O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προχώρησε σε μία δήλωση – βόμβα, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας
Σε μια ζοφερή εκτίμηση προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν δύο μήνες μετά το γενικό lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα, επιστρέφουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε.
Συγκεκριμένα o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε στο Mega ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε ξανά εκεί που ήμασταν στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το γενικό lockdown όταν σημειωνόταν «έκρηξη» κρουσμάτων.
«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ.Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς –με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».
Ένα από τα μέτρα που ο καθηγητής πρότεινε είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και ο έλεγχος ότι αυτό εφαρμόζεται πραγματικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αυξάνει την διασπορά αλλά όχι σημαντικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι ο μόνος που έχει σημάνει «συναγερμό» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Την πεποίθηση ότι ένα σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας θα επέτρεπε να μην ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως ο κόσμος τον Νοέμβριο εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων. Αντίθετα τον Μάρτιο όχι, γιατί φοβόταν.
Και οι δύο ειδικοί συμφώνησαν πως η απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να παρατείνει το lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου είναι σωστή.