Σκυτάλη στον χειμερινό τουρισμό δίνει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι Έλληνες επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.
Μπορεί η «πρώτη» φθινοπωρινή έξοδος να καταγράφει αυξημένη κινητικότητα, αλλά δεν μπορεί ακόμα να φτάσει τα μεγέθη του 2019, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, FedHatta, Λύσανδρος Τσιλίδης.
Την ίδια στιγμή σημαντική μερίδα Ελλήνων, μετά από δυο χρόνια πανδημίας εκδράμει εκτός συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία επιστρέφει στην κανονικότητα της.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι η παρούσα απόδραση των Ελλήνων δεν έχει γίνει μέσω οργανωμένων τουριστικών πακέτων, αλλά «κατά μόνας».
Αναφορικά με τους προορισμούς που θα πρωταγωνιστήσουν στο πρώτο «τεστ» της εγχώριας τουριστικής δράσης, ο κ. Τσιλίδης αναφέρει ότι όλοι οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας είναι σε ζήτηση.
Πιο αναλυτικά, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Λίμνη Πλαστήρα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Πήλιο, Εύβοια, Δελφοί, Πελοπόννησος, είναι οι προορισμοί που θα πρωταγωνιστήσουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Κρήτη, αφού φέτος πολλοί Έλληνες θα την επισκεφθούν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια για το νησί είναι ελάχιστα και μάλλον οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής θα πρέπει να καταφύγουν στην λύση της ακτοπλοΐας.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που θα κινηθούν εκτός συνόρων οι προορισμοί που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι η Ιταλία, η Γαλλία, το Λονδίνο, η Αυστρία, η Τσεχία, το Παρίσι, η Ρώμη, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ενώ σημαντική είναι και η ζήτηση για Ντουμπάι, Εμιράτα και ειδικά η Αμερική.
Το γεγονός ότι πλέον η σύνδεση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ γίνεται με απευθείας πτήσεις είναι κάτι που έχει δώσει ώθηση και τόνωση των ταξιδιών και από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ.
Αναφορικά με τα καταλύματα που θα επιλέξουν για τη διαμονή τους οι Έλληνες ταξιδιώτες, ο κ. Τσιλίδης αναφέρει ότι πρόκειται για μπουτίκ κυρίως ξενοδοχείων, καθώς ως γνωστό τα μεγάλα Resort έχουν κλείσει τα περισσότερα στις 15 Οκτωβρίου και λίγα είναι αυτά που έχουν παρατείνει τη λειτουργία τους έως αρχές Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ σημαντικά μερίδια επισκεπτών θα δεχθεί και ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τονίζεται.
Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, σε πρόσφατη δήλωση του για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είχε αναφέρει ότι οι πληρότητες στο Πήλιο, στη Μάνη, στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην Αράχοβα ξεπερνούν το 90%, 95% στη Βυτίνα και στη Δημητσάνα, πολύ υψηλές πληρότητες στην Ήπειρο (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Αρίστη κ.α.), ενώ υπάρχουν και προορισμοί που πλέον πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς κατάλυμα, όπως η ορεινή Ναυπακτία, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.
Αναφορικά με τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, όπου πραγματοποίησαν την δεύτερη συνάντηση των φορέων τους – μελών της ΠΟΞ – στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι εκπρόσωποι τους επεσήμαναν σε ανακοίνωση τους ότι «λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη να χτίζεται το success story του χειμώνα γύρω από δύο τρία τριήμερα, σε μια σεζόν 130 ημερών».
Αφού κάνουν λόγο ότι τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική – ορεινή Ελλάδα είναι αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή κρίση, σημειώνουν ότι αναζητούν λύσεις επιβίωσης αλλά και παρεμβάσεις ενισχύσεις των χειμερινών ορεινών προορισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να αναδειχθεί και να στηριχθεί η ηπειρωτική χώρα.