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο», τότε θα είχαμε άλλου είδους νομικά ζητήματα περί ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά. Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι λυπάται που υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμού στους υγειονομικούς στην Ελλάδα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που πληροφορήθηκε σήμερα ότι σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης «μία κυρία 85 ετών δεν εμβολιάστηκε γιατί ο γιος της είχε στείλει επιστολή αρνούμενος να εμβολιαστεί η μητέρα του και είναι αυτή που έχασε τη ζωή της».
Έπειτα, χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από τον Μαραθώνιο για να περιγράψει την κατάσταση με την πανδημία. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Άνθρωποι που τρέχουν μαραθώνιο φτάνουν στο τελευταίο μίλι ή στο τελευταίο χιλιόμετρο και είναι κατάκοποι, σχεδόν έτοιμοι να πέσουν, εκεί δεν είναι μία ή δύο οι φορές που βλέπουμε έναν συναθλητή τους να τον υποβαστάζει τον αθλητή που δεν μπορεί να συνεχίσει και να τελειώνουν μαζί τον αγώνα». Αυτή η εικόνα, είπε ο κ. Ρουσσόπουλος, ότι μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που νιώθουμε σήμερα. «Είμαστε κοντά στο τέλος και πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή να αλληλοϋποστηριχθούμε», τώρα που τα εμβόλια έρχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Για το αν μπορεί να γίνει ασύμβατο το επάγγελμα του υγειονομικού με κάποιον μη εμβολιασμένο:
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε σχετικά με αυτό το θέμα ότι πολλά πράγματα είναι ευαίσθητα και έχουν διαφοροποιηθεί από το παρελθόν, αναφερόμενος στις αποφάσεις παλαιότερων εποχών από τις κυβερνήσεις. Αυτό που θα μπορούσε, όμως να ακουμπήσει κανείς, όπως σημείωσε, είναι «ο περίφημος όρκος του Ιπποκράτη. Ο όρκος του Ιπποκράτη λέει κάτι πάρα πολύ απλό: ότι θα δώσω τα πάντα για να σώσω τους ανθρώπους που είμαι υπεύθυνος». Όπως εξήγησε αν ένας γιατρός ή νοσηλευτής γίνεται φορέας του ιού που είναι θανατηφόρος, τότε έχει καταπατήσει τον όρκο του Ιπποκράτη.
Για τους ιδιώτες γιατρούς και το πώς κινήθηκαν μετά τις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας:
Ο βουλευτής της ΝΔ δεν στάθηκε μόνο στα αρνητικά παραδείγματα, αλλά μετέφερε ένα παράδειγμα από ζευγάρι γιατρών που ζούσε στην Ελβετία και έπαιρναν τριπλάσιο μισθό από ό, τι εδώ. Αυτοί έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και εργάζονται σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς Covid. Ο κ. Ρουσσόπουλος στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτό το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνιολογικό. Το πιο προφανές, είπε, είναι ότι μπορεί κάποιος να σκέφτεται ότι έχει μια στρωμένη δουλειά και δεν θέλει να πάει σε άλλη.
Για τη θέση αλτρουισμού που θα έπρεπε να επιδείξουν, ο κ. Ρουσόπουλος είπε: «ή το κάνει κανένας ή δεν το κάνει». Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η πολιτεία έχει όπλα αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, να προχωρήσει σε επιτάξεις (σ.σ όπως και έγινε τελικά σήμερα).
Για τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση, επικοινωνιακά ή μη:
Ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας αυτό το θέμα σημείωσε ότι έχουν μπει στη ζωή μας τα social media, που αποτελούν μια εντελώς νέα συνθήκη. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν την εικόνα, όχι πάντοτε της αλήθειας αλλά μια εικόνα που θέλει κανένας να δείξει, μια εικόνα που μερικές φορές δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που πραγματικά υφίσταται στην καθημερινότητα», είπε αρχικά ο πρώην υπουργός.
Στη συνέχεια παρατήρησε ότι αυτό το «εκμεταλλεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα περίφημα trolls κάνουν «καλή» δουλειά», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δημιουργεί μια εικόνα πολύ διαφορετική.
«Έτσι, λοιπόν, ένα μικρό γεγονός «φουσκώνει». Εγώ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δήλωσε. Τόνισε, στη συνέχεια, ότι σε σύγκριση με όσα έχουν συμβεί το τελευταίο 12μηνο απειροελάχιστα. «Είναι σαν το απαράδεκτο περιστατικό με τον αστυνομικό που έδειρε πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και το καταδικάσαμε όλοι σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια ελέγχους που έχει κάνει η Αστυνομία τον τελευταίο ένα χρόνο», παρατήρησε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τις προσλήψεις, την οικονομική στήριξη και τη σύγκριση με άλλες χώρες. «Τα καλά που συνέβησαν είναι περισσότερα», τόνισε.
Για το αν τα επικοινωνιακά λάθη μπορούν να πλήξουν την κυβέρνηση:
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος παραδέχθηκε ότι «τέτοιου είδους ζητήματα προκαλούν κάποια φθορά, η οποία έρχεται μαζί με τον χρόνο». Στη συνέχεια εξήγησε γιατί, κατά τη γνώμη του, η συγκεκριμένη φθορά είναι περισσότερο προβεβλημένη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των πολιτών που λένε «θέλω να πάω μια βόλτα και να μη με σταματήσει» κανένας, ότι δηλαδή έχει θιγεί το δικαίωμα της ελευθερίας των πολιτών όχι από κάποια ιδιοτροπία της κυβέρνησης, αλλά λόγω της πανδημίας.
Για το τι θα γίνει στις εκλογές όταν αυτές γίνουν:
«Αυτά τα οποία θα μετρήσουν δεν είναι τα μικρά που σήμερα παίρνουν μια μεγάλη διάσταση στην καθημερινή ατζέντα. Θα είναι η γενική εικόνα», είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Μια κυβέρνηση, είπε, δεν κρίνεται σε μια μέρα ή σε ένα εξάμηνο. Κρίνεται στο βάθος του χρόνου, σημείωσε. Είναι αρκετή η τετραετία, αναρωτήθηκε. «Για μένα είναι αρκετός χρόνος για να δει ο πολίτης τι παρέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι θα παραδώσει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Για το πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και αν μπορεί ο Μητσοτάκης να χάσει από τον Τσίπρα:
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο που έμεινε εκτός πολιτικής λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου. Σημείωσε ότι στεναχωρήθηκε που οι επόμενοι «κατέστρεψαν» πράγματα που είχε ξεκινήσει και ήταν θετικά, ενώ δήλωσε ότι σκέφτεται αυτά που θα μπορούσε να είχαν γίνει και δεν έγιναν.
Έπειτα, είπε ότι είχε προτείνει το 2007 «να υπάρχει πενταετή θητεία Βουλής και να μη διακόπτεται για κανένα λόγο αυτή η θητεία, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα πέντε χρόνια θα δώσουν μια μεγάλη δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση να κάνει το έργο της και να μην υπάρχει κάθε τρεις και λίγο συζήτηση για πρόωρες εκλογές».
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί οι εκλογές, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να γίνουν τώρα, αλλά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ενώ έδωσε έναν ακόμα πρόσθετο λόγο. «Μετά την πανδημία και από όλα όσα έχουν συμβεί η κυβέρνηση θα έχει ένα περιθώριο 1,5 χρόνου, με χρήματα που θα εισρεύσουν από την ΕΕ, τουλάχιστον 72 δις, να βρει ο κόσμος τη ζωή που έχασε, να έρθει τότε η κυβέρνηση να πει «έκανα αυτά και αυτά»», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Αμέσως μετά είπε ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιούσε τον όρο «πελάτης» για τον Αλέξη Τσίπρα όπως ανέφερε δημοσίευμα εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ένα ήθος στην πολιτική και δεν υποτιμά τον αντίπαλό του. «Το ξέρει και οικογενειακά και ιστορικά», είπε χαρακτηριστικά.