ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζεφ Χερστ: Ο ιππότης του Μουντιάλ του 1966

Μια αναδρομή στην καριέρα του Τζεφ Χερστ που σήμερα γίνεται 79!

08.12.2020 | 10:30

Κοντά στο Boleyn Ground, απέναντι από τη δημοφιλή στους φίλους της Γουέστ Χαμ παμπ Μπόλιν Τάβερν στην Αγγλία, αν ευκαιρήσει κανείς να επισκεφθεί την περιοχή, θα δει ακόμα και σήμερα τους τέσσερις «λέοντες» της Αγγλίας, -οι περισσότεροι απ΄ αυτούς και αστέρια των «Σφυριών»-, να στέκονται παγώνοντας το χρόνο εκεί πίσω στο 1966. Μια χρονιά-ορόσημο για το αγγλικό ποδόσφαιρο καθώς τότε ήταν που για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Αγγλία κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο διά ποδός του μοναδικού Τζεφ Χερστ, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 79 του χρόνια!

Παρόλο που επί σειρά ετών μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση προσπάθησε μάταια να στεριώσει στην προπονητική, ο Τζεφ Χερστ είναι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές που η συνεισφορά τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί κατά την πάροδο του χρόνου, καθώς μέσα σε μια στιγμή κατάφεραν κάτι μοναδικό: να αλλάξουν το ρου της ιστορίας.

Γι΄αυτό και ο χαρακτηρισμός «μοναδικός» δεν είναι τυχαίος, ούτε και υπερβολικός, αφού ο Άγγλος επιθετικός όντως έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σκοράρει χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό έπραξε εν έτει 1966 με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας που θριάμβευσε μέσα στο σπίτι της, στη νίκη με 4-2 επί της Δυτικής Γερμανίας, όπως εκείνος ήταν κι ο υπεύθυνος για το δεύτερο προσωπικό του γκολ – φάντασμα στον αγώνα το οποίο προκάλεσε χιλιάδες συζητήσεις για πάνω από μισό αιώνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως απ’ την αρχή. Γεννηθείς στις 8 Δεκεμβρίου του 1941 στο Άστον-άντερ-Λάιν, ο Χερστ ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουέστ Χαμ όπου σκόραρε 242 γκολ σε 500 εμφανίσεις. Το 1964 κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας καθώς και το Κύπελλο Κυπελλούχων ένα χρόνο μετά. Τον Αύγουστο του 1972 παραχωρήθηκε στη Στόουκ για 80.000 στερλίνες, ενώ μετά από τρεις σεζόν με τους «Πότερς», ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Γουέστ Μπρομ το 1976.

Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας έκανε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966. Έπαιξε καλά εναντίον της Σκωτίας και της Γιουγκοσλαβίας κι έτσι εξασφάλισε μια θέση στην ομάδα για το Μουντιάλ εκείνη τη χρονιά. Μπορεί να μην ξεκίνησε ως βασικός στον τουρνουά, ο τραυματισμός του Γκριβς, όμως και η εμπιστοσύνη που έδειξε στο ταλέντο του ο Αλφ Ράμσεϊ, τον οδήγησαν στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Ο Τζεφ Χερστ, σ’ αυτόν τον αγώνα, ισοφάρισε το προβάδισμα των Γερμανών, ενώ μετά το 2-2 της κανονικής διάρκειας, το ματς πήγε σε παράταση. Εκεί, εκτός από το τελικό 4-2 που έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους στην εκπνοή του αγώνα, ο Άγγλος «αστέρας», νωρίτερα, έγραψε το πιο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ. Το VAR το 1966 δεν υπήρχε κι έτσι ακόμα και δεκάδες χρόνια μετά κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του αντίπαλου τέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μετά από 50 χρόνια ήρθε η δικαίωση για τον Άγγλο επιθετικό, όταν το 2016 στην εκπομπή του Τζέιμι Κάραγκερ στο “Sky Sports”, η τεχνολογία κατάφερε να διαλευκάνει τη συγκεκριμένη φάση. Έτσι, χάρη στη βοήθεια του EA Sports, επιβεβαιώθηκε και επίσημα πως το γκολ στο τελικό 4-2 υπέρ των «λιονταριών» ορθώς μετρήθηκε, εφόσον η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή κοντά στις 3 ίντσες!

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο ποδοσφαιριστή της Αγγλίας να στέκει όρθιος για πολλά ακόμα χρόνια στο πάρκο του Γουέστ Χαμ για να θαυμάζει το είδωλό του στο «Άγαλμα των Πρωταθλητών», όπως φυσικά και να φτάσει τα χρόνια της Βασίλισσας της Αγγλίας που τον συνεχάρη και τον έχρισε πριν από 22 χρόνια ιππότη.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή