Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος παράγων σε διεθνές επίπεδο που έχει παρουσιάσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο από καταβολής του. Ο γυιός του Σάββα και της Αρετής , γεννημένος την 1η Αυγούστου του 1965, κατέχει εδώ και 5 χρόνια τώρα, την θέση του Γενικού Γραμματέα του ισχυρότερου (κατά πολλούς) οργανισμού στο χώρο του ποδοσφαίρου, της ΟΥΕΦΑ. Πτυχιούχος μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εντάχθηκε στην ηγεσία της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας το 2008 όταν κέρδισε τις εκλογές ο πρώην πρόεδρός της, Μισέλ Πλατινί. Αρχικά τοποθετήθηκε ως διευθυντής Εθνικών ομοσπονδιών. Λίγα χρόνια μετά, ο Πλατινί τον προώθησε στην θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και τον Μάρτιο του 2016 εκτελών χρέη γενικού. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ανέλαβε και επίσημα την θέση αυτή, την οποία και κατέχει έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία.
Τον Θόδωρο Θεοδωρίδη γνωρίζω πάνω από 25 χρόνια. Όταν ήταν ακόμη επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Ολυμπιακού. Ετσι λοιπόν στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελβετία συναντηθήκαμε για μία ακόμη φορά (στο Σελινί το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, τώρα είναι ρεστωράν – καθότι η ΟΥΕΦΑ είναι σε εργασιακή αναστολή ) και μιλήσαμε για πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα θέματα του διεθνούς ποδοσφαίρου…
– Πως ήταν το διάστημα έως την έναρξη της τελικής φάσης του 16ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος;
«Για εμάς εδώ στην ΟΥΕΦΑ τα πράγματα ήταν σκληρά. Η ειδική ομάδα εργασίας που την αποτελούσαμε γύρω στα 15-20 άτομα, δουλεύαμε ατέλειωτες ώρες. Κάναμε ασκήσεις επί χάρτου πολλές ώρες κάθε ημέρα, ενώ είμασταν σε καθημερινή επαφή με όλες τις ομοσπονδίες που θα φιλοξενούσαν παιχνίδια. Υπήρξαν βράδια που κοιμηθήκαμε και μέσα στα γραφεία μας. Τόσο έντονο ήταν όλο το κλίμα…»
-Όμως όλα ξεκίνησαν και τέλειωσαν με τον καλύτερο τρόπο….
«Πράγματι. Τα πάντα λειτούργησαν ίσως και καλύτερα απ ότι τα περιμέναμε. Ο κόσμος όχι όλος, αλλά αρκετός, ,μπόρεσε έστω και με τις προφυλάξεις να πάει στα γήπεδα, όπου παρακολούθησε θαυμάσια παιχνίδια…Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η Ρωσία που είχε δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στην είσοδο θεατών. Είδαμε γήπεδα με σχεδόν πλήρη χωρητικότητα. Ήταν κι αυτό ένα σημαντικό έσοδο για την UEFA…”
– Πριν φτάσουμε όμως στην τελική φάση να γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο και να δούμε τι έγινε το 2020 και πως πάρθηκε η απόφαση για αναβολή;
«Με περίπου 100 μέρες να απομένουν, το EURO 2020 ήταν σταθερά σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει κανονικά τον Ιούνιο. Χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των εθνικών ομοσπονδιών, των τοπικών αρχών και της UEFA, οι προετοιμασίες πλησίαζαν στην ολοκλήρωση σε καθεμία από τις 12 πόλεις που θα φιλοξενούσαν την 60η επετειακή έκδοση του διαγωνισμού.
Όμως το ξαφνικό ξέσπασμα της πανδημίας άφησε το κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χωρίς άλλη επιλογή από το να αναβάλλει την διοργάνωση κατά 12 μήνες. Αν και μια δύσκολη απόφαση, ήταν ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων, να αποφευχθεί η άσκοπη επιβάρυνση των δημόσιων υπηρεσιών και να δοθεί επαρκής χρόνος στα εγχώρια πρωταθλήματα για να ολοκληρώσουν τις σεζόν τους.
– Στο διάστημα αυτό ποιες ήταν οι κινήσεις της ΟΥΕΦΑ;
« Τους τελευταίους 15 μήνες, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χρειάστηκε να προσαρμοστεί σε πρωτόγνωρες συνθήκες, συνεργαζόμενος στενά με οικοδεσπότες, εμπορικούς εταίρους – ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, χορηγούς και δικαιοδόχους – καθώς και με βασικούς προμηθευτές, όπως υπηρεσίες τηλεοπτικής παραγωγής και παρόχους τεχνικών και λειτουργικών υπηρεσιών. έθεσε τα πάντα σε ισχύ ώστε το επαναπρογραμματισμένο τουρνουά να ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου στη Ρώμη. Η UEFA μπόρεσε να επιβεβαιώσει την παρουσία οπαδών στο EURO 2020 αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από 8 από τις 12 διοργανώτριες πόλεις στις αρχές Απριλίου. Αρκετές χώρες υποδοχής έλαβαν υπόψη τον προγραμματισμό τουρνουά στις εθνικές τους στρατηγικές ανάκαμψης…»
– Η συνεργασία σας με την Synlab πως πήγε;
«Πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για μία πολυεθνική εταιρεία η οποία είχε σχεδόν παραρτήματα ή συνεργαζόταν με άλλες ιατρικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ήταν η Βιοιατρική. Υπήρξε γενικά άριστη συνεργασία …»
– Να περάσουμε και στο επίμαχο θέμα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκ…Η ΟΥΕΦΑ από την αρχή αντιστάθηκε στο θέμα αυτό και συνεχίζει…
«Όντως. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ταχθήκαμε ενάντια σε αυτή την κίνηση και ήδη όλοι πλέον είναι μαζί μας, εκτός φυσικά από τις τρεις ομάδες (Ρεάλ, Μπαρσελόνα, Γιουβέντους). Δείξαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διοργάνωση εκτός της ΟΥΕΦΑ και πρέπει να παραδεχθώ ότι μας βοήθησε και μας βοηθά ο Μαργαρίτης Σχοινάς (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής …) ο οποίος από την πρώτη ημέρα είναι κοντά μας…Τώρα αναμένουμε την απόφαση που όλα δείχνουν πως θα είναι υπερ μας…»
– Ας αλλάξουμε λίγο θέμα. Οι σχέσεις με την ΦΙΦΑ παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί, γιατί;
«Όντως έτσι είναι. Η επιθυμία της ΦΙΦΑ να διεξαγάγει ένα Παγκόσμιο κύπελλο ανά δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει άσχημο κλίμα. Ο πρόεδρός της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Τσεφερίν από την πρώτη κιόλας στιγμή που το είχε πληροφορηθεί ήταν αντίθετος. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας αυτό συνεχίζεται…»
– Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει κάποια λύση;
«Νομίζω ότι αν οι δύο πλευρές καθόντουσαν για αρκετό διάστημα σε ένα τραπέζι και υπήρχε ειλικρινής διάθεση, θα μπορούσαν να είχαν βρεί μία λύση η οποία θα βοηθούσε και το ποδόσφαιρο να πάει ακόμη πιο καλύτερα..»
Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης με τον αδελφό του Δημήτρη τις ημέρες των εορτών μπόρεσαν να έχουν μια πιο στενή επαφή, καθώς σχεδόν καθημερινά συναντιόντουσαν στην Αθήνα. Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί ένα Ίδρυμα στο όνομα του πατέρα τους, ΣΑΒΒΑ, τον οποίο αγάπησε όχι μόνο ο κόσμος του Ολυμπιακού αλλά γενικότερα οι Έλληνες φίλαθλοι, κάτι που φάνηκε περίτρανα και στην κηδεία του στην Μητρόπολη των Αθηνών όπου έδωσαν ηχηρό παρόν εκατοντάδες άνθρωποι…
Μάνος Σταραμόπουλος