Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες με την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο φάνηκε αισιόδοξος ότι από αυτή την εβδομάδα. Θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη των απωλειών.
Novavax και Sanofi στην μάχη κατά της πανδημίας
Επιπέδωση των σκληρών δεικτών επιβεβαιώνει και ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ. Εκτιμά πως μια πιθανή έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι μεγάλη ούτε σε ένταση ούτε σε διάρκεια. Ο κ. Κιούμης, εξήγησε με εύληπτο τρόπο και το πως δρουν τα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια Novavax και Sanofi που προστίθενται στη “φαρέτρα” κατά του κορονοϊού και τη διαφορά τους με τα mRNA.
Μείωση θανάτων τις επόμενες μέρες,πιθανή έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της «Όμικρον 2»
«Σταθεροποίηση των κρουσμάτων δείχνουν οι αναλύσεις που κάνουμε στα λύματα της Αττικής, δήλωσε Ο Νίκος Θωμαίδης.
«Έχουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Και οι εισαγωγές μειώνονται. Αλλά κυρίως οι διασωληνωμένοι και φαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και μία αποκλιμάκωση στον δείκτη των απωλειών».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας. Καθώς όπως είπε «Βρισκόμαστε σε μία φάση που είναι πιθανή μία νέα έξαρση της πανδημίας με ένα νέο κύκλο μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, διότι παραδοσιακά αυτό το δίμηνο δίνει αύξηση ιώσεων».
Και εξήγησε: Αυτή τη στιγμή στην κοινότητα κυκλοφορεί 90% η παραλλαγή Όμικρον και 10% η παραλλαγή Δέλτα με την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο κύκλο μολύνσεων και ταυτόχρονα επειδή υπάρχει η Δέλτα αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων. Επισήμανε πως “ο τριπλός εμβολιασμός προστατεύει πάνω από 90% από την βαριά νόσηση από την Δέλτα και πάνω από 80% και στην Όμικρον. Άρα για το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στον τριπλό εμβολιασμό και στα προστατευτικά μέτρα.
Ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονιολογίας στο ΑΠΘ, επεσήμανε “Απογοητευτικά υψηλός ο αριθμός των θανάτων σε σχέση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες” και όπως εξήγησε “έχει να κάνει και με την ηλικιακή διαστρωμάτωση της χώρας, με τα ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους και με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας όπως πόσο γρήγορα προσφεύγει κάποιος στο νοσοκομείο όταν είναι άρρωστος”.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ” Είμαι από αυτούς που θα τονίζω επίμονα πως ο αριθμός των θανάτων αναδεικνύει την όχι καλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας μας όταν βρίσκεται σε συνθήκες έντονου στρες ” . “Υπάρχει ανάγκη να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις” ανέφερε