Η ΕΟΚ δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει ποιοι είναι οι λογιστές, που ανέλαβαν τον έλεγχο της προηγούμενης δεκαετίας. Γιατί άραγε; Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης
Ήταν 12 Νοεμβρίου (10 μέρες πριν) όταν με στόμφο προαναγγέλθηκε οικονομικός έλεγχος στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Μάλιστα, το ρεπορτάζ έλεγε ότι θα ελεγχθούν τα πεπραγμένα της τελευταίας 10ετίας (κάποιοι το περιόριζαν στην τελευταία 8ετία), με εντολή του νυν προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου. Ας ασχοληθούμε με τον έλεγχο, λοιπόν.
Η «νέα τάξη» της Ομοσπονδίας είναι… λαλίστατη. Επικοινωνιακή στο έπακρο κι είναι αλήθεια πως έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται μια μοντέρνα διοίκηση. Ό,τι κι αν κάνει, το ανεβάζει στο διαδίκτυο, ενημερώνει τον κόσμο. Εκτός από εκείνα που δεν τη συμφέρουν, όπως για παράδειγμα το #metoo στην ελληνική διαιτησία, το οποίο έχει «θαφτεί».
Πάμε να ενώσουμε τις τελείες. Αρχικά, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, ο κ. Λιόλιος είχε ρίξει στη… λήθη το παρελθόν. Κάπου άλλαξε γνώμη. Το πώς και το γιατί δεν μας ενδιαφέρει. Έκανε το σωστό. Ή για να είμαστε πολιτικά ορθοί, εξήγγειλε το σωστό. Θα γίνει οικονομικός έλεγχος. Και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Δεν είναι μικρή υπόθεση.
Για μια διοίκηση, που επικοινωνεί ακατάπαυστα, ο οικονομικός έλεγχος έπρεπε να είναι ζήτημα πρώτης γραμμής. Και τι πιο απλό, από το να μας πει ποιοι ενεργούν τον έλεγχο. Για να ψάξεις κιτάπια δέκα ετών -φαντάζομαι- θέλεις ορκωτούς λογιστές. Όχι όποιους κι όποιους. Κάποιο πολύ γνωστό και μεγάλο γραφείο. Έτσι ώστε να νιώσει ο κόσμος ότι ελέγχεις πραγματικά και σε βάθος.
Ποιοι κάνουν τον έλεγχο
Έψαξα, είναι αλήθεια, να βρω σχετική ανακοίνωση. Άκρα του τάφου σιωπή. Όταν για τα led υπάρχουν (τουλάχιστον) δύο ανακοινώσεις. Που πραγματικά, έχει ελάχιστο ενδιαφέρον ποιος θα βάλει τις πινακίδες. Ποιοι κάνουν τον έλεγχο; Κανείς δεν γνωρίζει.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι έχουν εμφανιστεί δύο λογιστές στα γραφεία της ΕΟΚ. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και ανακοινώσεις. Μάλλον δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο γραφείο. Αλλά, αλήθεια, αφού κάνεις τέτοιο έλεγχο, δεν πρέπει να βάλεις τους καλύτερους; Γιατί υπάρχει κίνδυνος να πετύχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Μην έχοντας στοιχεία (τις εικόνες να ψάξετε πρόεδρε) για τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, ξεκινώ από το ότι όλα καλώς έγιναν. Κι αν δεν (τις εικόνες να ψάξετε) ; Ο έλεγχος θα μας πει. Αρκεί να είναι… έλεγχος. Να γίνει εξονυχιστικός και να χειροκροτήσουμε όλοι. Και τους τωρινούς, που το έψαξαν το πράγμα, και τους παλιούς, που τα έκαναν όλα σωστά. Αρκεί να είναι… έλεγχος ενδελεχής.