Δημογραφικό αδιέξοδο ακούς τελευταία ολοένα και περισσότερο στα ΜΜΕ. Και να και οι σχετικές έρευνες και τα σχετικά. Τόσα χρόνια που τα λέμε τόσοι από πολλούς χώρους και χτυπάγαμε το καμπανάκι του κινδύνου μας χλεύαζαν..Τώρα δικαιωθήκαμε και εγώ προσωπικά αλλά είναι μάλλον αργά για δάκρυα Στέλλα που λέει και ο λαός μας… Σύμφωνα με νέα μελέτη, o πληθυσμός της χώρας μας στις ηλικίες 20-64 θα μειωθεί κατά 35% ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η μείωση θα είναι στο 10%. Θυμίζω τις πολλές μελέτες για το πρόβλημα υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας. Kαι την πρόβλεψη-σοκ της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι το 2030 η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλετε και άλλα; Πλέον, οι μισοί Έλληνες είναι άνω των 50 ετών. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αναμένεται μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος μέχρι το 2050 θα είναι μικρότερος από 10%, Όλα αυτά ειπώθηκαν στο σχετικό συνέδριο του Economist πριν μερικούς μήνες. Και στη νέα ευρεία μελέτη με τίτλο «Η οδυνηρή δεκαετία ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ» της πανεπιστημιακού, αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, νομικού και δημογράφου Ήρας Έμκε – Πουλοπούλου, που παρουσιάζει σε προδημοσίευση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κεφάλαιο «παιδιά και νέοι της Ελλάδας» κλέβει τις εντυπώσεις γιατί δείχνει σοβαρά ζητήματα.
Οι αιτίες του προβλήματος
Η μακρά περίοδος οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με τα μνημόνια και στην συνέχεια και η πανδημία έχουν φέρει την χώρα μας σε παραπάνω από 10 χρόνια στην πίεση και τον προβληματισμό. Με όλα αυτά και τις μειώσεις μισθών,την ανεργία αλλά και την μείωση του βιοτικού επιπέδου είναι λογικό να παρουσιάζουμε μείωση γεννήσεων και αύξηση γήρανσης και μείωση σταδιακά του πληθυσμού μας. Προσθέστε και τα χιλιάδες νέα παιδιά που με την πρώτη ευκαιρία αναζητούν την ευκαιρία τους για σπουδές στο εξωτερικό.
Πόσοι επιστήμονες και εργαζόμενοι σε υψηλό επίπεδο επίσης φεύγουν για το εξωτερικό. Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και ο πόλεμος στην Ουκρανία που σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με τον πληθωρισμό,δημιουργούν ένα τρομακτικό κοκτέιλ για το επίπεδο ζωής και τα όνειρα κάθε Έλληνα και πολίτη της χώρας μας. Πως να κάνεις οικογένεια σήμερα όταν το 50% και βάλε του μισθού πάει στο ενοίκιο που υπάρχει το μεγαλύτερο ήδη πρόβλημα στην Ευρώπη. Και πως να μην υπάρχει σε μια χώρα με χαμηλούς μισθούς και ακρίβεια σαν την ανεπτυγμένη Ευρώπη και το νέο και τον 30αρη να δυσκολεύεται να βρει εργασία στο αντικειμενό του με 600 και 800 ευρώ; Πως να κάνεις έτσι οικογένεια και παιδιά; Και ποιό ακριβώς είναι το μέλλον μας όταν έρχεται η τηλεργασία για πολλούς λόγους(ακόμα και κλιματικούς φοβάμαι στο μέλλον) και ακολουθεί η τεχνητή νοημοσύνη; Χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση της κόβιντ ή μιας άλλης πανδημίας.
Αριθμοί που τρομάζουν και τι μέλλει γενέσθαι
Διαβάζουμε από την μελέτη που είπαμε στην αρχή ότι την δεύτερη δεκαετία του αιώνα, ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 (υπολογίζεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου) αυξήθηκε σε αντίθεση με τον πληθυσμό της Ελλάδας, που μειώθηκε. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2014-2019 από κάθε 10.000 Έλληνες αφαιρούντο τον χρόνο 37 άτομα! Την ίδια περίοδο στον ίδιο αριθμό των κατοίκων της ΕΕ προστίθεντο 12 νέα μέλη! Το 2021, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανερχόταν σε 10,7 εκατ. κατοίκους. Ήταν κατά 400.000 ανθρώπους μειωμένος από το 2011! Μελέτη προβλέπει ότι έως το 2060 στις χώρες του ΟΟΣΑ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας 20-64 χρόνων, θα παρουσιάσει κατά μέσο όρο μείωση 10%.
Στην Ελλάδα η μείωση θα φτάσει το 35%»! Και καταλήγει η μελέτη αυτή πολύ σωστά συμπληρώνω εγώ ότι “Μείωση του πληθυσμού, κατάρρευση των γεννήσεων, αύξηση των θανάτων, εκτόξευση της δημογραφικής γήρανσης, αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο αποτελούν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας το 2022. Δεν είναι δημιούργημα της οδυνηρής δεκαετίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά επιδεινώθηκε σοβαρά από αυτές”. “Για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν υπάρχουν δημογραφικές λύσεις. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με επιδόματα και αποσπασματικές πολιτικές.
Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική ανάπτυξης σε τομείς και κλάδους που θα περιορίσουν την αβεβαιότητα και θα δημιουργήσουν στους νέους ανθρώπους αίσθηση σιγουριάς ότι μπορούν με ασφάλεια και σταθερότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Η παραγωγική γενιά χρειάζεται εργασία με προοπτική εξέλιξης, καλές συνθήκες και αξιοπρεπή αμοιβή, που να ενθαρρύνει τη δημιουργία οικογένειας” καταλήγει η κ. Έκμε – Πουλοπούλου . Και νομίζω συμφωνούμε όλοι .Το δημογραφικό απαιτεί εθνική συνεννόηση, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο συνέδριο του Economist. Αλλά λέω εγώ ότι με μισθούς πείνας (πλην εξαιρέσεων σε ειδικότητες )στον ιδιωτικο τομέα για τον μέσο Έλληνα και αν δεν έχει καβάτζες ,με εργασία μόνο στον τουρισμό και με μικρούς μισθούς σχετικά και εκεί και με την ακρίβεια να τρέχει πως να κάνει οικογένεια και πως να μην φύγει με την πρώτη ευκαιρία; Η Ελλάδα μάλλον βολεύει κάποιους ειδικά εκτός χώρας να συρρικνωθεί θαρρώ…