Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν «μάταια» προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ σε μια δήλωσή του – που θα συζητηθεί – άφησε αιχμές για τον Γάλλο πρόεδρο πως ζητά παραχωρήσεις από το Κίεβο για να λήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Δεν πρέπει να αναζητούμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια. Νομίζω ότι έχει εξαιρετική εμπειρία: μέχρι η ίδια η Ρωσία να θέλει και να καταλάβει ότι το χρειάζεται [τον τερματισμό του πολέμου], δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο», υποστήριξε – σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Interfax.
«Ίσως ο Εμμανουέλ να ξέρει κάτι περισσότερο. Ξέρω ότι ήθελε να βρει κάποια λύση με τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αλλά δεν βρήκε καμία. Όχι από τη δική μας πλευρά, αλλά από τη ρωσική», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai 1.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Μακρόν τη Δευτέρα – οπότε ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να ταπεινώσει τον Πούτιν – ο Ζελένσκι απάντησε χαρακτηριστικά:
«Θέλουμε ο ρωσικός στρατός να φύγει από τη γη μας – δεν βρισκόμαστε εμείς σε ρωσικό έδαφος. Το να προτείνει λύσεις που σχετίζονται με παραχωρήσεις της κυριαρχίας μας για να διασωθεί η τιμή του Πούτιν δεν είναι πολύ σωστό».
«Δεν είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε κάτι, ούτε και και να χάσουμε τα εδάφη μας γι’ αυτό», τόνισε.
Το Ελιζέ απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ζελένσκι
Σύμφωνα με το Politico, το Elysée απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ουκρανού προέδρου:
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε ποτέ τίποτα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν ζήτησε ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι οποιαδήποτε παραχώρηση.
Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους των διαπραγματεύσεών τους με τους Ρώσους», δήλωσε την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος του.
Σε ομιλία του, κατά την τελετή λήξης της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, τη Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει «ποτέ να ενδώσει στον πειρασμό της ταπείνωσης, ούτε στο πνεύμα της εκδίκησης», όταν πρόκειται για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι «όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες ισορροπίες ασφαλείας».
Οι αναφορές αυτές ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη ότι ο Μακρόν εξακολουθεί να επιδιώκει συμβιβασμό με τον Πούτιν.