Λιγότερες από 24 ώρες μας χωρίζουν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και η Τουρκία κλιμακώνει την ρητορική της κατά της χώρας μας με επιμονή στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το οποίο όπως τονίζει θα θέσει στη συμμαχία.
Την ίδια ώρα η Τουρκία προχώρησε στην κατοχύρωση της ονομασίας «TURKAEGEAN», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας να εγκρίνει το αίτημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega η ονομασία «TURKAEGEAN» (τουρκικό Αιγαίο) θα χρησιμοποιηθεί για την τουριστική καμπάνια της γείτονος μέχρι και τον Ιούλιο του 2031
Σε επικοινωνία του MEGA με την επιτροπή, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της ΕΕ χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο αίτημα που υπέβαλαν οι τούρκοι σε αντίστοιχη επιτροπή των ΗΠΑ εισέπραξαν ένα ηχηρό «όχι», σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε η ΕΕ.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του NATO, στην οποία αναμένεται «θερμό» το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως φαίνεται και από τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ελλάδα, κατά το διάγγελμα του μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς δισταγμό».
«Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως «μόλις τελειώσουν οι προετοιμασίες μας για την ολοκλήρωση των ελλείψεων του διαδρόμου ασφαλείας που έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε στα σύνορά μας με τη Συρία, θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις».
Η στάση της Ελλάδας στη Μαδρίτη
Η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη Σύνοδο «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όμως είναι αποφασισμένη «να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο».
Περιγράφοντας τις τουρκικές αιτιάσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για «έωλες και ανιστόρητες κατασκευές που δεν μπορούν να σταθούν με τίποτα απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολλούς από τους ηγέτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου έχει ήδη παρουσιάσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκθέτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάτι που είναι έτοιμος να κάνει και την Τετάρτη, εφόσον προκληθεί από τον κ. Ερντογάν. Επίσης, θα έχει μαζί του τα στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που αποδεικνύουν τις επικίνδυνες τακτικές της Άγκυρας.
Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας περιλαμβάνει και την απειλή του casus belli που διατηρεί η Τουρκία, αλλά και την ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, που δεν είναι καν ενταγμένη στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όλα αυτά αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό που η Αθήνα αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και τον παρομοιάζει με αυτόν της Ρωσίας.
Άλλωστε, όπως θυμίζουν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και διατηρεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.
«Ξεπερνά τη λογική με προβοκάτσιες και ανυπόστατα επιχειρήματα να στρέφονται κατά μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας, την ώρα που ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Η Αθήνα δεν θα παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, αλλά έχει καταστήσει σαφές σε όλους ότι είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, που θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.