Ο Γιώργος Κούμας μιλά αποκλειστικά στον Μάνο Σταραμόπουλο και το overfm.gr, για το πώς υπονομευόταν το μέλλον του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου από τις 12 ομάδες της European Super League!
Ο Γιώργος Κούμας, πρόεδρος της ΚΟΠ, και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και του Συμβουλίου της FIFA , μιλά αποκλειστικά στον Μάνο Σταραμόπουλο και το overfm.gr, για το πώς υπονομευόταν το μέλλον του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου από τις 12 ομάδες που παρουσίασαν την διακήρυξη της Ευρωπαικής Σούπερ Λίγκα…
Η Κύπρος μπορεί να είναι μία χώρα των 850.000 κατοίκων, όμως στο ποδόσφαιρο έχει πετύχει σημαντικά πράγματα. Όχι τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο στο παραγοντικό κομμάτι. Μέχρι πρότινος είχε τον «υπουργό Οικονομικών» της ΟΥΕΦΑ, Μάριο Λευκαρίτη. Τώρα ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγων ο Γιώργος Κούμας , Πρόεδρος της ΚΟΠ ( από το Μάρτιο του 2018) μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και μέλος του FIFA Council θέσεις από το 2018 , στις οποίες επανεξελέγη στο πρόσφατο Κογκρέσο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας με θητεία έως το 2025. Επίσης το 2017 διορίστηκε από την UEFA στο Διοικητικό Συμβούλιο της Team AG που είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League και του Europa League, καθώς επίσης διορίστηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της CAA Eleven που είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων των Εθνικών Ομάδων. Και βεβαίως είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Hat Trick της UEFA .
Ο κ. Γιώργος Κούμας λοιπόν, εξέχων παράγων των δύο κορυφαίων αρχών του ποδοσφαίρου (Ευρωπαικού και Παγκόσμιου) και πρόεδρος της Κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μίλησε αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και τον OverFm .GR για το πως αντιμετώπισε η Κύπρος το φαινόμενο της πανδημίας. Ποια προβλέπει να είναι η επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου, το ξεκίνημα της εθνικής Κύπρου στα προκριματικά του Μουντιάλ. Το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, Θοδωρή Ζαγοράκη, τις προτάσεις του Βενγκέρ. Την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος, το Μουντιάλ του Κατάρ κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
Πώς αντιμετώπισε η Κυπριακή ομοσπονδία και κατ΄ επέκταση η Κύπρος , το φαινόμενο της πανδημίας
«Όπως όλες οι Ομοσπονδίες, Οργανισμοί, Κυβερνήσεις κλπ, έτσι και εμείς στην Κύπρο ήμασταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε αβεβαιότητα. Η Πανδημία ήταν μια νέα κατάσταση η οποία εισέβαλε στη ζωή μας, χωρίς κανείς να γνωρίζει, στην αρχή, πως θα εξελιχθεί, πόσο θα διαρκέσει, τι συνέπειες θα έχει. Όσο και αν προσπαθήσαμε να προγραμματιστούμε και να προβλέψουμε κάποιες καταστάσεις, ένα πράγμα που μας δίδαξε η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε με την Πανδημία, είναι πως, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθήσαμε να είμαστε συνεχώς κοντά στα Σωματεία μας και θέσαμε ως βασική προτεραιότητα μας τη διασφάλιση της υγείας όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Με την πάροδο του χρόνου, αποκτήσαμε την εμπειρία διαχείρισης της κατάστασης και τώρα, βρισκόμαστε στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ολοκληρώνουμε όλες τις διοργανώσεις μας σε επίπεδο Ανδρών, Γυναικών και Futsal και ευελπιστούμε πως η φετινή, ήταν η τελευταία ποδοσφαιρική σεζόν κατά την οποία δεν ολοκληρώθηκαν οι διοργανώσεις σε επίπεδο Grassroots, Παίδων, Νέων και Κοριτσιών».
Πώς και δεν ακολουθήσατε το παράδειγμα των άλλων ομοσπονδιών και δεν επαναρχίσατε το πρωτάθλημά σας
«Ως Ομοσπονδία, κάναμε μεγάλες προσπάθειες πέρσι το Μάιο για να επαναρχίσει , τουλάχιστον το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας. Όμως, δεν μπορούσαμε να επαναρχίσουμε ένα Πρωτάθλημα το οποίο δεν ξέραμε αν θα ολοκληρώναμε. Ο βασικός λόγος της διακοπής, ήταν η απόρριψη από την επιδημιολογική ομάδα της Κυβέρνησης του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου που ετοιμάσαμε. Η επιδημιολογική ομάδα, επέμενε τότε πως, σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα, όλη η ομάδα έπρεπε να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αντιλαμβάνεστε πως, με τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που είχαμε, στο πρώτο κρούσμα που θα είχαμε σε ποδοσφαιριστή ή σε μέλος του προσωπικού οποιασδήποτε ομάδας, θα ήμασταν αναγκασμένοι να διακόψουμε ξανά το Πρωτάθλημα. Ήταν μια απόφαση σίγουρα όχι αρεστή στους πολλούς, αλλά κατά την άποψη μας, μακροπρόθεσμα, αποδείχτηκε ωφέλιμη».
Τώρα βεβαίως έχει ξεκινήσει καλά και μάλιστα έχει ολοκληρωθεί. Τι μέτρα έχετε πάρει;
«To πιο σημαντικό μέτρο το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή των διοργανώσεων μας είναι το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, το οποίο ως Ομοσπονδία ετοιμάσαμε σε συνεργασία με την ιατρική μας ομάδα, το οποίο προβλέπει όλα όσα διέπουν τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων στην εποχή της Πανδημίας. Ένα Πρωτόκολλο το οποίο ετοιμάστηκε με μεγάλη προσπάθεια και προσοχή και έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιδημιολογικής ομάδας του Κράτους. Βάσει αυτού του Πρωτοκόλλου, καταφέραμε να διεξαγάγουμε τα Πρωταθλήματα μας παρά τα κρούσματα που είχαμε κατά καιρούς σε ομάδες όλων των Κατηγοριών. Τα Σωματεία συνεργάζονται πλήρως για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έχουν βελτιώσει στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό τις εγκαταστάσεις τους και θεωρώ ότι με τη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία όλων, καταφέραμε να παίξουμε ποδόσφαιρο σε μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, κάτι που έδωσε διέξοδο και ψυχολογική ανάταση σε όλους τους φιλάθλους».
Ποια προβλέπετε ότι θα είναι γενικά η επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου;
«Η ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντηθεί τη δεδομένη στιγμή. Περάσαμε όλοι από μια δύσκολη δοκιμασία από την οποία δεν έχουμε ακόμη απαλλαγεί πλήρως. Η Πανδημία έχει προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ σε Ομοσπονδίες και Συλλόγους και αυτές οι συνέπειες θα έχουν κόστος μακροπρόθεσμα. Αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν μας. Ευελπιστώ πως, τα πολύ δύσκολα, όσον αφορά την Πανδημία και το ποδόσφαιρο, ανήκουν στο παρελθόν. Η επόμενη μέρα, θα μας βρει σίγουρα όλους όσους ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο σοφότερους, πιο εγκρατείς και πιο ευέλικτους στη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Θα μας πάρει αρκετό χρόνο να επανέρθουμε στα προ Πανδημίας δεδομένα, όμως, θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω πως σε βάθος χρόνου θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα».
Βλέπουμε το Κυπριακό ποδόσφαιρο να είναι στην 15η θέση της γενικής κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και θα παρουσιάσετε δύο ομάδες στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξηγήστε μας, πως το έχουν καταφέρει αυτό οι ομάδες σας, γιατί σίγουρα περί μεγάλης επιτυχίας πρόκειται.
«Όντως πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, κυρίως αν δούμε ποιες χώρες έχουμε αφήσει πίσω μας. Η 15η θέση ήταν απόρροια των συνεχόμενων προκρίσεων των ομάδων μας στους ομίλους των διοργανώσεων της UEFA. Αξίζουν συγχαρητήρια στις ομάδες μας που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και αισιοδοξούμε πως, δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Οι Κυπριακοί σύλλογοι, κυρίως αυτοί που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στην Α’ Κατηγορία, εργάζονται με πλήρη επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Έχουν αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις τους, μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και καταφέρνουν να προσελκύουν ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτή η δουλειά έχει φέρει τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε και για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι».
Στο θέμα της εθνικής ομάδας, έχετε και ακολουθείτε κάποιο ενιαίο πρόγραμμα, μία κοινή φιλοσοφία στις διάφορες ηλικίες;
«Προσπαθούμε, ναι, να έχουμε μια ενιαία φιλοσοφία στις Εθνικές μας ομάδες. Γίνεται δουλειά από τις μικρότερες ηλικίες, αυτές των 14 ετών, προκειμένου, όσοι ποδοσφαιριστές προχωρήσουν και φτάσουν μέχρι την Εθνική Ανδρών, να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Αντιλαμβάνεστε πως οι νεαροί ποδοσφαιριστές, προπονούνται πολύ περισσότερο με τις ομάδες τους παρά με τις Εθνικές και είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Προσπαθούμε να έχουμε συνεργασία με τις Ακαδημίες και τα Αθλητικά Σχολεία προκειμένου η εκπαίδευση που κάνουν στους ποδοσφαιριστές τους να είναι κοντά σε αυτά που θέλουμε ως Ομοσπονδία και θεωρώ, πως σε βάθος χρόνου θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».
Η εθνική Κύπρου έχει ξεκινήσει πολύ καλά στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, στον 8ο όμιλο με προπονητή τώρα το Νίκο Κωστένογλου.Εως τώρα έχει μία ισοπαλία (0-0 με Σλοβακία), μία ήττα (Κροατία με 1-0,εκτός) και μία νίκη (1-0 την Σλοβενία,εντος). Εως που πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει;
«Όντως, το ξεκίνημα μας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 ήταν ενθαρρυντικό και αυτό, πιστώνεται τόσο στο νέο μας προπονητή Νίκο Κωστένογλου, στους συνεργάτες του αλλά και στους ποδοσφαιριστές. Δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα αλλά και η συνολική παρουσία της ομάδας μας που μας γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια. Όμως δεν είμαστε σε θέση να υπέρενθουσιαζόμαστε και να βάζουμε ψηλούς στόχους για τη συνέχεια. Η φιλοσοφία μας σε αυτή τη διοργάνωση παραμένει η ίδια: Ο κάθε επόμενος αγώνας, είναι για εμάς ο πιο σημαντικός. Και στο τέλος, θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα δούμε που βρισκόμαστε».
Στην Ελλάδα όπως γνωρίζετε ένας πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής, εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος της ΕΠΟ. Νομίζουμε ότι αυτό είναι καλό για το ποδόσφαιρο…
«Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα. Αυτό που πέτυχε η Εθνική Ελλάδος το 2004, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του Ελληνισμού, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο και σίγουρα, ο Ζαγοράκης είχε σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Η παρουσία του στην Προεδρία της ΕΠΟ, μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος πως, τις ηγετικές ικανότητες που έδειχνε στον αγωνιστικό χώρο, θα τις δείξει και ως Πρόεδρος της ΕΠΟ, έστω και αν, το να διοικείς μια Ομοσπονδία, είναι καμιά φορά πολύ πιο δύσκολο από το να ηγείσαι μιας ομάδας στο γήπεδο. Του εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος πως οι άριστες σχέσεις μεταξύ ΚΟΠ και ΕΠΟ θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο».
Τελευταία διαβάζουμε ότι ο σύμβουλος της ΦΙΦΑ, Αρσέν Βενγκέρ εισηγήθηκε να ισχύει στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ το ηλεκτρονικό οφσάιντ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο το βρίσκετε καθώς είσαστε και μέλος της ΦΙΦΑ
«Δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η κάθε μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Ασφαλώς η τεχνολογία είναι ευπρόσδεκτη στο ποδόσφαιρο, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει με το VAR, όμως παράλληλα, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο».
Πόσο θα βοηθήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο το γεγονός ότι ένα μικρό, αλλά πανέμορφο κράτος το Κατάρ, θα διοργανώσει την τελική φάση του Μουντιάλ του 2022, που θα είναι και η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής;
«Πολλοί θεωρούν ως ρίσκο την απόφαση της FIFA να αναθέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ένα μικρό κράτος όπως το Κατάρ, όμως προσωπικά πιστεύω πως θα γίνει μια πετυχημένη διοργάνωση. Το Κατάρ έχει την τεχνογνωσία να προετοιμαστεί κατάλληλα και να μας προσφέρει μια αξέχαστη ποδοσφαιρική εμπειρία σε υπερσύγχρονα στάδια. Η διοργάνωση του Μουντιάλ σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, θα βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του αθλήματος του ποδοσφαίρου σε αυτή την περιοχή, κάτι που αποτελεί και θεμελιώδη στόχο της FIFA, η εξάπλωση δηλαδή του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο».
Το καλοκαίρι έχουμε την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις της Ευρώπης και θα έχει και παρουσία φιλάθλων, γύρω στο 25-30 % αναλογικά σε κάθε γήπεδο.
«Η διεξαγωγή του EURO 2020 το καλοκαίρι, με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις, στέλνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ευρώπη μετρά αντίστροφα για επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά γενικότερα. Θα είναι η γιορτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου η οποία, θα προσφέρει χαρά και διέξοδο σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους μετά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε όλοι. Περιμένουμε με ανυπομονησία τη διοργάνωση η οποία, φέτος αποκτά συμβολική σημασία και μας γεμίζει όλους αισιοδοξία για το μέλλον».
Τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχουμε και 3η ευρωπαική διοργάνωση το Περιφερειακό πρωτάθλημα η Γιουρόπα Λίγκ 2. Τι θα προσφέρει αυτό το νέο κύπελλο; Ισως δεν θα ήταν καλύτερο να είχαμε πάλι το Κυπελλούχων που έδινε και έμφαση στους κατόχους του κυπέλλου;
«Μετά από 20 περίπου χρόνια, η UEFA δημιουργεί και τρίτη διοργάνωση και ο σημαντικότερος στόχος που επιτυγχάνεται με το UEFA Conference League είναι πως διασφαλίζεται η συμμετοχή στη φάση των ομίλων και των τριών διοργανώσεων, ομάδων από 34 διαφορετικές ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες. Όπως έχει γίνει η νέα δομή των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, θα υπάρχουν τουλάχιστον 14 Πρωταθλήτριες ομάδες στους ομίλους του Champions League, από 8 ως 11 Πρωταθλήτριες ομάδες στους ομίλους του Europa League και από 9 μέχρι 12 Πρωταθλήτριες ομάδες στους ομίλου του Europa Conference League. Όλες οι Ομοσπονδίες μέλη της UEFA θα συμμετάσχουν και στις τρεις διοργανώσεις και θα υπάρχουν περισσότεροι αγώνες για περισσότερες ομάδες. Με το να μην υπάρχει Κύπελλο Κυπελλούχων όπως παλιά, δεν μειώνεται η σημασία της κατάκτησης του Κυπέλλου, από την στιγμή που οι κάτοχοι του Κυπέλλου στις χώρες τους, εξασφαλίζουν άμεσα συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA».
Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και του FIFA Council, πως σχολιάζετε την ενέργεια κάποιων ομάδων να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Super League καθώς και την αντίδραση της UEFA.
«Ήταν μια ενέργεια που υπονόμευε το μέλλον του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο. Η UEFA έπρεπε να ήταν αμείλικτη μπροστά σε αυτή την απειλή και συμφωνώ απόλυτα με τους όλους τους χειρισμούς που έγιναν από τον Πρόεδρο Τσεφερίν. Ασφαλώς, οι περισσότερες ομάδες αντιλήφθηκαν το ολίσθημα τους και αποσύρθηκαν έγκαιρα από το έκτρωμα αυτό που πήγε να δημιουργηθεί. Είμαι βέβαιος πως, μέσα από αυτή την κρίση που έστω και για μερικά 24ωρα δημιουργήθηκε, το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει βγει πιο ενωμένο και πιο ισχυρό».