Μπορεί οι διοργανωτές να παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων το καλοκαίρι του 2021, μετά την αναβολή τους και την περιορισμένη αθλητική δράση εξαιτίας της πανδημίας, η ΔΟΕ ωστόσο προχώρησε επίσημα σε ορισμένες καινοτομίες, εγκρίνοντας τέσσερα νέα αγωνίσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024.
Συγκεκριμένα, το breakdancing θα κάνει τα πρώτα του βήματα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα στους Αγώνες της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ η αγωνιστική αναρρίχηση, το surfing και το skateboarding πρόκειται να ανανεώσουν την παρουσία τους ύστερα από το ντεμπούτο τους το προσεχές καλοκαίρι στο Τόκιο, μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι του 2016.
«Έχουμε μια προτεραιότητα και αυτή είναι να προσφέρουμε στο κοινό αθλήματα που είναι δημοφιλή στη νεολαία», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σχετικά με τις εν λόγω επιλογές, κάνοντας ξεκάθαρο πως απώτερος στόχος είναι το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Η αλήθεια είναι, όμως, πως αυτή η νέα προσέγγιση δεν «ξένισε» και λίγους και πρώτοι από όλους οι skaters άρχισαν να διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο περί διακωμώδησης του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Πώς προέκυψε αυτό το «σπορ»;
Η ιπτάμενη σανίδα εμφανίστηκε στις καλιφορνέζικες γειτονιές στην αρχή της δεκαετίας του ‘50, όταν οι surfers λόγω καιρού δεν μπορούσαν να καβαλήσουν τα κύματα και ήθελαν κάτι να κρατά την αδρεναλίνη τους σε υψηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, επινόησαν μια μικρογραφία σανίδας του surf με ροδάκια για να τσουλάει, ενώ οι αυτοσχέδιες πίστες με τις καμπύλες θύμιζαν κατά πολύ το σερφάρισμα στα κύματα.
Αυτό το «σπορ του δρόμου» άργησε να έρθει στην Ελλάδα, κατάφερε όμως να γίνει μία από τις μακροβιότερες τάσεις στη χώρα μας. Τη δεκαετία του ’90 το skateboarding πέρασε στην εποχή του rock style. Σε οργανωτικό επίπεδο, ωστόσο, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο όλα αυτά τα χρόνια, με ελάχιστα και διάσπαρτα skate parks να φιλοξενούν τους λάτρεις του αθλήματος. Για να βγάλει κανείς λεφτά κάνοντας skate, βέβαια ούτε λόγος. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως εδώ διαθέτουμε αξιόλογους αθλητές, οι οποίοι ως προς το ταλέντο τους δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι το skating άθλημα;
Πολλοί αναρωτιούνται: Γιατί το skateboarding να το κατατάξει κανείς σε άθλημα; Φαίνεται αλλόκοτο και εξάλλου, γιατί κάποιος άνθρωπος να «ρολάρει» πάνω σε ένα ξύλο και να σπάει τα γόνατά του; Κάπου εκεί οι skateάδες θα μπορούσαν να μιλήσουν για ώρες όσον αφορά το street τρόπο ζωής και για το πόσο βοήθησε αυτό το χόμπι να ενωθούν κουλτούρες κοινωνιολογικές, όπως και για το πόσο έχει να κάνει όλο αυτό με τη δική τους αισθητική και το dresscode. Το skate, όπως λέει και το ξεχωριστό κοινό της, σε απελευθερώνει καλλιτεχνικά, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να κινείσαι σε διαφορετικές βαρύτητες.
Το skateboarding για την Κοινότητά της δεν είναι καν άθλημα, αλλά κουλτούρα που περιγράφεται από ένα σύνολο αξιών, έχει μια ιστορία από πίσω και έναν περισσότερο αυτόνομο τρόπο ζωής, που ουδεμία σχέση έχει με το αυστηρά δομημένο Ολυμπιακό κίνημα του σήμερα.
Γι’ αυτό και από τις πρώτες νύξεις για τη συμμετοχή του skateboarding στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεικτά συναισθήματα προκλήθηκαν στους skaters, οι οποίοι γρήγορα μίλησαν για κίνδυνο εμπορευματοποίησης που θα επέφερε μια τέτοια κίνηση. Για άλλα δημοφιλή αθλήματα, η ένταξη στους Αγώνες θα ήταν σίγουρα ένα όνειρο, το δικό τους όνειρο όμως περιλαμβάνει να περνούν καλά με τους φίλους τους και όχι να διαγωνίζονται.
Η πόλωση γύρω από το Ολυμπιακό skating άρχισε να καταλαγιάζει όταν εμφανίστηκαν και εκείνοι που είδαν και την άλλη όψη του νομίσματος, μετρώντας μια σειρά από θετικά που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια ένταξη. Με τη σφραγίδα της Ολυμπιακής έγκρισης θα είναι ευκολότερες οι παρασκηνιακές πιέσεις για τη δημιουργία πάρκων skate και τη συντήρησή τους, για παράδειγμα. Το σπορ, ακόμη, θα προβληθεί και θα εμπνεύσει όσους δε γνωρίζουν το συγκεκριμένο άθλημα. Με μια πιο χαλαρή ματιά, ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε 4 χρόνια δε θα μειώσει το κύρος της αγαπημένης τους ασχολίας.
Όπως και να έχει, πάντως, η Ολυμπιάδα της νέας εποχής έχει διευρύνει ήδη τον ορισμό της λέξης «σπορ», προσθέτοντας το αγαπημένο extreme sport εκατομμυρίων νέων στη λίστα των Αγώνων. Η Κίνα έχει αρχίσει ήδη να εκπαιδεύει τον skateboard στρατό της που θα φέρει σπίτι το χρυσό μετάλλιο. Η 11χρονη Σκάι Μπράουν, η νεαρότερη επαγγελματίας skateboarder στον κόσμο, όμως, τα είχε πει πολύ σωστά: «Να είστε γενναίοι, να είστε ισχυροί, να διασκεδάζετε και ό,τι κάνετε να το αγαπάτε».
Και αυτό είναι που κρατάμε.