ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάσεις: Εκτός πανεπιστημίων 23.000 μαθητές

Βάσεις 2021: Το 8,82 πετάει εκτός 23.000 από τα πανεπιστήμια - Τι δείχνουν τα στατιστικά για την ΕΒΕ, πως διαμορφώνονται οι βάσεις ανά πεδίο.

14.07.2021 | 08:48

Πως διαμορφώνονται οι βάσεις 2021 ανά πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, αν και ποσοστιαία καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις βαθμολογίες των υποψηφίων, καταλήγει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να είναι ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πτωτική τάση στς βάσεις, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή. Πέρσι η βάση της Νομικής Αθήνας ήταν 18.050 μόρια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η Νομική Θεσσαλονίκης με 17.825 μόρια, όπως και οι Ψυχολογίες ΕΚΠΑ και Παντείου με 17.875 και 17.550 μόρια αντίστοιχα.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και μικρή άνοδος των αριστούχων στη Φυσική, και τα δύο μαθήματα βαρύτητας, οι πολυτεχνικές σχολές και φέτος φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, οι υποψήφιοι φέτος σε ποσοστό 68,20% έγραψαν πάνω από τη βάση, ενώ το 16,98% έγραψε μεταξύ 18 και 20. Αντίστοιχα, στη Φυσική το ποσοστό των αριστούχων έφτασε το 17,64, αυξημένο σε σχέση με πέρσι σχεδόν κατά δύο μονάδες, ενώ και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Έκθεσης κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι. Τα τελευταία χρόνια οι πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν σερί απώλειας μορίων, με την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ να φτάνει πέρσι στα 17.975 μόρια και να ακολουθεί η Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.775 μόρια. Στο ΑΠΘ, αντίστοιχα οι βάσεις σε Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους κινήθηκαν στα 17.450 και 16.950 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις ακόμα και στις πολυτεχνικές σχολές κινήθηκαν γύρω από τα 10.000 με 12.000 μόρια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας, οι υποψήφιοι πέτυχαν πολύ υψηλότερες επιδόσεις στη Χημεία, με το ποσοστό των αριστούχων να διπλασιάζεται. Το 12,16 των υποψηφίων έγραψε μεταξύ 18 και 20 στη Χημεία, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,47. Το 59,77% έγραψε πάνω από τη βάση όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 51,72%. Ανοδο των αριστούχων σε ποσοστό είχαμε και στη Βιολογία, όπου το 17,78% έγραψε πάνω από τη βάση όταν πέρσι είχε γράψει το 15,21%.

Η Ιατρική είναι πιθανόν να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες που είχε πέρσι, με μόλις δύο σχολές Ιατρικής, αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να παραμένουν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση 18.250 μόρια και η Θεσσαλονίκης 18.075 μόρια. Στα 17.025 και κάτω κινήθηκαν οι Φαρμακευτικές, ενώ η Βιολογία στα 16.750 μόρια στην Αθήνα. Οι δημοφιλείς σχολές σε παραϊατρικά επαγγέλματα κινήθηκαν πέρσι στα 15.000 μόρια σε κεντρικά Ιδρύματα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μικρή άνοδο.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. To 27,12% των υποψηφίων έγραψε από 18 και πάνω στο μάθημα της Οικονομίας που έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, ενώ υψηλότερο ήταν το ποσοστό αριστούχων και στην Πληροφορική. Στα Μαθηματικά συνεχίζει να είναι περιορισμένο το ποσοστό που γράφει πάνω από τη βάση, με μόλις το 27,24% να καταγράφει βαθμούς άνω του 10 και το 72,76% κάτω από τη βάση. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα με τον δεύτερο συντελεστή βαρύτητας είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να καταγραφεί άνοδος στις φετινές βάσεις.

Ακόμα και 1000 μόρια άνοδος στη σχολή Αστυφυλάκων
Σχολές Αστυνομίας, Αστυφυλάκων και γενικότερα στρατιωτικές σχολές αναμένεται να έχουν εκτόξευση των βάσεων. Εκτός από την υψηλή ζήτηση που έχουν κάθε χρόνο αυτές που οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας , η ανακατακανομή των θέσεων που οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις σε λιγότερες θέσεις, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων ακόμα και 1000 μορίων για τις σχολές αστυφυλάκων.

Πως διαμορφώνεται η ΕΒΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μείνουν 15.000 με 20.000 κενές θέσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενας αριθμός περί τα 8000 άτομα θα στραφεί προς τα ΙΕΚ, στα οποία εφέτος οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, μέσω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου.

Συνολικά 123 τμήματα από τα 430 – σχεδόν τρία στα δέκα θα έχουν φέτος ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περσινή βάση.

Οριακά κάτω από 9, στο 8,82, διαμορφώνεται η χαμηλότερη ελάχιστη βάση στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους των πανελληνίων. Σύμφωνα με την ανάλυση 123 από τα 430 τμήματα θα έχουν φέτος ελάχιστη β΄άση εισαγωγής πάνω από την περσινή βάση τους.

Βάσεις 2021: Το 8,82 πετάει εκτός 23.000 από τα πανεπιστήμια
Ο βαθμός του 8,82 είναι ο «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη όπου βλέπει οριακή άνοδο στις Βάσεις 2021 ενώ τονίζει ότι φέτος θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ)

Ο μαθηματικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός αναλυτής , κος Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» επεσήμανε σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021 ότι με την ανακολινωση των βαθμολογιών των μαθητών την Παρασκευή και με τα στατιστικά των πανελληνίων οι οποίες είναι λίγο καλύτερες από ότι ήταν πέρυσι προμηνύει γενικώς μια άνοδο των βάσεων εισαγωγής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Στρατηγάκη σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία είναι η δυνατότητα ή μη ενός παιδιού να δηλώσει μια σχολή στο μηχανογραφικό του βγαίνει το συμπέρασμα ότι όσα παιδιά έχουν μέσο όρο μικρότερο του 8,82 δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή στο μηχανογραφικό τους. Γύρω στις 20 με 23 χιλιάδες είναι ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός, για αυτά τα παιδιά υπάρχει η δυνατότητα να κανουν ένα μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής ο αναλυτής εκπαιδευτικός τονίζει ότι είναι μια βάση που ζητάει από το μαθητή να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας που σημαίνει δύσκολα θέματα, χαμηλός μέσος όρος χαμηλό το 80%.

«Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος και θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, θα είδατε στις ειδήσεις για το παιδί που έχασε τους γονείς του από covid και παρόλα αυτά αρίστευσε. Είναι προφανές ότι εμείς βλέπουμε μόνο τον αριστούχο υπάρχουν και πολλά άλλα παιδιά τα οποία χάσαν ή τον ένα γονιό ή τους δύο και τα παράτησαν γιατί δεν άντεξαν γιατί όταν έχουμε πάνω από 13 χιλιάδες νεκρούς είναι προφανές ότι και κάποιοι γονείς υποψηφίων πεθάνανε. Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να ισχύσει από φέτος είναι ότι αυτό το μάθανε οι υποψήφιοι στο μέσω της χρονιάς το Φεβρουάριο. Πρέπει νομίζω να επανέλθουμε σε μια αρχή που υπήρχε στη δεκαετία του ‘00 και του ’90 ότι κάθε μέτρο θα ισχύει από την επόμενη χρονιά όχι από την τρέχουσα για να μην αιφνιδιάζουμε τα παιδιά και να τρελαινόμαστε και εμείς προσπαθώντας να καταλάβουμε.»

Ο κ. Στρατηγάκης καταλήγει στην ανάλυση του ότι τα παιδιά που είναι κάτω από 8,82 αποκλείονται εντελώς, τα παιδιά που είναι πάνω από 14,52 δεν χρειάζονται να ασχολούνται καθόλου με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν τα πιάνει δεν τα αφορά ας κάνουν το μηχανογραφικό τους ήρεμα, και τα παιδιά που είναι ανάμεσα στο 8,82 και 14,52 δεν θα μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές του μηχανογραφικού.

Πηγή: dikaiologitika.gr

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή